Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Zodiaka zīmes un politika

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Priekšvēlēšanu kampaņas kaislības laimīgi aiz muguras, nu visi zodiaka zvēri ir ieņēmuši savas vietas un sāk rosīties – kurš strādāt, kurš – imitēt darbību vai bīdīt savas štellītes.

Politika ir viena nervoza padarīšana un bieži vien arī pietiekami netīra. Dažādu zodiaka zīmju pārstāvjiem attieksme pret politiku ir atšķirīga, arī politiķa iezīmes attīstītas dažādi. Kādam vajag varu varas pēc, citam patīk vīt intrigas, vēl kāds ir ideālists vai vienkārši kārtīgs censonis - nav jau visi pār vienu kārti metami!

Meklējot blusas kažokā, var uzdurties arī kādam vērtīgam sāls graudiņam.

AUNS

Auni ir individuālisti, tāpēc viņiem ir grūti atbilst jebkādas partijas līnijai. Šīs zīmes pārstāvju uzvedību nosaka tikai viņu pašu pārliecība un personiskā ieinteresētība. Auni ir tieši un idejiski vienkārši, tāpēc apkārtējie viņiem momentā notic uz vārda. Auni parasti ir ļoti patriotiski un demonstrē apbrīnojamu drosmi daudzos jautājumos.

Politiķi Auni ir kategoriski itin visā, tostarp arī savos maldos! Vienmēr droši par savu taisnību, un pārliecināt par pretējo viņus nav iespējams. Viņi savus projektus bīda kā tanki - cauri mūriem, neraugoties ne uz kādiem padomnieku vai speciālistu, sabiedrības vai organizāciju pūliņiem viņus apturēt. Nereti darbības rezultātus nākas labot un pārtaisīt vēl vairākiem politiskajiem pēctečiem, bet reizēm process jau kļuvis neatgriezenisks.

Diezgan paštaisnais skatījums neļauj izvērtēt visus «par» un «pret», redzēt nianses un pieņemt izsvērtu lēmumu. Toties ar pārliecību dārdina apvainojumus oponentu virzienā, jo tieši daiļrunība ir galvenais ierocis.

Šie politiķi pieraduši gāzties ar ragiem vārtos, kaut pietiktu pagriezt rokturi; viņiem grūti parēķināt dažus gājienus uz priekšu. Dod priekšroku īsām cīņām, nevis ilgiem, stratēģiskiem kariem.

Pārstāvji: Kārlis Lielais, Oto fon Bismarks, Ņikita Hruščovs, Helmuts Kols

VĒRSIS

Lai kādā partijā Vērsis būtu, viņš visiem jautājumiem pieiet pragmatiski. Viņš gan var iedvesmoties no kādas ideoloģijas, tomēr tikai tad, ja balstās uz stingriem un pārliecinošiem faktiem. Viņaprāt, pati vērtīgākā ir tāda rīcība, kura pierādījusi savu efektivitāti.

Politiķi Vērsi īpaši interesē ekonomikas un nodarbinātības sfēras.

Vērsis pēc dabas ir konservatīvs un dod priekšroku esošās sistēmas saglabāšanai, nevis izmaiņām un progresam. Viņam nepiemīt smalka un viltīga daiļrunība, tāpēc visi viņa nodomi ir kā uz delnas. Apveltīts ar spēcīgu raksturu un pienākuma izjūtu. Par to, vai ambiciozitāte ir laba vai slikta īpašība, vēl var pastrīdēties - tas atkarīgs no konteksta.

Acīmredzot tieši ambīcijas ir tās, kas vadījušas vairākus pasaulslavenus Vērša zīmē dzimušus diktatorus, kuru «darbu» sekas jūtamas vēl gadu desmitiem pēc tam. Ja spēcīgs, ambiciozs valstsvīrs Vērsis parādās vēstures lūzuma punktos, notiek milzīgas pārmaiņas pašā saknē un līst asinis. It kā jau cēlu mērķu vārdā - visu labāko savai tautai un zemei, tomēr tie ir tie paši labie nodomi, ar kuriem nereti ceļš uz elli bruģēts.

Pārstāvji: Vladimirs Iļjičs Ļeņins, Ādolfs Hitlers, Maksimiljēns Robespjērs, Sadams Huseins, Vladimirs Žirinovskis

DVĪŅI

Dvīņiem piemīt daudz īpašību, kas viņus var padarīt par ideāli piemērotiem politiskajai darbībai. Viņi lieliski prot valdīt pār pūli, publiski uzstāties un runāt ar jebkuru no sociālajām grupām. Dvīņiem piemīt humora izjūta un gaumīga asprātība. Viņu personība ir entuziasma, nepārtrauktas kustības un neizsmeļamas enerģijas sajaukums. Tas paslēpj tādus Dvīņu trūkumus kā nepastāvība un virspusējība. Apķērība un ātra reakcija piešķir viņiem priekšrocības situācijās, kad vilcināties nedrīkst. Viņi viegli apsteidz savus konkurentus asajos vēsturisko pagriezienu līkumos. Tādā veidā viņi pārtver iniciatīvu savās rokās un uzspiež savu politiskās spēles stratēģiju. Meistarīgi izmanto oponentu kļūmes, viņus nebiedē arī straujas ārējo objektīvo apstākļu pārmaiņas. Viena no jomām, kas viņus visvairāk interesē, ir izglītība. Daži no Dvīņiem apveltīti ar lielisku politisko ožu, kas, protams, palīdz viņiem jau laikus atrasties izdevīgākā pozīcijā. Aizrautīgi pēc dabas, reizēm mēdz aizrauties pārāk daudz un pārāk dziļi, īpaši attiecībā uz informācijas un tehnoloģiju izmantošanu, un tas viņus arī mēdz pazudināt.

Pārstāvji: Pēteris I, Marats, Ņevas Aleksandrs, Bēnazīra Bhuto

VĒZIS

Politiķiem Vēžiem parasti tuvākas ir tās partijas un kustības, kas pievēršas reģioniem, kā arī atbalsta valsts vēstures godāšanu un tradīciju saglabāšanu. Lai paustu atbalstu šādai partijai, Vēzis pat gatavs pārvarēt savu dabisko kautrību. Emocionālās un jūtīgās dabas dēļ Vēzis nereti kļūst par neaizsargātāko sabiedrības grupu aizstāvi. Vēzim nav vajadzīga vara varas dēļ. Viņš kontaktējas ar sabiedrību ne tādēļ, lai uzlādētu to ar skaļiem lozungiem, bet lai tiktu skaidrībā par ļaužu sīkajām ikdienas nebūšanām un raizēm. Viņu šokē nevienlīdzība, tāpēc cīņa par cilvēktiesībām Vēzim šķiet visvairāk pieņemamā un cienījamā nodarbošanās politikas laukā.

Vēzis darbojas akurāti un neuzbāzīgi, izsverot visus iespējamos attīstības scenārijus, kontrolējot situāciju kopumā. Viņš saprot, ka vienā rāvienā, kampaņveidīgi, problēmas atrisināt nevar, tāpēc dod priekšroku lēni, nemanāmi atbrīvoties no kaitīgā un atstāt visu vērtīgo, ko nu sabiedrība izveidojusi gadu gaitā. Tas ļauj valstij un tautai izvairīties no kataklizmām. Bieži vien no malas liekas, ka Vēzis neko īpašu nedara, nav viņam nekādu superprojektu un spožu izgājienu, bet lietas tomēr pamazām virzās uz labo pusi.

Pārstāvji: Džuzepe Garibaldi, Jūlijs Cēzars, Andrejs Gromiko, Džordžs Bušs jaunākais

LAUVA

Ja nu kāds ir dzimis būt politiķis, tad tas ir Lauva. Politiķiem Lauvām nereti ir ļoti reprezentabls izskats, prasme cienīgi izturēties, tāpēc tauta viņus labprāt ievēlē parlamentā. Lauvām piemīt magnētisms un harisma, viņu izteiktā pašpārliecinātība dod cilvēkiem paļāvību un cerību. Ļaudis jūt un ciena arī Lauvu dāsnumu un augstsirdību. Lauvas kļūst par sava veida simbolu, ar patiku «uzlaikojot» vadoņa un tautu tēva statusu. Jāuzmanās no megalomānijas lamatām, jāmācās nepārvērtēt savus spēkus, citādi sagrāve ir neizbēgama. Toties viņu spožais tēls un publiskās uzstāšanās ilgi paliek tautas atmiņā.

Valstij reti kad īsti noderīgi, jo vairāk izbauda varu nekā nodarbojas ar reālu politiku. Lauvas var lepoties ar spēju uztiept savas idejas, jo viņi domā, ka pašu redzējums ir vistaisnīgākais un cēlākais.

Viņi valda vienpersoniski un pašaizliedzīgi, klusībā sapņojot par absolūto monarhiju. Tomēr, lai gan Lauva mīl spēlēt pilnīgu neatkarību un absolūto varu, kā zināms, neatkarīgu politiķu šajā pasaulītē nav - arī politiķus Lauvas kāds vada.

Pārstāvji: Maķedonijas Aleksandrs, Napoleons, Benito Musolīni, Radživs Gandijs, Ksenija Sobčaka, Bils Klintons

JAUNAVA

Jaunava ir īsta politiķu zīme. Tiesa, šajā zīmē reti dzimst spilgti vadoņi, vairāk tādi otrā plāna darboņi, līderu «labās rokas». Jaunavas ir pārliecinātas, ka viņu izpētes darbs, analītiskās spējas, uzmanība pret detaļām, pārdomātais redzējums un mērķi var būt noderīgi arī bez grozīšanās prožektoru gaismā, tāpēc pašas izvēlas labāk būt par pelēkajiem kardināliem, nevis publiskām personām. Viņām piemīt visas vajadzīgās īpašības šādam darbam: uzticība, precizitāte, vēlme un māka izprast lietu būtību, punktualitāte, centība, turklāt intelektuālas spējas un erudīciju neaizēno egoistiskas ambīcijas. Tieši pateicoties šīm īpašībām, Jaunava nokļūst centrālā politiķa tuvākajā lokā. Arī paši attiecībā pret sevi tāpat pieprasa absolūtu lojalitāti un pakļaušanos un sev pietuvinātos ļaudis atlasa pēc tādiem pašiem kritērijiem. Reizēm gan Jaunavām pārmet pārlieku atturību un tieksmi uz tehnokrātiju. Viņām skaitļi ir skaitļi, un viņas zina, kā tos interpretēt.

Jaunavas parasti ir visai noderīgi politiķi, jo tieši viņi nodarbojas ar problēmu reālu atrisināšanu viņiem uzticētajā jomā. Var būt labi finanšu stratēģi, īpaši tad, ja valstij ir ekonomiski grūts brīdis.

Pārstāvji: kardināls Rišeljē, Fēlikss Dzeržinskis, Ēriks Honekers, Ričards Lauvassirds, hercogs Bakingems

SVARI

Svari ir nosvērti un prātīgi politiķi. Viņi nav ieinteresēti varā, bet gan cilvēkos. Patīk vadīt laiku ilgās, privātās sarunās ar kolēģiem, domubiedriem un pat oponentiem. Neviens nevar pārspēt Svarus spējā uzklausīt, nogludināt asos stūrus, taisnīguma un patieso vērtību izjūtā. Svari ir dzimuši diplomāti. Viņi neko nedara ātri, neapdomājot iespējamās sekas. Reizēm tas nāk par ļaunu, jo tiek zaudēts dārgais laiks. Tā sakot, vilciens jau aizgājis, bet Svari vēl tikai pārliek, ko kurā vagonā sēdināt. Tomēr ne velti mēdz teikt - ja nezini, ko darīt, nedari neko. Pārsteidzīgi lēmumi pazudinājuši ne vienu vien politiķi.

Politiķi Svari ir pārpilni ar noderīgām idejām par to, kā pārveidot sabiedrību. Viņiem pietiek izlēmības un neatlaidības paveikt iecerētās reformas, viņus nekas nenovirzīs no ceļa, tiesa, tikai tad, ja Svari patiesi paši tic idejai un tās lietderībai.

Svari bieži vien mēģina saglabāt līdzsvaru starp dažādiem politiskajiem spēkiem, taču tas izdodas reti, un atkal nākas saspringt un mokoši nopūlēties, lai visus nomierinātu.

Viņi mēdz svārstīties, izdabāt mīļā miera labad un dzīties reizē pēc diviem zaķiem, bet rezultātā visi kļūst neapmierināti, un tieši šādas situācijas iezīmē Svaru politiskās karjeras beigas.

Pārstāvji: Mahatma Gandijs, Margareta Tečere, Vladimirs Putins, Dvaits Eizenhauers, Albrehts fon Vallenšteins

SKORPIONS

Skorpioni ir apsēsti ar varas ideju, un viņi prot pastāvēt par savu pārliecību. Viņi ir stipri, un viņiem piemīt emocionāls, noslēgts, bezkompromisu raksturs. Skorpionu nebaida nekādi likteņa sitieni - kad citi pie pirmā klupiena paceļ balto karogu, Skorpions sakož zobus, bet nepiekāpjas, kamēr uzvar.

Politiķis Skorpions vienmēr ir individuālists, viņš nemīl strādāt kolektīvā, komandā. Kaut ārēji liekas, ka viņam ar komunikāciju nav nekādu problēmu un viņš spēj ietekmēt visus, tomēr pati saskarsme ar cilvēkiem viņam padodas grūti enerģētiskajā līmenī. Skorpions nogurst no ļaudīm, kas tūcās viņam riņķī un apkārt.

Skorpions ir gudrs un tālredzīgs, prot uztaustīt oponentu vājās vietas, lai tās nekavējoties izmantotu viņu politiskajai iznīcināšanai. Politiķi Skorpioni pārsvarā iedalās divās grupās: vieni ir revolucionāri - iznīcinātāji, kuriem nav žēl visu nograut līdz ar zemi un kuri gūst baudījumu no visa un visu iznīcināšanas; otri savukārt visās tautas un valsts nelaimēs vaino tikai sevi. Sabiedrībai tas varbūt arī ir noderīgi, bet Skorpionam kā politiķim - ne pārāk. Tikai reti politiķi spēj apvienot paškritiku ar produktīvu vadību.

Pārstāvji: Ļevs Trockis, Aleksandrs Kolčaks, Jozefs Gebelss, Šarls de Golls

STRĒLNIEKS

Politiķi Strēlnieki ir cīnītāji par taisnīgu lietu globālā mērogā. Pat miera laikos viņos izteikti izpaužas karavadoņa īpašības, un tā vien šķiet, ka viņi nepārtraukti aicina doties kaujā. Strēlniekiem ir spēcīgs intelekts, un nereti šie politiķi savām valstīm ir īsts atradums, jo patiešām viņiem izdodas reizēm izmēzt Augeja staļļus. Tomēr viņi var būt arī despotiski, jo pārlieku mēdz aizrauties ar savām idejām un to iemiesošanu dzīvē.

Strēlnieks tiecas pēc varas tikpat spēcīgi kā Lauva un tāpat to arī mīl. Viņš ir nenogurdināms un pašaizliedzīgs vadītājs, dievina atrasties dažādu struktūru galvgalī, bet, zaudējis varu, zaudē arī interesi par dzīvi.

Strēlnieks raugās nākotnē un domā globāli. Viņš vis nebūs no tiem, kas vāc kaut kādus parakstus un raksta petīcijas, drīzāk gan vērienīgs dumpinieks vai oportūnists tādā labā nozīmē. Tajā laikā, kad citi pakļaujas loģikai, Strēlnieks tic harismai - un tas nostrādā. Viņš ir optimistisks pragmatiķis, viņa mērķis ir gūt starptautisku slavu, tāpēc Strēlnieki mēdz būt spoži diplomāti.

Pārstāvji: imperators Nērons, Josifs Staļins, Leonīds Brežņevs, Augusto Pinočets, Vinstons Čērčils

MEŽĀZIS

Mežāži ir neapšaubāmi talantīgi politiķi, visai ambiciozi un nevēlas samierināties ar statista lomu, viņiem tīk atrasties ēnā, bet ne reprezentēties. Tā ir vieglāk visu vadīt un kontrolēt, turklāt arī drošāk, jo visus belzienus saņem redzamie «aktieri», ne «aizskatuves strādnieki». Politiķi Mežāži prot kalkulēt daudzus gājienus uz priekšu, un konkurentiem viņus ir gaužām grūti pārspēlēt. Mežāži ir teicami padomnieki, viņi spēj tvert kopskatu, turklāt pat no pašiem neparastākajiem rakursiem, viņiem piemīt arī retrospektīvs skatījums.

Mežāzim piemīt interese par visu, kas saistīts ar sabiedriskajiem procesiem. Vara viņam nav vajadzīga sava izdevīguma pēc - viņš ir pārliecināts, ka spēj dot savu ieguldījumu nācijas attīstībā. Mežāzi virza pienākuma izjūta. Viņš ir principiāls, godīgs, patriotisks un nekad nezaudē modrību, pateicoties skarbajam un nopietnajam raksturam.

Mežāzis prot konstruēt nestandarta shēmas un gājienus. Galvenais, lai viņu mērķi sakristu ar sabiedrības gaidām... tomēr tas tā vienmēr nenotiek vis. Nebūt ne visi Mežāži ir humānisti, bet reālisti gan.

Pārstāvji: Aleksandrs I, Konrāds Adenauers, Čingishans, Mao Cze Duns, Aleksandrs Lukašenko

ŪDENSVĪRS

Politiķi Ūdensvīri var būt gan izcili humānisti, gan vienkārši klauni politiskajā cirka arēnā. Viņiem var pietrūkt prasmes savā jomā, tomēr pārpārēm piemīt politiskā griba. Tāpēc viņu līderības sekas var būt visdažādākās, bet valdīšanas rezultāti lielā mērā ir atkarīgi no tās vides un cilvēkiem, kuru intereses Ūdensvīrs pārstāv vai kuru viedoklī un padomos ieklausās.

Ūdensvīrs ir ideālists un patiešām grib izmainīt pasauli ar jebkuriem, pat visai utopiskiem paņēmieniem. Viņa attieksme pret varu nav viennozīmīga. Kā tipisks opozicionārs un revolucionārs viņš nesvārstoties gāzīs no troņa esošos valdniekus, taču pēc tam, kad pats būs ticis augšā, sāks izplatīt idejas par toleranci un būs gatavs pasniegt roku saviem sāncenšiem.

Kā ne pārāk tālredzīgus (vairumā gadījumu) viņus viegli var pārliecināt par kaut kādu darbību nepieciešamību it kā valsts un sabiedrības labā, bet patiesībā šos cilvēkus vienkārši izmanto citi savu personīgo mērķu sasniegšanai. Politiķi Ūdensvīri nereti kļūst par bandiniekiem svešā spēlē, bet, kad viņi savu misiju pabeiguši, viņus vienkārši aizmēž no šaha dēlīša.

Pārstāvji: Ronalds Reigans, Boriss Jeļcins, Eduards Ševardnadze, Franklins Rūzvelts

ZIVIS

Zivis ir politiķi - pārpratums. Viņi izbrīna jau ar pašu faktu - ar savu parādīšanos politikā. Parasti Zivis tur ielec kā velns no tabakdozes, ne no kurienes un ar krietnu pārsteiguma efektu, tā ka apkārtējie ilgi nevar saprast, kā šādai būtnei, kam nepiemīt nekādas nepieciešamās īpašības, izdevies tikt līdz politikas stratosfērai.

Zivis ir dāsnas un labdabīgas un vēlas darboties sabiedrības labā. Cilvēki saredz viņās iedvesmojošu piemēru, uzskata viņas par sava veida mesiju, kas spēj saprast vienkāršos ļautiņus un viņiem palīdzēt, tomēr Zivīm labāk palikt aktīvistu lomā, nevis censties līst lielajā politikā.

Tur izrauties var tikai tās Zivis, kuras ir spējīgas savā labā izmantot atbilstošu vēstures pagriezienu vai kaut kādu vispārēju jezgu, kad potenciālie konkurenti viņas neieskaita spēlētājos - tik nesaprātīgas tās tiem šķiet. Bet, kamēr galvenie politiskie spēki sitas, ka bruņas klakst, Zivis klusi aizpeld tiem garām un iznirst pie vadības stūres - tāds, lūk, politisks fokus pokus! Tā kā viņām tomēr galīgi nepiemīt augsta līmeņa vadītājam nepieciešamās īpašības, vienīgais, ko viņas spēj, ir nogāzt pamatīgus podus, kas valstij īpaši par labu gan nenāk.

Politiķi:

Artis Pabriks - Auns

Raivis Dzintars - Strēlnieks

Māris Kučinskis - Strēlnieks

Krišjānis Kariņš - Strēlnieks

Uguns stihijas (Auns, Lauva, Strēlnieks) cilvēki labi jūtas darbībā. Vajag, lai viss notiek. Un vēlams - ātri. Un vēl labāk - jau vakar.

*

Evita Zālīte-Grosa - Jaunava

Ināra Mūrniece - Mežāzis

Daniels Pavļuts - Vērsis

Vjačeslavs Dombrovskis - Mežāzis

Zemes stihijas (Vērsis, Jaunava, Mežāzis) pārstāvji darbojas palēnām, pamazām. Svarīgi, lai būtu pamats un racionāli lēmumi. Jaunas vēsmas uzņem piesardzīgi.

*

Dana Reizniece-Ozola - Skorpions

Artuss Kaimiņš - Skorpions

Juta Strīķe - Vēzis

Jānis Dombrava - Vēzis

Ūdens stihijas (Vēzis, Skorpions, Zivis) cilvēku labākais palīgs bieži vien ir intuīcija, un apkārt vajag savējos. Izņemot Skorpionus. Viņi ir īpaši. Nekaitināt un neaizvainot - astes galā ir dzelonis.

*

Armands Krauze - Dvīņi

Juris Pūce - Ūdensvīrs

Roberts Zīle - Dvīņi

Aldis Gobzems - Svari

Jānis Bordāns - Dvīņi

Gaisa stihijas (Dvīņi, Svari, Ūdensvīrs) pārstāvjiem vajag runāt, runāt un runāt. Daudz vārdu un ideju, bet ne vienmēr realizējamas.