Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Uzzini savu ķeltu horoskopu

© Pixabay

Senās Eiropas tautas ķeltu novērošanas spējas un uzkrātās zināšanas par dabas norisēm ļāva secināt, ka dzimšanas brīdī uz cilvēka rakstura veidošanos savu iespaidu atstāj Mēness fāzes, augi, dzīvnieki, gadalaiks un citas dabas parādības. Viss ir viens un vienots.

Stāsta, ka senie ķeltu priesteri, druīdi, pratuši runāt ar zvēriem un kokiem. Viņiem esot bijis arī savs īpašs kalendārs. Atbilstoši šim kalendāram esot veidots arī ķeltu dzīvnieku, kā arī koku horoskops. Par koku horoskopiem zināms vairāk, bet šoreiz ieskatīsimies ķeltu dzīvnieku aplī, pareizāk, vienā no tā interpretācijām. Katru periodu pārvaldīja viens no trīspadsmit dzīvnieku pārstāvjiem.

Ķelti kā tauta izzuda pirms apmēram 2000 gadiem, paši viņi rakstiskas liecības nav atstājuši (līdz kristietības pieņemšanai viņiem nebija savas rakstības, lai gan citādi tauta bija augsti attīstīta), tāpēc - ticēt vai neticēt, tas ir katra paša ziņā. Tomēr jāņem vērā, ka ķeltu astroloģija ir senāka nekā romiešu kalendārs un grieķu klasiskā astroloģija.

Ķeltu horoskops ļauj paskatīties uz sevi un sev tuvajiem no citas puses, kā arī sajust, saprast, kā jūs rezonējat ar Visuma un dabas spēkiem. Daži formulējumi var šķist nedaudz tieši vai, tieši otrādi, mistiski un dīvaini, bet te jāatceras, ka ķelti nenovilka robežu starp dabu un cilvēku - viņu izpratnē tas viss ir saistīts, viens vesels. No tā arī izriet, ka dabas likumi ir vienādi gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem.

Varbūt kādam šie apraksti atbildīs vairāk vai šķitīs tīkamāki nekā t.s. klasiskā horoskopa Saules zīmju skaidrojumi.

Briedis

24. decembris - 20. janvāris

Raksturlielumi un atslēgas vārdi: mīlestība, rāms miers, garīgums, pārpilnība, ātra rīcība, radošums, samierināšanās, labvēlība, vērība, žēlsirdība, Mēness, ausma, austrumi.

Briedis liek domāt par kustību netveramo grāciju, izsmalcinātām formām, cēlumu, trauslu daili. Senie ķelti ticēja, ka briedis saistīts ar noslēpumainām pasaulēm un vada elfu karaspēkus. Viņi arī ievēroja, ka briedis ir gudrs un vienmēr prot atrast īpašas zālītes, lai izveseļoties. Nereti ķeltu zintnieki sekoja briedim pa pēdām, lai ievāktu vislabākos dziedinošos augus. Briedis saistīts arī ar mākslu, visvairāk - poēziju un mūziku.

Briedis ķeltu horoskopā ir augstu ideālu un centienu simbols. Šī zīme ir labvēlīga jaunu projektu uzsākšanai. Ja vēlaties sākt jaunu projektu, uzaiciniet kādu, kas dzimis zem Brieža zīmes - viņš būs lielisks palīgs un balsts!

Briedis ir pacietīgs un uzstājīgs un, pateicoties šīm īpašībām, gūst panākumus. Viņus grūti izsist no uzņemtā ritma. Kad citi jau sen padevušies, Briedis turpina «rakt», no sirds ticot, ka cītīgs darbs tiek atbilstoši atalgots.

Pēc savas dabas Briedis ir cēls, godīgs, nesavtīgs. Ja vien Briedis ieklausās savā sirdī un atver to pasaulei, viņam ir visas iespējas kļūt par visu mīlētu labdari - gan materiālā, gan arī garīgā ziņā.

Kaķis

21. janvāris - 17. februāris

Raksturlielumi un atslēgas vārdi: asa uztvere, noslēgtība, noslēpumainība, intelekts, intuīcija, pārdabiskas novērošanas spējas, izvēlība, neatkarība.

Kaķim ir ātrs un ass prāts. Arī humora ziņā, jo viņš ir asprātīgs. Viņam piemīt nevainojams intelekts, turklāt prāts ir kā rentgenstari - viņš it kā redz notikumus, lietas un personas no iekšpuses. To var saukt arī par sesto maņu. Tieši tāpēc Kaķim piemīt nestandarta redzējums. Viņš ļoti veiksmīgi rīkojas, kad nepieciešams apgūt jaunas perspektīvas.

Tomēr Kaķis nav tikai auksts prāta cilvēks, sirdī viņam ir labi nodomi. Viņš, ja vēlas, var būt ļoti labsirdīgs un augstsirdīgs, izrādīt līdzjūtību, un tas dara viņu ļoti pievilcīgu.

Kaķis ir humāns, apkārtējie viņu mīl, taču reizēm viņš var šķist atsvešinājies, tāds, kas nevēlas nekur iejaukties. Tomēr Kaķis vienmēr visu novēro un neko nepalaiž garām nepamanītu. Kaķi ir izdomas pilni, veikli, prot pielāgoties. Piemīt labas argumentācijas spējas. Nav ortodoksāli, drīzāk pretēji - laiž pasaulē novatoriskas idejas.

Kaķiem bieži nepieciešams kāds, kas gatavs klausīties viņu jaunās idejas un oriģinālos uzskatus.

Atbilstoši ķeltu horoskopam tā ir radoša zīme, un šiem ļaudīm ieteicams ļauties mākslinieciskajām nosliecēm, lai izpaustu sevi. Ķeltiem kaķis bija citas pasaules sargs - klusējošs un noslēpumains, viņš seko, lai tiktu ievēroti un izpildīti viņsaules likumi. Kaķis prot glabāt noslēpumus, skatās uz mums ar viltīgu skatu un izliekas, ka neko nezina un nesaprot.


Čūska

18. februāris - 17. marts

Raksturlielumi un atslēgas vārdi: atdzimšana, pacietība, mūžība, līdzsvars, viltība, intuīcija, zināšanas, izdziedināšana, intelekts, aizsardzība, svinīgums, atjaunošanās, transformācija, okultās zinības, divdabība.

Atbilstoši ķeltu horoskopam Čūska ir simbolisks tilts starp Saules un Mēness enerģijām, kā arī starp ūdeni un uguni. Spilgti izpaužas šī zīmes divdabība un attiecīgi - līdzsvara meklējumi. Čūska spēj integrēt pretstatus, sapludinot tos dievišķā līmenī, spēj apvienot fragmentus - un to dara ar maģijas palīdzību.

Ķelti uzskatīja, ka Čūskai ir iedzimtas spējas sabalansēt enerģijas, ar to arī saistīta Čūskas spēja dziedināt. Ķeltiem Čūska bija slepenu zināšanu, viltības un transformācijas simbols.

Čūskas zīmē dzimušie ārēji liekas vēsi, taču ir bezgalīgi enerģiski. Čūska ir ļoti zinātkāra, un viņai vienmēr ir daudz jautājumu par to, kā iekārtota pasaule un ko tajā dara cilvēki. Pat ja viņa jautājumus neuzdod skaļi, redzams, ka tie viņu nodarbina - Čūska daudz prāto un pārdomā.

Čūska viegli kontaktējas, labi prot runāt, no dabas ir komunikabla un spēj būt ļoti pārliecinoša, ja viņai ir vēlme otram ko pierādīt. Ja viņai ir mērķis, Čūska pilnībā tam velta sevi visu.

Čūska var būt arī spontāna un neprognozējama. Un, kaut arī viņa ir pietiekami veikla un elastīga raksturā, tomēr labprātāk nevis pati pielāgojas, bet vēlas, lai pasaule griežas ap viņu tā, kā viņai labpatīk.

Lapsa

18. marts - 14. aprīlis

Raksturlielumi un atslēgas vārdi: viltība, stratēģija, ātra domāšana, spēja adaptēties, apdāvinātība, viedums, kaisle, ekspresija, Saule.

Lapsa ir apbrīnojami viltīga un zina, kā izmantot šo savu iedzimto spēju. Slīpēta un gudra - viņai piemīt neuzveicams spēks! Lapsai patīk piedzīvojumi, ko labprāt pēc tam attēlo arī citiem - viņai piemīt īsts stāstnieka talants un laba humora izjūta.

Lapsa ir līdzjūtīga, lai gan ne pārāk bieži izrāda šo savu maigo rakstura šķautni - parasti pārāk jau nu aizņemta ar visādām spēlītēm un darīšanām. Tomēr viņa nekautrējas paust savu uzticību. Ja jūsu draugs ir Lapsa - tas ir uz visu dzīvi.

Lapsa ir stipra savā garā, enerģiska un drosmīga. Viņa ir kā zināšanu vācele un gatava no tās dot arī citiem, tiesa, ar vienu noteikumu - ja citi tam ir gatavi.

Šīs zīmes cilvēki prot paskatīties uz situācijām no visām pusēm, arī no tādas, ko citi nav pamanījuši. Tad pārējie mēdz brīnīties par Lapsas īpatno risinājumu.

Lapsas vispār ļoti labi orientējas esošajā momentā un parasti nepalaiž garām nevienu svarīgu detaļu. Visus savus resursus veltī tobrīd esošajai problēmai vai mērķim, prot labi koncentrēties.

Labi māk pielāgoties, pārsvarā gan savtīgu nolūku vadīta - lai gūtu kādu labumu (ne obligāti materiālu) sev vai saviem tuvajiem.

Govs jeb Vērsis

15. aprīlis - 12. maijs

Raksturojošie un atslēgas vārdi: pacietība, ēst, pārpilnība, daudz, auglība, sievietes vara, potenciāls, iespēja, nomierināšanās, piezemētība, statuss.

Ķeltiem Govs simbolizēja tādas rakstura īpašības kā stiprs, mīlošs, stabils. Govis (Vērši) ir tie, uz kuru pleca jūs varat izraudāt visas savas sāpes. Viņi vienmēr gatavi arī palīdzēt ar savu prātīgo viedokli un padomu, īpaši attiecību jautājumos. Govs ir uzticama un cieši glabā svešus noslēpumus, tālāk neko nepļāpājot.

Govij piemīt laba intuīcija, un melus viņa samanīs pa gabalu. Tieši izteiktās intuīcijas dēļ Govi reizēm mēdz uztvert kā ne visai līdzsvarotu personu, tādu, kas ir pārāk emocionāla un viegli ļaujas straujām garastāvokļa maiņām. Šīs zīmes pārstāvji mēdz būt stūrgalvīgi.

Toties Govij piemīt lieliska gaumes izjūta, īpaši attiecībā uz elegantiem dekoriem un mājokļa iekārtošanu vispār. Apģērbā dod priekšroku klasiskai elegancei.

Jūras zirdziņš

13. maijs - 9. jūnijs

Raksturojošie un atslēgas vārdi: pacietība, draudzīgums, aizsardzība, izturība, perspektīvas, dāsnums, apmaiņa, uzstājība, apmierinātība.

Jūras zirdziņus reizēm grūti saprast, jo viņiem strauji var mainīties gan ieradumi, gan dzīves prioritātes, gan pat rakstura īpašības. Viņi vienmēr ir pārsteigumu pilni. Viņi ir ārkārtīgi elastīgi un izdomas bagāti. Turklāt viņi ir gudri un vienmēr atradīs kādu spraudziņu, pa kuru izsprukt, tāpēc no viņiem iznāk labi juristi un finansisti. Arī par atmiņu viņi nesūdzas. Pārējiem brīžiem ir grūti izsekot Jūras zirdziņa darbībām un domāšanas virzieniem, jo gan domāts, gan darīts tiek zibens ātrumā.

Jūras zirdziņi mēdz svaidīties, tomēr iesākto pavisam nepamet, ik pēc laika tomēr atgriežas pie tā, ko iesākuši. Arī attiecībās tāpat - lai nu peld kur peldēdams, bet tomēr atgriežas pie tā, ar kuru ir kopīgas rūpes, piemēram, māja, bērni. Jūras zirdziņa sānskrējieni gan nav nekāds brīnums, jo parasti viņi šķiet ļoti pievilcīgi pretējam dzimumam, turklāt viņiem pašiem patīk būt pielūgsmes objekta lomā, tāpēc gatavi atbildēt jūtām.

Šīs zīmes pārstāvji ir daudzpusīgi un apbrīnojami labi adaptējas jebkurā sabiedrībā, situācijā, apstākļos.

Paceplītis

10. jūnijs - 7. jūlijs

Raksturojošie un atslēgas vārdi: draudzīgums, rūpes, noteiktība, apķērība, aktīvs, māksla, brīvdomība.

Šī zīme asociējas ar svaigumu un jaunu horizontu atklāšanu.

Paceplītis ir ļoti uzmanīgs pret citiem, vienmēr gatavs palīdzēt vai iepriecināt. Šiem ļaudīm svarīgāka par materiālo dzīves pusi ir attiecību kvalitāte. Viņi uzskata, ka tieši attiecības ar citiem cilvēkiem dara bagātāku mūsu dzīvi.

Paceplītis vienmēr saglabā mieru un rāmu garu, viņš ir no tiem, kuru ikviens vēlētos redzēt sev blakus grūtos laikos. Pat ļoti skarbos dzīves pārbaudījumos viņš saglabā skaidru prātu un apķērību.
Paceplītis spēj sevi motivēt, zina, kā dabūt to, ko vēlas.

Paceplītis ir samērā sabiedrisks, tomēr labprātāk strādā vienatnē, nevis komandā. Viņam ir attīstīta atbildības izjūta, augsti morālie principi. Nereti kļūst par līderi organizācijās, kas rūpējas par cilvēkiem. Strādā tik cītīgi, ka mēdz aizmirst par sevi pašu, lai gan viņam mēdz būt slepenas un neprātīgas vēlmes - doties ceļojumā apkārt pasaulei, dzīvot Himalajos vai Amazones indiāņu ciematā. Tomēr parasti viņš to nerealizē, pat nestāsta citiem, jo tas ir pretrunā ar viņa pārliecību, ka ir jāveltī sevi darbam un citiem cilvēkiem. Šīs zīmes pārstāvji reti dus uz lauriem. Šis simbols atgādina mums par to, ka sirdij jābūt laimes mājoklim un labestības avotam.

Mazais putniņš ir varen rosīgs, tāpēc kā ķeltu simbols asociējas ar aktivitāti, dinamiku, uzmanību, operativitāti. Lai gan mazs putniņš, bet varens dziedātājs, tā izsmalcinātie treļļi savulaik iedvesmoja dziesminiekus, un tam pat tika piešķirta poēzijas aizgādņa loma.

Zirgs

8. jūlijs - 4. augusts

Raksturojošie un atslēgas vārdi: spēks, varenība, labestība, skaistums, cēlsirdība, izturība, brīvība.

Ķeltu horoskopā Zirga zīme simbolizē vētrainību, plašumu, varenumu. Šīs zīmes cilvēki prot un mīl strādāt, viņiem patīk pārspēt konkurentus. Viņš vispār mīl sacensties.

Zirgam ir daudz talantu un pietiekami liela uzņēmība, lai prastu lieliski izgrozīties, īpaši lietišķo darījumu sfērā. Zirgam ir lieliska intuīcija stratēģiskas dabas jautājumos, iekšējais «biznesa kompass».

Viņi ir lieliski piemēroti vadošiem amatiem. Samierināsies arī ar vietnieka vai palīga vietu, ja vien saņems pienācīgo atzinību par saviem talantiem un nopelniem.

Zirgs ir lepns un apburošs, dažkārt pat koķets. Viņš par sevi prot radīt lielisku iespaidu, zina, ko nozīmē būt stilīgam. Mēdz būt ietiepīgs, taču grūtos laikos rīkojas kā varonis.

Ķelti par Zirga aizgādni uzskatīja Sauli. Zirgs simbolizēja enerģiju daudzās kultūrās, tas saistīts ar dzīvnieka dzīvības spēku. Ķeltiem Zirgs saistījās arī ar karu. Kara rezultāts (un ķelti bija vareni karotāji!) ir jaunas teritorijas, uzvaras garša, triumfs, trofejas. Ķeltu dzīvnieku simbolismā visi šie varonības aspekti saistīti ar Zirgu.

Lasis

5. augusts - 1. septembris

Raksturojošie un atslēgas vārdi: mūžība, māksla, sievišķība, veiksme, zināšanas, auglība, transformācija.

Lasis peld dziļi savas un kopīgās zemapziņas ūdeņos, smeļot tur idejas, iedvesmu, spilgtas vīzijas un apskaidrību. Reizēm viņš iepeld tādos dziļumos, ka citiem ir grūti, pat neiespējami viņam sekot.

Viņam piemīt dabiska intuīcija, taču pats tam nepiešķir pārāk lielu nozīmi. Lašiem piemīt savs, īpašs skats uz pasauli, kas nereti padara tos par oriģināliem rakstniekiem, mūziķiem, māksliniekiem.

Reizēm viņi jūt iekšēju vajadzību attālināties no pasaules jezgas un pavadīt kādu laiku vienatnē. To viņi velta pašanalīzei un pašizziņai, lai labāk sevi iepazītu un saprastu. Atgriezušies skaļajā pasaulē, viņi atkal visus pārsteidz ar jauniem, neparastiem radošās domas lidojumiem.

Ķeltu horoskopā Lasis tika uzskatīts par gudrības, iedvesmas un pareģojumu simbolu. Senie ķelti ticēja, ka Lasis savu gudrību smēlies no gudrības akas ūdeņiem. Lasis tika cienīts un godāts arī par viņa spēju visu ceļu peldēt pret straumi, dodoties uz nārsta vietām.

Gulbis

2. septembris - 29. septembris

Raksturojošie un atslēgas vārdi: mīla, labvēlība, tīrība, svētība, skaistums, līdzsvars, elegance, partnerība, transformācija.

Gulbis ir garīgi attīstīts un daiļrunīgi prot sevi izpaust. Šīs zīmes pārstāvjiem ir augsti standarti, izsmalcināta gaume, vērīga acs ieraudzīt skaistumu pat tur, kur citi to neievēro.

Būdams ļoti izsmalcināts un cēlsirdīgs, pat aristokrātisks, reizēm Gulbis kļūdaini tiek uzskatīts par lielu individuālistu. Tomēr tas tā nav. Viņš tiecas pēc partnera, un var gadīties, ka vēlas pat visai kaislīgas attiecības. Ārēji redzamais vēsums attiecībās rodas no Gulbja savdabīgās izpratnes par savaldību, jo viņi ir dzimuši aristokrāti.

Gulbis var būt prasīgs attiecībā uz detaļām, viņam ir sava sapratne par to, kā visam jābūt paveiktam. Ja jums nepieciešams kāds, kas ir ļoti vērīgs, pašorganizēts un ar labu gaumi - vērsiet skatu Gulbja virzienā.

Gulbis saistīts ar Saules enerģiju un simbolizē gan vecās dienas aiziešanu un Saules rietu, gan jaunas dienas sākumu.

Uz Gulbja simboliku tiek attiecināts talants eleganti izteikt savas domas rakstiskā formā, dzejot un komponēt. Tā kā arī dabā gulbju pāri ir kopā daudzus gadus, Gulbja zīme, protams, simbolizē arī partnerību, mīlestību, attiecības. Šī zīme mums atgādina par to svētību, ko sniedz attiecības ar otru.

Gulbis ir arī līdzsvara, harmonijas simbols, jo harmoniski dzīvo trijās no četrām stihijām: ūdenī, uz zemes un augstu gaisā.

Tauriņš

30. septembris - 27. oktobris

Raksturojošie un atslēgas vārdi: atdzimšana, transformācija, svētki, vieglums, laiks, dvēsele.

Šī zīme pauž vieglumu un prieku. Lidinoties no viena sava drauga pie nākamā, Tauriņš vienmēr ir kontaktā ar saviem tuvajiem un mīļajiem. Viņam ir maiga dvēsele. Ilgi kaut kur piesaistīt viņu neizdosies. Viņš vispār diezgan viegli pieņem pārmaiņas un jaunus apstākļus.

Šīs zīmes cilvēki mīl pasapņot, klāstīt savas jaunās idejas, parunāt ar draugiem par augstām matērijām. Šie ir cilvēki, kuri ar savu košumu izgaismo citu pelēkās dienas. Viņi ir no tiem, ko dēvē par sabiedrības dvēselēm.

Tauriņi ir jūtīgas būtnes un ar nodomu nekad nevienam ļaunu nedara. Viņi vēlas, lai arī citiem būtu mundrs gars. Viņi vispār jūtas labi, ja arī citiem apkārt klājas labi.

Tauriņi mūsu pasaulē ienes spēju brīnīties, skaistumu, prieku. Iekļaujiet savā draugu lokā Tauriņu, lai viņš vienmēr jums atgādinātu, cik patiesībā laba un interesanta ir dzīve, neraugoties uz grūtajiem brīžiem!

Lielākajā daļā mītu un teiksmu Tauriņš ir transformācijas simbols - pateicoties savām brīnišķīgajām pārtapšanām. Te arī slēpjas šīs radības dziļā simboliskā mācība.

Tauriņš atgādina, ka vienmēr jābūt gatavam pārmaiņām mūsu dzīvē. Šī nesatricināmā gatavība pieņemt pārmaiņas ir arī ticības simbols. Tauriņš aicina mūs saglabāt ticību, kad notiek pāreja uz jaunu dzīvi, apstākļiem, līmeni, kad iegūstam jaunu kvalitāti, īpašības. Viņš zina, ka mūsu pretošanās tāpat ir bezjēdzīga un veltīga pret dabā esošo metamorfozes likumu, un aicina tam nepretoties, bet atzīt to un pieņemt.

Vilks

28. oktobris - 24. novembris

Raksturojošie un atslēgas vārdi: intelekts, drosme, viltība, komunikabilitāte (sabiedriskums), draudzība, uzticība, dāsnums.

Vilkam piemīt mērķtiecība, un viņš ir gatavs uz daudz ko, lai sasniegtu to, ko iecerējis. Viņš arī veltīs daudz laika un spēka, lai pārliecinātos, ka pārējie viņu pareizi sapratuši.

Šo zīmi raksturo bezbailība un drosme. Vilks reti gatavs uz kompromisu. Tas ir varonis, kura labākās īpašības izpaužas cīņas karstumā. Vilks neatkāpjas un nav mierā ar mazumiņu, viņam vajag visu un uzreiz. Vilks vienmēr atbild uz izaicinājumu. Viņa iekšējo spēku var tikai apbrīnot. Var tikai pabrīnīties, kur gan viņš smeļ tik daudz enerģijas!

Viņam ir nevainojams raksturs, vārds «gods» Vilkam nav tikai tukša skaņa.

Vilkam piemīt spēcīga griba. Bieži vien viņš tiek uztverts kā vienpatis, tomēr grūtā situācijā var rēķināties ar viņa palīdzību, tiesa, tikai tad, ja jūsu uzskati vai mērķi nav pretrunā. Patiesībā viņš pēc dabas arī nemaz nav īsts vientulis, labprāt draudzīgi komunicē ar saviem tuvākajiem, spējīgs viņus dziļi izprast.

Lai saprastu šīs zīmes pārstāvi, no sākuma jāizprot viņa sirds, viss kaislību un emociju dziļums, kas ir šajā cēlsirdīgajā būtnē. Tas var prasīt kādu laiku, jo reizēm par Vilku izveidojas nepareizs, stereotipisks priekšstats, maldīgs uzskats.

Neraugoties uz viņam piedēvēto nežēlību, Vilks ir uzticams un uzticīgs, uz viņu var paļauties.

Kā ķeltu simbolam viņam piemīt Mēness enerģija. Leģenda vēsta, ka Vilks medī Sauli un katru vakaru to aprij, lai ļautu valdīt Mēnesim.


Vanags

25. novembris - 23. decembris
Raksturojošie un atslēgas vārdi: pārākums, garīgums, pravietis, pareģošana, būt brīvam, mērķtiecība, intensitāte.

Vanagam piemīt reta spēja pilnībā koncentrēties uz mērķi un veltīt tam visus savus spēkus. Turklāt viņš prot izstrādāt pareizu rīcības stratēģiju. Tiesa, ja Vanagam «projekts» nebūs interesants, viņš vienkārši aizlidos meklēt citas, aizraujošākas perspektīvas.

Viņš zina, ka vēlmēm jāpievērš uzmanība un jādara viss nepieciešamais, lai tās realizētu dzīvē.

Vanags ir gudrs un gatavs dalīties ar savām zināšanām ar citiem. Viņš var būt arī ļoti dāsns. Šīs zīmes ļaudīm piemīt sevišķa harmonijas, līdzsvara izjūta, kas tos padara apbrīnojami viengabalainus.

Vanagam ir attīstīts, bet arī atvērts prāts, viņš mīl filozofēt, labprāt mācās ko jaunu, tomēr savu viedokli veido pats. Tas gan nenozīmē, ka viņu nav iespējams pārliecināt.

Vanags var palīdzēt situācijās, kad nepieciešams augstāks, plašāks redzējums esošo problēmu risināšanā.

Ķeltiem Vanags bija veiksmes, plaša redzesloka simbols. To raksturo arī spēja pacelties pāri sīkumainībai, redzēt visu kopumu.

Rakstā izmantoti materiāli no: www.whats-your-sign.com, galdrarun.com, astro101.ru, blog.i.ua, wikipedia.org, feliscope.com u.c.

IZZIŅAI

Kas bija ķelti?

Ķelti bija senas ciltis (apm. 1200 g. p.m.ē. līdz apm. mūsu ēras sākumam), kas savulaik apdzīvoja visai plašu reģionu - no Eiropas rietumu piekrastes, Britu salām, gar visu grieķu un romiešu zemju robežām. Viņi dominēja lielā daļā Eiropas - mūsdienu Lielbritānijas, Spānijas, Francijas, Ziemeļitālijas, Balkānu, Turcijas teritorijā. To kultūra, valoda, reliģija, paradumi būtiski ietekmēja pārējās Eiropā uz ziemeļiem no Alpiem dzīvojošās tautas.

Lai gan ciltis bija izkaisītas un vienojoša centra tām nebija, tomēr tā bija viena tauta ar savu īpatnu kultūru, dzīvesziņu, dzīvesveidu, valodu (piederēja indoeiropiešu valodu saimei).

Tagadējās Francijas teritorijā dzīvojošās ciltis dēvēja par galliem. Šķiet, teju visi skatījušies divu gallu, Asteriksa un Obeliksa, piedzīvojumos komiksos, multfilmās vai filmās ar Žerāru Depardjē vienā no lomām. Tur daudz rādīts gan viņu nepārspējamais kareivīgais gars, no kura pat romieši bijājās, gan tieksme uz trakām dzīrēm, gan burvju māksla, gan dažādi āķīgi izgudrojumi.

Jāsaka, daudz pārspīlēts tas nav. Gaišmatainie, spēcīgi veidotie ķelti bija varonīgi, rupji un veikli, izturīgi un vareni karotāji. Reiz viņi patiesi iebrukuši pašā Romā, sakaujot romiešu karaspēku, dedzinot un postot visu savā ceļā. Viņi patiesi bijuši arī lieli dzīves baudītāji un dzīrotāji, brūvējuši stipru alu un neatzinuši askētismu.

Ķeltu ciltis un valoda sen izzuduši, tomēr atstājuši neizdzēšamu iespaidu teju uz visu Eiropas kultūru. Un, protams, tā kā pagājuši jau teju 2000 gadu kopš viņu varenības beigām, tam klāt krietna deva mistikas, spekulāciju, noslēpumainības.

Arī valodā, tehnikā, dzīvesziņā joprojām, paši nezinot, saskaramies ar ķeltu atstāto mantojumu.

Ķeltiem līdz kristietības laikam savas rakstības nebija, tomēr, tā kā tie dzīvoja cieši blakus romiešiem un vēlāk arī viņu pakļautajās provincēs, romieši tos labi pazina un daudz aprakstījuši. Ķelti bija neatkarīgi un neļāvās romiešu iespaidam - viņu kultūra no romiešiem praktiski neko nepaņēma. Arī citu kultūru iespaidam viņi neļāvās. Tiesa, viņi visai rosīgi tirgojās - ar visu un visiem, viņu apmetnes atradās Eiropas tirdzniecības ceļu svarīgākajos krustpunktos, un devās sirotāju gaitās. Ķelti jau pirms mūsu ēras bija tiem laikiem augsti attīstīti - apstrādāja laukus, dzīvoja nocietinātos pilskalnos. Ķeltu sabiedrībā bija trīs kārtas: priesteri (druīdi), karavīri, zemkopji. Sievietēm gan teikšanas nebija gandrīz nekādas.

Liela nozīme bija reliģijai jeb dzīvesziņai, ķelti nebaidījās no nāves, jo ticēja pārejai uz citu dzīvi. Viņi arī uzskatīja, ka cilvēks un daba ir vienoti; ka dabā viss ir dzīvs un simbolisks. Rituālus veica druīdi, kuri esot pratuši sazināties ar dzīvniekiem, augiem un citām dabas izpausmēm.

Ķelti bija arī nepārspējami dzelzs apstrādes meistari. Viņi tik labi kā neviens prata darināt darbarīkus un ieročus. Tomēr viņi mīlēja harmoniju un vienkāršu, pilnīgu skaistumu, tāpēc daudz darināja arī rotaslietas. Ķeltu īpašie simboli saglabājušies līdz mūsu dienām, to vienkāršās, bet harmoniskās, unikālās formas valdzina arī mūslaiku cilvēka aci, tāpēc tos bieži lieto arī rotās un tetovējumos.

Ķeltiem bija pašiem sava unikāla kultūra, kas ļoti atšķīrās no t.s. klasisko civilizāciju kultūrām. Daudzi pētnieki uzskata, ka Centrāleiropas un Ziemeļeiropas attīstība vairāk ietekmējusies no ķeltiem nekā no grieķiem un romiešiem. Ķeltu kultūra drīzāk raksturīga Eiropai nekā grieķu-romiešu, kas vairāk tomēr pieder Vidusjūras reģionam. Kad Romas impērija sabruka, Eiropa atgriezās pie savām senajām saknēm. Jāpiebilst, ka arī Baltijas reģionu pirmiedzīvotāju dzīvesveids bijis pārsteidzoši līdzīgs ķeltu ieražām un pasaules redzējumam.