Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Dekāni jeb dekanāti. Kas tie tādi, un kā tos lieto astroloģijā

© Depositphotos.com

Par dekānu jeb dekanātu astroloģijā dēvē zodiaka zīmes trešo daļu jeb desmit grādu sektoru. Tas ir ļoti sens koncepts, kas bijis zināms jau Senajā Ēģiptē un bijis visnotaļ populārs Eiropas viduslaiku un renesanses astrologu vidū. Mūsdienās dekānus lieto retāk.

Kas ir dekāns

Katra zodiaka zīme ir sastāv no trīs dekāniem jeb grādu desmitiem. Zīmes 0-9 grādi veido pirmo dekānu, 10-19 grādi - otro dekānu, bet 20-29 grādi - trešo.

Laika gaitā astrologi konstatējuši, ka katram dekānam piemīt ne tikai zīmes kopējais, bet arī savs individuāls raksturs. Tāpēc ikvienam dekānam - kopā no 12 zīmēm sastāvošajā zodiaka aplī to ir 36 - ir savs galvenais valdnieks - proti, tas, kurš attiecīgajai zodiaka zīmei, piemēram, Lauvas zīmei tā ir Saule, - un papildus tam - konkrētā dekāna līdzvaldnieks.

Mūsdienu astroloģijā pieņemts, ka pirmais dekāns vienmēr iemieso attiecīgās zīmes būtību tīrā veidā, izsaka tās pašu pamatu, materiālo būtību. Tāpēc pirmā dekāna līdzvaldnieks vienmēr būs tā pati planēta, kas ir zodiaka zīmes kopīgais valdnieks. Auna zīmes pirmais dekāns tātad atbildīs pašai Auna zīmei, un to pārvalda Marss.

Pirmais dekāns savā ziņā līdzinās kardinālā jeb pamata krusta zīmēm, kuras izsaka katra savas stihijas būtību. Ja natālās kartes planētas pārsvarā atrodas zīmju pirmajā dekānā, kartes īpašnieks būs drīzāk praktisks, materiālistisks, tiešs.

Savukārt otrais dekāns zīmes būtību izvērš plašumā, uzkrāj, papildina. Tas līdzinās fiksētā jeb pastāvīgā krusta zīmēm, kuru būtība ir savas stihijas enerģiju sablīvēt, akumulēt un no taisnvirziena kustības pavērst griezes virzienā. Otrais dekāns vairāk saistās ar zīmes intelektuālo, mentālo pusi, tās prāta kapacitāti. Persona, kam vairums natālās kartes planētu atrodas otrajā dekānā, būs vairāk intelektuāli ievirzīta. Savukārt trešais dekāns ir zīmes noslēdzošais posms, un tiek uzskatīts, ka tam sakars ar zīmes garīgo iekšējo būtību. Trešais dekāns līdzinās mutablā jeb mainīgā krusta zīmēm, kuru misija ir attiecīgās stihijas enerģiju pabeigt un sagatavot atkal jaunam sākumam. Ja vairums natālās kartes planētu atrodas šajā trešajā dekānā, cilvēkam var būt nosliece uz garīgām lietām, bet var būt arī zināma tieksme uz atkarībām un pašdestrukciju.

Otrais un trešais dekāns vienmēr atbildīs tai stihijai, kurā ir pati zīme, taču attiecīgi - stihijas nākamajām zīmēm zodiaka secībā. Auna zīmes otrais dekāns atbildīs Uguns stihijas nākamajai zīmei - Lauvai, kuru pārvalda Saule. Tātad Auna otrajam dekānam bez Auna kopīgā pārvaldnieka Marsa būs līdzvaldnieks - Saule. Savukārt Auna trešo dekānu līdzpārvalda trešā Uguns stihijas zīme Strēlnieks un tā valdošā planēta Jupiters. Attiecīgi Vērša zīmes pirmo dekānu līdzpārvalda Venera, otro - Jaunavas valdošā planēta Merkurs, bet trešo - Mežāža Saturns.

Dekānu līdzvaldošās planētas modernajā Rietumu astroloģijā

Zīme

0-9 grādi

10-19 grādi

20-29 grādi

Auns

Marss

Saule

Jupiters

Vērsis

Venera

Merkurs

Saturns

Dvīņi

Merkurs

Venera

Urāns

Vēzis

Mēness

Plūtons

Neptūns

Lauva

Saule

Jupiters

Marss

Jaunava

Merkurs

Saturns

Venera

Svari

Venera

Urāns

Merkurs

Skorpions

Plūtons

Neptūns

Mēness

Strēlnieks

Jupiters

Marss

Saule

Mežāzis

Saturns

Venera

Merkurs

Ūdensvīrs

Urāns

Merkurs

Venera

Zivis

Neptūns

Mēness

Plūtons

Savukārt antīkajā un viduslaiku astroloģijā, kur vēl nepazina augstākās planētas Urānu, Neptūnu un Plūtonu, dekānu pārvaldnieku secība atšķīrās. Šādi zīmju un dekānu pārvaldnieki minēti britu XVII gs. astrologa Viljama Lillija rakstos - šī ir tā saucamā haldejiskā pārvaldnieku secība.

Zīme

Pārvaldnieks

0-9 grādi

10-19 grādi

20-29 grādi

Auns

Marss

Marss

Saule

Venera

Vērsis

Venera

Merkurs

Mēness

Saturns

Dvīņi

Merkurs

Jupiters

Marss

Saule

Vēzis

Mēness

Venera

Merkurs

Mēness

Lauva

Saule

Saturns

Jupiters

Marss

Jaunava

Merkurs

Saule

Venera

Merkurs

Svari

Venera

Mēness

Saturns

Jupiters

Skorpions

Marss

Marss

Saule

Venera

Strēlnieks

Jupiters

Merkurs

Mēness

Saturns

Mežāzis

Saturns

Jupiters

Marss

Saule

Ūdensvīrs

Saturns

Venera

Merkurs

Mēness

Zivis

Jupiters

Saturns

Jupiters

Marss

***

Īss dekānu raksturojums Saules zīmēm

Auns

Pirmais dekāns (21.-30. marts). Visenerģiskākais no visiem zodiaka dekāniem, jo satur Marsa darbīgo enerģiju tīrā veidā. Entuziasms, piedzīvojumu kāre, šis cilvēks piedzīvojumos metas ar tādu kā bērnišķīgu sajūsmu un bez dziļām pārdomām. Impulsivitāte, kareivīgums.

Otrais dekāns (31. marts - 9. aprīlis). Saules ietekme klasiskajām Auna īpašībām piešķir vairāk cēlsirdības, taču arī - egocentrisma. Otrā dekāna Auns mīl pompozitāti, mēdz būt ambiciozāks un sevī centrētāks nekā «tīrais» pirmā dekāna Auns.

Trešais dekāns (10.-20. aprīlis). Šo dekānu pārvaldošais Jupiters Auna raksturu dara nedaudz līdzsvarotāku. Trešā dekāna Aunam, salīdzinot ar abiem pirmajiem, piemīt vairāk spēju lietas ne tikai aizsākt, bet arī novest līdz galam, skatīt kopumā. Individuālisms, neatkarība.

Vērsis

Pirmais dekāns (21.-30. aprīlis). Stabila, miermīlīga, sensuāla personība, «tīrs» Vērsis. Maigs, mīlestības pilns, taču arī stūrgalvīgs. Var būt grūtības pielāgoties. Fiziskajām baudām ir ļoti liela nozīme Pirmā dekāna Vērša dzīvē.

Otrais dekāns (1.-10. maijs). Šā dekāna piederīgajiem jūtama Jaunavas Merkura ietekme. «Klasiskā Vērša» visumā vienkāršo un praktisko raksturu šeit papildina lieliska takta un mēra izjūta. Vērša Otrā dekāna piederīgais, visticamāk, būs apveltīts ar labām runas un rakstu dāvanām. Salīdzinot ar Vērsi «parasto», vairāk spējīgs pielāgoties apkārtējiem.

Trešais dekāns (11.-21. maijs). Saturna ietekme trešā dekāna Vēršiem piešķir teicamas celtnieku un arhitektu spējas, kas var īstenoties ne tikai burtiskā veidā ēku būvniecībā, bet arī spējā strukturēt laiku un vidi. Nopietnība, pacietība, uzticamība. Salīdzinot ar abu pirmo dekānu Vēršiem, šis Vērša tips ir visdisciplinētākais.

Dvīņi

Pirmais dekāns (22.-31. maijs). Zinātkāre, komunikācija, interese par apkārt notiekošo, taču arī zināms virspusīgums, pat paviršība, nespēja iedziļināties lietu būtībā tālāk par acīmredzamo virskārtu.

Otrais dekāns (1.-10. jūnijs). Svaru Veneras ietekmē šā dekāna piederīgos vairāk interesē skaistums, novērojamo parādību harmonija. Mierīgāki, līdzsvarotāki nekā Dvīņu pirmā dekāna piederīgie.

Trešais dekāns (11.-21. jūnijs). Šiem cilvēkiem mēdz būt spožas, negaidītas idejas. Kā jau Dvīņi, arī trešā dekāna piederīgie ir draudzīgi un sabiedriski, tomēr mēdz būt mazāk emocionāli nekā abu pirmo dekānu pārstāvji.

Vēzis

Pirmais dekāns (22. jūnijs - 1. jūlijs). Jūtīgums, emocionalitāte, savdabīgs «mātišķums», kas raksturīgs gan sievietēm, gan arī vīriešiem. Lojāli un uzticīgi, taču prasa to pašu arī no sev tuvajiem. Kļūst greizsirdīgi, ja tiem šķiet, ka nesaņem pretī tādu pašu emocionālo pieķērību, kādu tie veltī otram.

Otrais dekāns (2.-12. jūlijs). Atšķirībā no pirmā dekāna Vēža, otrā dekāna pārstāvjiem tā pārvaldnieks Plūtons piešķir nedaudz skorpionisku nokrāsu. Otrā dekāna Vēzis spējīgs uz dziļām jūtām un lielu pašuzupurēšanos mīļoto cilvēku un dzimtenes labā. Laba intuīcija, psihologa dotības, spējas iedziļināties citu cilvēku emocionālajos stāvokļos.

Trešais dekāns (13.-22. jūlijs). Vēža zīmes trešā dekāna pārvaldnieks ir Zivju aizbildnis Neptūns, un šis, iespējams, ir vissensitīvākais no visiem 36 zodiaka dekāniem. Nenogurdināmas aukles, slimo kopējas un medmāsas. Var būt strauji mainīgi emocionālie stāvokļi, vīzijas.

Lauva

Pirmais dekāns (23. jūlijs - 1. augusts). Lauva visā savā diženumā - lepns, egocentrisks, cēlsirdīgs, spožs. Tīra Saules enerģija.

Otrais dekāns (2.-12. augusts). Lauvas zīmes otrā dekāna pārvaldnieks ir Jupiters. Otrā dekāna pārstāvji tendēti respektēt reliģiju un akadēmiskas zināšanas. Veiksme darījumos, azartiskums, var būt tieksme uz risku.

Trešais dekāns (13.-23. augusts). Trešo dekānu pārvalda Marss. Viens no visambiciozākajiem un enerģiskākajiem no visiem zodiaka dekāniem. Paštaisnums, stūrgalvība.

Jaunava

Pirmais dekāns (24. augusts - 3. septembris). Jaunavas «tīrais tips» - kārtīgums, praktiskums, izdarīgums, izpildīgums, rūpīgums.

Otrais dekāns (4.-13. septembris). Dekānu pārvaldošais Saturns piešķir tā pārstāvjiem lielu izturību, pacietību un arī skopumu. Lieliskas organizatora dotības, spēja pievērst uzmanību katram sīkumam, tomēr tajā pašā laikā mazliet pietrūkst plašāka skatījuma, perspektīvas izjūtas. Salīdzinot ar abu pārējo Jaunavas dekānu pārstāvjiem, grūtāk adaptējas mainīgos apstākļos.

Trešais dekāns (14.-22. septembris). Šis Vērša Veneras pārvaldītais Jaunavas dekāns ir mākslinieciskāks, sensiblāks par abiem pirmajiem. Rūpīgi amatnieki, rokdarbnieki. Perfekta gaume un stila izjūta.

Svari

Pirmais dekāns (23. septembris - 3. oktobris). Vismiermīlīgākais no visiem zodiaka dekāniem. Maigā un estētiskā Venera «dubultā». Šā dekāna piederīgie ir cilvēki, kas orientēti uz partnerattiecībām, dialoga uzturēšanu, kam svarīgs otra viedoklis. Lai gan parasti piekāpīgi un diplomātiski, tomēr dažreiz Svaru pirmā dekāna pārstāvji mēdz kļūt arī kašķīgi, jo viņiem bieži vien pašiem nav skaidrs - cik lielā mērā respektēt un piekāpties sarunbiedram, cik - paļauties uz savu viedokli un vajadzībām.

Otrais dekāns (4.-13. oktobris). Svaru otro dekānu pārvalda Urāns. Šā dekāna pārstāvjus fascinē sociālas idejas, cilvēka prāta darbība, viņus pievelk abstrakcijas. Jūtās un attiecībās dažkārt mēdz parādīties urāniski paradoksāla nokrāsa - no vienas puses, viņi ir tendēti uz attiecībām, perfektā partnera meklējumiem, no otras - tiem nepieciešama zināma brīvība un neatkarība.

Trešais dekāns (14.-23. oktobris). Dvīņu Merkura pārvaldītais Svaru dekāns ir visnemierīgākais no Svariem. Svaru dabiskā polaritāte, ambivalence un nenogurstošie līdzsvara meklējumi šeit iegūst merkurisku enerģiju un dzīvelīgumu. Labi attīstīta intuīcija, loģika. Ļoti komunikabli, bieži vien svarīgāka par sarunbiedru ir pati komunikācija.

Skorpions

Pirmais dekāns (24. oktobris - 2. novembris). «Tīrs», «dubultplūtonisks» Skorpions. Lai gan ārēji šie cilvēki var šķist vēsi un neieinteresēti, tiem raksturīgas dramatiskas jūtas, intensīvi pārdzīvojumi. Interese par ekstrēmiem stāvokļiem, robežsituācijām.

Otrais dekāns (3.-12. novembris). Skorpiona otro dekānu pārvalda Neptūns, kas piešķir tā plūtoniskajai agresivitātei savu tiesu Zivju intuīcijas un jutīguma. Lieliski prot manipulēt ar citu emocijām un jūtām, taču bez ļoti nopietna iemesla to nekad nedarīs. Noslēpumainība.

Trešais dekāns (13.-22. novembris). Mēness ietekme Skorpiona trešā dekāna piederīgos dara ļoti emocionālus. Tieksme uz dramatiskām emocionālām transformācijām un pārdzīvojumiem. Salīdzinot ar abu pirmo dekānu pārstāvjiem - emocionāli daudz pieķērīgāki, spējīgi uz dziļu intimitāti.

Strēlnieks

Pirmais dekāns (23. novembris - 2. decembris). Tipiskais Strēlnieks jaunībā ir nonkonformists, kurš ar laiku tomēr kļūst par atzītu akadēmisku vai politisku autoritāti. Piedzīvojumi, darbība, ideāli. Politiski sociālas un/vai mākslinieciskas ambīcijas.

Otrais dekāns (3.-12. decembris). Šo dekānu pārvalda Marss. Salīdzinot ar abiem pārējiem Strēlnieka dekāniem, šis ir visvairāk uz darbību un aktivitāti vērstais. Sports, sacensības gars.

Trešais dekāns (13.-21. decembris). Saules pārvaldītais Strēlnieka dekāns. Spilgtas artistiskas dotības, vēlme atrasties uzmanības centrā. Lepnums, egocentriskums. Spēles prieks, azartiskums, kas var izvērsties arī par atkarību.

Mežāzis

Pirmais dekāns (22.-31. decembris). Saturns «dubultā». Šie cilvēki ir tā «stiprā klints», kas spējīgi grūtās situācijās rast balstu un izeju. Pacietība, izturība skarbos apstākļos. Praktiskums, teicama realitātes izjūta.

Otrais dekāns (1.-10. janvāris). Šo Mežāža dekānu pārvalda vērsiskā Venera. Spēj ilgstoši smagi strādāt, taču novērtēs arī labu atpūtu. Mīl pamatīgas, taču skaistas un ērtas lietas. Neatkarīgi no profesijas mīl ne tikai kārtīgi, bet arī skaisti padarītu darbu.

Trešais dekāns (11.-20. janvāris). Jaunavas Merkurs piešķir Mežāža trešajam dekānam savu tiesu gaisīguma un kustīguma. Salīdzinot ar abiem pirmajiem Mežāža dekāniem, trešā dekāna pārstāvji ir nepacietīgāki un impulsīvāki.

Ūdensvīrs

Pirmais dekāns (21.-29. janvāris). Ūdensvīra urāniskais individuālisms šeit izpaužas pilnā mērā. Brīvdomātāji, nonkonformisti. Draudzīgi, sociāli orientēti, taču mīl brīvas attiecības bez uzspiestiem nosacījumiem.

Otrais dekāns (30. janvāris - 8. februāris). Otrā dekāna pārvaldnieks - Dvīņu Merkurs. Spožs prāts, ļoti komunikabls, artistisks intelektuālis. Komunikācijā vieglāks, «saprotamāks» nekā pirmā dekāna Ūdensvīrs.

Trešais dekāns (9.-18. februāris). Izsmalcinātāks, graciozāks un maigāks nekā abi pirmie Ūdensvīra tipi. Vairāk mākslinieks, mazāk zinātnieks tehniķis. Var piemist sava tiesa narcisisma.

Zivis

Pirmais dekāns (19.-29. februāris). Klasiskās Zivis «tīrā veidā». Misticisms, slieksme uz grimšanu ilūzijās, uztver dzīvi kā vienu no sapņiem. Lai gan nauda un materiālā labklājība tipiskajām Zivīm nerūp, tām tomēr patīk skaista vide un komforts. Mūki, reliģiskie darbinieki, mistiķi, priesteri, labdarības organizāciju darbinieki, žēlsirdīgās māsas.

Otrais dekāns (1.-10. marts). Šā dekāna pārvaldnieks ir Mēness. Otrā dekāna Zivīm ļoti svarīga ir drošības izjūta - gan materiāli finansiāla, gan emocionāla. Šīs lietas bieži vien sagādā otrā dekāna Zivju pārstāvjiem daudz raižu. Vieni no visuzticīgākajiem un lojālākajiem starp visiem zodiaka dekāniem. Liela uzupurēšanās spēja ģimenes un tuvinieku labā.

Trešais dekāns (11.-20. marts). Dekāna pārvaldnieks Plūtons piešķir šim Zivju tipam kaut ko skorpionisku. Visgreizsirdīgākie no visiem Zivju tipiem, līdz pat apsēstībai. Tajā pašā laikā - ļoti garīgi un poēziski.