Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. «Mīla līdz kapa malai» un sānsoļi astroloģiskā skatījumā

© Pixabay

«Viņi apprecējās un laimīgi dzīvoja kopā līdz kapa malai...» Šāds laulības dzīves scenārijs mūsdienās ir mazticams un drīzāk izklausās pēc sendienu pasakas nekā pēc realitātes apraksta. Sabiedrībā pazīstami cilvēki biežāk lepojas ar sānsoļiem un «romantiskajām uzvarām» nekā ar uzticību partnerim ja ne mūža, tad vismaz vienas laulības garumā. Atbildi, kāpēc daži tomēr spēj «mīlēt līdz kapa malai», bet citi mīļākās (mīļākos) maina kā zeķes, meklējām kopā ar trim pieredzējušām astroloģēm.

Mēs riņķojam viens ap otru

Par jūtu sfēru astroloģiski atbild planēta Venera. Individuālajā astroloģiskajā kartē atrodoties noteiktā zīmē un horoskopa mājā, šī planēta ietekmē mūsu izjūtas, izvēles un rīcību, iesāk astroloģe Vita Rudzīte. Jāņem vērā, ka par attiecībām, pievilkšanos un harmoniju atbild arī Saule un Mēness, kā arī Marss un Merkurs. Līdz ar to partnerattiecību stiprums un ilgums ir atkarīgs no šo planētu aspektiem gan katra personiskajā horoskopā, gan sasaistē ar partnera karti. «Skaidri noteiktu likumu nav,» uzsver astroloģe. Atkarībā no jūtu planētu kombinācijas var runāt par izteiktākām vai mazāk izteiktām domām, vērtībām un iespējamo izvēli. Pieredzējušam astrologam planētu izvietojums pastāsta, kādi cilvēka dzīvē ir pieturas punkti: vai viņš vairāk ieklausās sevī vai ietekmējas no citu domām. «Lai laulāto attiecības būtu stabilas, cilvēkiem tās jāuztver kā vērtība,» saka Vita Rudzīte.

Tomēr šo to par mums liecina arī zodiaka zīme, kurā mūsu piedzimšanas brīdī atradusies Saule.

Uguns stihijas zīmju pārstāvji - Auni, Lauvas un Strēlnieki - vēlas, lai attiecības būtu aizraujošas, dzīvīgas un košas. Aizrautīgais un mērķtiecīgais Auns grib, lai attiecībās ir kaisle. Bez tās viņa dzīve nav dzīvošanas vērta. Pašpārliecinātajai Lauvai vajadzīgs partneris, ar kuru var lepoties sabiedrībā. Šīs zīmes pārstāvim vajadzīgs ārēji spožs dzīvesbiedrs, kas nodrošina augstu statusu, jo viņš (viņa) vēlas justies «labāks nekā pārējie». Strēlniekam kārojas jautras, iespaidiem bagātas attiecības. Viņš alkst, lai attiecībās ir interesanti. Ja partneris to spēj nodrošināt, Strēlnieks apkārt neskatās. Zemes zīmes, kā jau nojaušat, ir piezemētākas. Neraugoties uz to, ka Vērsis ir pietiekami apburošs un juteklisks, viņš mēdz izpausties kā privātīpašnieks. Vērsim ir sajūta, ka partneris viņam pieder kā lieta. Reizēm Vērsis tik ļoti kontrolē otru, ka tas kļūst nomācoši. Jaunavas vēlas, lai tuvais cilvēks ir rūpīgs un saimniecisks, jo viņām patīk ērtības. Mežāži ir sevī noslēgti, uzmanību pieprasoši reālisti. Viņiem ir svarīgs respekts un ārējo normu ievērošana. Ilgstošas attiecības viņi veidos ar stabilu cilvēku, kas nodrošinās, nevis graus viņu prestižu.

Ar Ūdens zīmēm viss ir izplūdis kā jau ūdenī. Zivis ir romantiskas sapņotājas, kas pārāk daudz kavējas ilūziju pasaulē. Zivis ir ļoti radošas, mīlestībā nezina robežas un labprāt uzliek rozā brilles. Tās Zivtiņas nēsā ilgāk nekā citu zodiaka zīmju pārstāvji. Zivīm piemīt izteikta misijas apziņa, tāpēc viņas bieži vien iekrīt lamatās, no kurām saviem spēkiem grūti izkļūt. Tieši Zivis ir tās, kuras žēlo un mūžīgi glābj dažādās atkarībās nonākušos. Iespējams, ka attiecības jau ir beigušās, bet Zivis to nemana, jo idealizē partneri. Zivis ļoti grib būt mīlētas, tāpēc reizēm nemana, ka tiek krāptas. Vēži ir kaislīgi un emocionāli. Viņi pieķeras partnerim kā dadži, gaidot vairāk, nekā otrs spēj dot. Vēžiem ir svarīga drošības izjūta, bet viņi ir piesardzīgi un ļoti saudzē savu mazo pasaulīti, kurā svešos neielaiž. Ārēji viņi ir atvērti un pretimnākoši, bet iekšēji noslēgti. Viņi ap savu komforta zonu, privāto saliņu uzceļ ja ne gluži mūri, tad žodziņu gan. Ja partneris spēj radīt drošības izjūtu, Vēzis tiecas palikt ar viņu kopā. Romantiskie un noslēpumainie Skorpioni tiecas pēc enerģētiski piesātinātām attiecībām. Viņiem vajadzīga visa jūtu gamma un spāniski motīvi. Ja partneris nav gatavs emocionālam spiedienam, tad attiecības beidzas tikko sākušās.

Gaisa stihijas pārstāvji Dvīņi ir pretrunu pilni. Viņiem vajadzīgs intelektuāls partneris, ar kuru var stundām runāties. Komunikāciju viņi liek pirmajā vietā. Lai gan Dvīņi attiecībās mēdz meklēt izdevīgumu, viņi spēj arī ziedoties partnerim, bet ar nosacījumu, ja viņš (viņa) pilda mūzas lomu. Dvīņi ir viena no tām zīmēm, kurai ļoti svarīgs ir biedriskums un draudzība. Svariem būtiski izdarīt pareizo izvēli, kas bieži vien sagādā grūtības. Ja partneris palīdz nolīdzināt viņu svaru kausu, viss ir kārtībā. Tomēr Svari mēdz krist galējībās. Gadās, ka problēmas, kas rodas attiecībās, viņi kompensē citur. Ūdensvīri ir brīvdomātāji. Visus pasaules labumus viņi iemainītu pret saujiņu brīvības. Lai gan Ūdensvīri tiecas pēc attiecībām, viņi jauc mīlestību ar draudzību. Šie vārdi viņiem ir sinonīms. Viņi ir no tiem cilvēkiem, kas spēj saglabāt labas attiecības ar bijušo lauleni arī pēc šķiršanās, stāsta Vita Rudzīte.

Astroloģe teic, ka planētu kombinācijas nedod atbildi uz jautājumu: «Cik ilgi pastāvēs attiecības?» Liela nozīme ir astroloģiskajam fonam pirmās satikšanās laikā. Arī planētu stāvoklis kāzu dienā ietekmē attiecību stiprumu. Viņa novērojusi, ka vislielākie avantūristi ir Strēlnieki, Ūdensvīri un Dvīņi. Savukārt Zivis pieķeras no sirds un uz mūžīgiem laikiem. «Astroloģijā viss veidojas kā mozaīka, tāpēc par laulību ilgnoturību atbild ne tikai jūtu planētas, bet arī laulību māju pārvaldnieks. Mēs visi riņķojam sociumā. Kad divu cilvēku attiecībās ienāk trešais, pieslēdzas arī viņa astroloģiskie parametri,» saka Vita Rudzīte.

Ar monogāmiju neslimo

Uzticības jēdziens cilvēces vēsturē ir ienācis relatīvi nesen. Sākotnēji uzticība laulāto starpā balstījās materiālā ieinteresētībā, savu skatījumu pauž astroloģe Līga Šīrona. «Līdzko cilvēkiem parādījās nauda un manta, aktuāls kļuva jautājums par mantojuma nodošanu pēctečiem. Uzticība primāri tika prasīta no sievietes, lai vīrietis varētu būt pārliecināts, ka nodod mantojumu savam ģenētiskajam pēctecim. Savukārt attieksme pret vīriešiem dažādās kultūrās vienmēr bijusi daudz pielaidīgāka.» Turpretim mūsdienās uzticība vairāk saistīta ar savstarpēju vienošanos, nevis strikti noteiktiem nosacījumiem, uzskata Līga Šīrona. «Pāriem, kuri ir bioloģiskā vecumā, kad pasaulē nāk bērni, būtu jāvienojas, uz kādiem pamatiem tiks būvētas attiecības. Turklāt katram ir cita izpratne, ko tieši nozīmē uzticība - fiziskā, psiholoģiskā, emocionālā līmenī. Tieši šajā periodā uzticība ir būtiska, jo ietekmē vidi, kurā aug bērni. Savukārt pēc gadiem piecdesmit, kad sievietes reproduktīvais vecums beidzas, zūd arī uzticības sākotnējā nozīme.»

Astroloģiski likumus, noteikumus un robežas nosaka Saturns, skaidro astroloģe. «Horoskopa zīmes no Auna līdz Vēzim raksturo bērnību un parametrus, ko saņemam piedzimstot - dzīvību, ķermeni, enerģijas resursus, prātu, komunikāciju, dzimtu, teritoriju. Sekojošās Lauvas, Jaunavas, Svaru un Skorpiona zīmes iezīmē cilvēka ieguldījumu savā attīstībā, mācības, izmaiņas, darbu, ķermeņa kopšanu, emocionālās krīzes, seksualitāti. Tieši šīs četras horoskopa zīmes veido stāstu par laiku, kurā mēs dzīvojam kā bioloģiskas būtnes, veidojot partnerattiecības un radot pēcnācējus,» astroloģiskās enerģētikas būtību skaidro Līga Šīrona. Horoskopa zīmes no Strēlnieka līdz Zivīm izgaismo mūsu dzīves ceļu, kas sākas ap gadiem piecdesmit un turpinās līdz pat aiziešanai mūžībā. Tas saistīts ar uzkrāto zināšanu atdošanu sabiedrībai. «Šajā zonā par attiecību veidošanu atbild Ūdensvīra zīme, kura rada brīvas attiecības, kad svarīgākas ir cilvēka intereses, dzīves daudzslāņainība, viedokļu daudzveidība, bet seksuālo attiecību un uzticības nozīme mazinās,» stāsta astroloģe. Vai cilvēks būs tendēts saglabāt uzticību vai, gluži pretēji, meklēs romantiskus piedzīvojumus, lielā mērā nosaka individuālā astroloģiskā karte, kurā mēdz būt parametri, par kuriem astrologi ironizē - «ar monogāmiju neslimo». Ja Venera vai Marss ir Strēlnieka vai Zivju zīmē, var gadīties, ka uzticība cilvēkam nebūs raksturīga. Viņš veidos seriālas attiecības, nereti dodoties labāka partnera meklējumos. Ja cilvēka horoskopā spēcīgās pozīcijās ir Saturns, tas nozīmē, ka viņš pilda solījumus, respektīvi, nelauž laulības zvērestu. Savukārt, ja būtisku lomu ieņem Jupiters - var visādi gadīties. Līga Šīrona piemetina, ka astrologs nav gaišreģis - natālajā kartē redzamas tikai tendences, bet skaidru atbildi «krāpj vai ir uzticīgs» neviens astrologs nespēj dot. To zina tikai katrs pats.

Uzticības un neuzticības enerģija

Liela nozīme ir tam, kā mūsos izpaužas enerģijas, kas aizved pa uzticības vai neuzticības ceļu, uzskata astroloģe Rita Riekstiņa. «Viena no būtiskajām enerģijām ir fiksētā jeb sfinksas. Gluži kā sfinksa, kas tūkstošiem gadu saglabā nemainīgu pozu, arī šī enerģija ir viendabīga un nemainās. To var raksturot vārdiem: «Man ir labi, un es neko nemainīšu.» Cilvēki, kuri dzīvo šajā enerģijā, bieži vien ir uzticīgi partnerim. Viņi nevēlas dzīvē neko mainīt un savā ziņā ir raksturojami kā kūtri. Otra enerģija ir mutablā jeb hameleona. Cilvēkam, kurā prevalē šis enerģijas veids, vajag, lai apstākļi mainās un dzīve sit augstu vilni. Kad šie cilvēki satiek savu otro pusīti un veido attiecības, viņi jūtas pacilāti, jo sākumā tas ir interesants piedzīvojums. Līdzko iestājas rutīna, viņi kļūst nemierīgi, jo viņiem vajag dzīvi iekrāsot košās krāsās. Ja kopdzīvē nav iespējams rast veidu, kā iztērēt enerģiju un kopā pavadīto laiku padarīt aizraujošu, viņi impulsus sāk meklēt ārpus laulības,» stāsta astroloģe. Trešā enerģija ir kardinālā, kas liek cilvēkam visu laiku justies kā sporta automašīnai uz starta līnijas, bet tā neietekmē savstarpējās attiecības. Skaidrs, ka cilvēkā ir visas trīs lielās enerģijas, tikai dažādās proporcijās. «Ja cilvēka astroloģiskajā kartē spēcīgs ir Saturns - atbildīgais par dzīves lielajiem virsrakstiem, pienākuma izjūtu un atļaušanās robežām, nav izslēgts, ka viņš grib piekrāpt laulāto, spert kādu sānsoli, aizšaut pa kreisi, bet to nedara, jo nepārkāpj savus iekšējos likumus. Var gadīties, ka šis cilvēks atrod citu veidu, kā realizēt mutablo enerģiju.» Uzticība vai neuzticība laulībā bieži vien saistīta ar seksualitāti. Vienā cilvēkā daba iekūrusi bagātīgu kaisles ugunskuru, bet otrā aizdegusi vien vāru skalu. «Par seksuālo kontekstu atbild Marss un Venera. Piemēram, ja vīrieša horoskopā Marss ir aktīvs, skaidrs, ka viņš būs nemierīgs. Marsa klātbūtne nedefinē vīrieša neuzticību, tomēr palielina sānsoļa risku. Ja sievietes kartē dominē vīrišķā planēta, kurai pievienojas mutablā enerģija, viņa meklē paralēlus sakarus, grib izpausties caur darbību un atrasties mainīgā procesā.» Astroloģe stāsta, ka varianti mēdz būt dažādi. Gadās, ka cilvēkā ir spēcīgas norādes uz fiksēto enerģiju, bet viņš tik un tā veido seriālas attiecības. «Piemēram, Lauvas zīmē dzimušam vīrietim ir aktīva vīrišķā enerģija, kurai pievienojas tā sauktais fiksētais krusts. Tas nozīmē, ka cilvēks it kā saka: «Apbrīnojiet mani! Es esmu kā ugunskurs, jums tikai jāpiemet malka, lai es degtu vēl krāšņāk!» Tomēr Lauvas zīmes saulīte ir bojāta - tai ir disharmoniska izpausme. Cilvēks burtiski pieprasa, lai viņu apbrīno jeb «piemet malku». Nesaņēmis gaidīto, viņš veido attiecības ārpus laulības. Vienai dod naudu, otru ved ceļojumos, trešajai uzdāvina mašīnu, un visas trīs mīļākās viņu apbrīno. Cilvēks mākslīgi panāk, ka tiek apjūsmots un dievināts. Tas liecina par traumētu personību, kurai ir pārspīlēta vajadzība «būt vajadzīgai». Līdzīgu ainu parasti redz gan psihologi, gan astrologi,» stāsta Rita Riekstiņa. Viņa uzskata, ka neuzticība ir mūsu laikmeta iezīme. «Mēs dzīvojam Urāna laikmetā, kura vadmotīvs ir kustība, izziņa, garīga attīstība. Būšana kopā pati par sevi vairs nav vērtība. Cilvēki tiecas izzināt sevi un otru - caur draudzību. Laikmeti mainās, un tiem līdzi arī attieksme pret daudzām lietām. Daudzas tēmas tiek pārvērtētas un apstrīdētas. Kādreiz cilvēki meklēja savienošanos caur ģimeni - tagad katrs iet savu izziņas ceļu,» nobeigumā saka astroloģe.