Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kad pienāk jaukie 30 gadi. Krīze, par kuru nerunā

© depositphotos.com

Tuvojoties «saldajiem 30», mēs esam jaunības augstākajā punktā. Tomēr izbaudīt bez raizēm šo vecuma periodu daudziem traucē debesu milzis Saturns, kurš izraisa eksistenciālās krīzes. Trīsdesmitgadnieku krīze mēdz būt ilgāka un skarbāka nekā izslavētā četrdesmitgadnieku. Kāpēc ap šo vecumu vīrietis sper pirmo sānsoli, bet sieviete kļūst neatvairāma un bīstama, stāsta astroloģe Linda Kurmis.

Eksistenciālās krīzes, kas cilvēka dzīvē atkārtojas ik pēc septiņiem līdz desmit gadiem, ir normāla parādība un izaugsmes ķīla, uzskata psihoterapeiti. Krīzes raksturo viegla ievainojamība, pastiprināta paškritika, pagātnes pārvērtēšana, šaubas un sevis meklējumi, dažreiz veselības problēmas. No astroloģijas skatpunkta, lielais spēks, kas izraisa krīzes, ir Saturns - laika, karmas, kārtības, pienākumu, sirdsapziņas, robežu pārvaldnieks.

Stāsts par ozolu, dēlu un čūsku

«Visu cilvēka dzīvi cikliski var sadalīt septiņu gadu posmos - tas ir Saturna dzīves cikls. Pirmā krīze ir septiņu, tad 14 gadu vecumā un tā tālāk,» iesāk astroloģe Linda Kurmis. Periodu ap 30 gadu vecumu pavada pirmās atziņas un lielie «kāpēc». Patiesībā tas ir laiks, kad cilvēks kļūst pieaudzis, jo ne velti trakais pusaudžu (puse no pieaugušā) vecums ir 13-4 gados. Jēzus Kristus savu pirmo brīnumdarbu veica 30 gadu vecumā kāzās Kānā, ūdeni pārvēršot vīnā. Evaņģēlijos atrodamās ziņas vēsta, ka Jēzus savu publisko darbību uzsāka vecumā ap 30. Gautama Buda apgaismību sasniedza 33 gadu vecumā, bet par šo maģisko vecumu ir mazliet cits stāsts.

«Tā sauktā trīsdesmitgadnieku krīze sākas divdesmit septiņos ar pusi gados un ilgst līdz pat 36 gadu vecumam. Pārkāpjot 27 gadu slieksnim, cilvēks pirmo reizi tā pa īstam piestāj bezbēdīgajā jaunības skrējienā, lai ielūkotos savā dzīves bagāžas nodalījumā. Salīdzinot sevi ar vienaudžiem, kuriem ir ģimene, bērni, augstskolas diploms, karjera, cilvēks uzdod sev jautājumu: ko esmu sasniedzis es? Ja cilvēki ir apprecējušies 20 gadu vecumā, var gadīties, ka ap šo laiku kāds no partneriem sper pirmo sānsoli, tomēr par šķiršanos nedomā,» stāsta astroloģe.

Viņa novērojusi, ka dažkārt ģimenes izjūk, kad partneriem tuvojas 30 gadu vecums. «Savā ziņā tas ir stāsts par ozolu, dēlu un čūsku. Kamēr neesi savā dzīvē izdarījis būtiskas izvēles, Saturns neatkāpsies un turpinās urdīt. Visi mūsu «ordeņi»- sociālās dzīves sasniegumi - saistīti ar Saturnu. Apjausma sākas ar to, ka sociums tev «iebaksta acī». Tas notiek bijušo klases vai studiju biedru saietā, pēc kura cilvēks sev jautā: vai mana sieva/vīrs ir tas cilvēks, ar kuru kopā gribu pavadīt dzīvi?» Kad cilvēks sasniedz 30 gadu vecumu, viņš dodas pretim «saldajiem 33», kas ir pusceļš līdz 36 gadu vecumam, kad eksistenciālā krīze ir pārvarēta. «Šajā periodā vīrieši, nespējot paciest sievas «zāģēšanu», sāk iekšēji trakot. Psihoemocionālo diskomfortu viņi pārvar burtiskā nozīmē, sākot būvēt māju, atrodot mīļāko vai pievēršoties vaļaspriekam, piemēram, medībām vai makšķerēšanai. Vecumā no 33 līdz 36 gadiem viņi sociālajā dzīvē daudz ko sasniedz - kāpj pa karjeras kāpnēm, nopelna naudu, iekārto māju. Šajā laikā cilvēks sasniedz savu iespēju maksimumu un viņa enerģijas daudzuma ekvivalents ir bankas konts.»

Ja vien sieviete bez apstājas «nezāģē» vīrieti, viņš prom neskrien, piebilst Linda. «Viņš domā - jāpacieš, gan jau būs labi, bet attiecību krīze padziļinās. Daļa vīriešu neiztur sasprindzinājumu un sāk dzert, citi, lai domas pamuktu, dodas uz upi makšķerēt, labo motociklu vai turpina studēt. Dziļākajā būtībā vīrietis nav gatavs krāpt, bet sieva dara visu, lai tā notiktu,» skarbi secina astroloģe.

«Krunciņu vēl nav,» smejas astroloģe, sakot, ka sievietes ap 30 gadu vecumu ir apburošas - skaistums tikai vairojas, no stūraina skuķa viņas pārvēršot īstās lēdijās.

«Tas ir saldākais punkts, kas mazliet biedē ar atziņu: kas būs tālāk? Ja agrā jaunībā mums liekas, ka pēc 30 nekā vairs nav, tad, pārkāpjot šim slieksnim, izrādās, ka ir gan sekss, gan aizraušanās, gan priekšā vēl gara dzīve.»

Kā krīze izpaužas dažādu horoskopa zīmju pārstāvjiem? «Gaisa zīmes - Dvīņi, Svari, Ūdensvīri - biežāk tiecas realizēt Sauli, uzņemoties aizvien vairāk pienākumu. Uguns zīmes - Auns, Lauva, Strēlnieks - atslābst, nepievēršot nekam uzmanību, tomēr Uguns stihijas pārstāvji spēj zibenīgi sapurināties, kamēr ūdens cilvēki - Vēzis, Skorpions, Zivis - nonāk depresijā un daži sāk slīcināt bēdas pudelē. Zemes zīmes - Vērsis, Jaunava, Mežāzis - notiekošo uztver mierīgi un izvērtē racionāli, bet ar zināmu fatālisma ievirzi - vecmāmiņa cieta, māte cieta, cietīšu arī es.»

Jaunības noslēpums

Sociologi saka, ka mūsdienās klasiskais paaudžu iedalījums vairs nedarbojas, jo «paaudzes nobīdās». Pēc kara dzimušie, ko dēvē par «Baby Boomer» paaudzi (1945-1965), sasnieguši opīšu vecumu, bet pamēģiniet dāmu, kura pie plastikas ķirurga uzlabojusi sejas aprises, pēcpusdienas pavada trenažieru zālē un pie masiera, nosaukt par omīti. Plāni kāsies! Savukārt 50 gadus sasniegusī X paaudze (1965-1975) uzvedas kā mūžīgie jaunieši - apmeklē «Positivus», lec ar izpletni, pārklāj ķermeni ar tetovējumiem un pat negrasās apstāties. Mileniāļu jeb Y paaudze (1975-1995) ceļo, pašīstenojas un nepieķeras tradicionālajām vērtībām. Viņu Z paaudzes bērni vispār dzīvo digitālajā pasaulē un, starp citu, kā saka pētnieki, labi saprotas ar pēckara «bēbīšu» paaudzi.

Astroloģei uz «jaunības noslēpumu» ir savs, zvaigznēs balstīts skatījums. «Tas, cik jauns cilvēks jūtas, ir atkarīgs no viņa dzimšanas mirkļa. Tā ir bijis vienmēr, tikai kādreiz nebija sociālo tīklu, tāpēc tendences nenonāca publiskajā telpā. Ja dzimšanas brīdī debesu spīdekļi ir savās vietās - Saule virs horizonta, Mēness zem tā, cilvēkam jau ir paveicies, jo viņā iemājo harmonija un spēja pieņemt dzīvi, kāda tā ir. Šāds cilvēks tumsā apkārt neslapstīsies, gaismā aktīvi rīkosies. Ja abi spīdekļi sagadās virs horizonta, pasaulē nāk cilvēks, par kuru saka «nemiera gars». Viņš ilgstoši saglabā jauneklīgu veidolu, visu laiku steidzas, cenšas kaut ko paspēt. Savukārt, ja abi spīdekļi ir zem horizonta - dzīve veidojas smagnējāka, cilvēkam vairāk vajag atpūtu,» teic astroloģe un piebilst, ka vīrieši mūžu pagarina, apprecot divdesmit gadus jaunāku sievieti. «Ap 50 gadu vecumu tā rīkojas daudzi. 30 gadus vecas sievietes motivācija, izejot pie vecāka vīra, ir saistīta ar vēlmi pēc vieglākas dzīves, kāda nav bijusi ar viņas vecuma vīrieti.»

Ne visi smagi pārdzīvo vecuma posmu krīzes. Kā cikliskās pārmaiņas ietekmē personību, lielā mērā atkarīgs no piedzimšanas situācijas - vai mamma, gaidot mazuli, jutusies laimīga, vai varbūt pārdzīvojusi stresu; kā gatavojusies lielajam notikumam un kādā gaisotnē noritējušas dzemdības. «Ja dzimtas formula bijusi pareiza, krīžu nav,» saka Linda. «Senos laikos cilvēki visu izdzīvoja rimti, ievērojot tradīcijas. Visos laikmetos bijuši puskoka lēcēji, bet viņi nebija vairākumā. Mūsdienās ģimenes izjūk, jo sievietes kļuvušas alkatīgas - grib vadīt pasauli, noteikt un izrīkot, bet tās nav sievietes kompetences,» nepopulāru viedokli pauž astroloģe.

Brīvība atnāk ap 50

«Kad tranzītais Urāns nostājas uz vienas ass ar natālo Urānu, izveidojas opozīcija,» saka Linda, raksturojot bieži apspriesto četrdesmitgadnieku krīzi, kas savu kulmināciju sasniedz, kad cilvēks ir vecumā no 42 līdz 44 gadiem. «Tie, kas līdz 40 gadu vecumam būs attīstījuši sevi, sprādzienveida krīzi nepiedzīvos. Viņi izjutīs alkas pēc personiskās brīvības, bet tās nebūs mokošas,» scenārijus iezīmē astroloģe. Dramatiski, ja ap 44 gadu vecumu tu saproti, ka negribi neko no tā, kas tev ir. Tu aptver, ka ieguvi kāroto amatu, tava divstāvu māja ir iekārtota minimālisma stilā ar rokoko elementiem, tu apceļoji Brazīliju un uzkāpi Bali salas vulkānā, bet nekas tā pa īstam nav mainījies.

«Vislaimīgākie ir piecdesmitgadnieki,» uz cerīgas nots turpina Linda. «Tas ir laiks, kad, kā saka, nekas neuztrauc. Tu esi pieredzējis, gudrs, bet vēl jūties jauns un smuks, tu esi augsta līmeņa profesionālis, tev ir nauda un vari darīt, ko gribi. 49. dzimšanas dienā ragana no tevis atstājas. Brieduma gadus esi šaustījis sevi un mocījies, un nu beidzot, heijā, krīzes beigušās! 53 gadu vecums ir atskaites punkts, kad tu saņem iepriekš sastrādātā augļus, un tie ir saldi. Tomēr esi uzmanīgs, jo priekšā ir cipars 56, kad ierodas debesu inspektori un pieprasa atskaiti.» Linda paskaidro, ka sajūtas, ko cilvēks piedzīvo 56 gadu vecumā, nav saistītas ar vecuma krīzi, bet dzīves uzdevumiem.

«Ja neesi pildījis savus karmiskos uzdevumus, būs slikti. Tu tos visu dzīvi redzēji savā priekšā. Tu šajā pasaulē ienāc ar aizdaru - iepriekšējo dzīvju pieredzi. Tas, ko esi sastrādājis iepriekš, padodas viegli, bet tas, ko dvēsele neprot, jāapgūst. Karmiskais ceļš ir ērkšķains. Piemēram, cilvēka uzdevums bija audzināt četrus bērnus, bet viņš izvēlējās laiku veltīt karjerai. Viņam bija grūti saprasties ar bērniem, bet pa amatu kāpnēm viņš bez grūtībām traucās augšup. Ja cilvēks nepilda savu karmisko uzdevumu, viņu gaida sods - atlaidīs no darba nerēķinoties, vai piemetīsies slimība,» stāsta Linda. Tomēr nākotnes aina nav bezcerīga. «Laimīgie 50» dāvā vēl vienu iespēju atjēgties un izvēlēties pareizo dvēseles attīstības virzienu.

Ko darīt, lai krīzes mūs nepurinātu un nepluinītu tik stipri? «Vienīgā recepte: pilnveido sevi un mācies! Zināšanu trūkums ir tas, kas cilvēkam ļauj izdarīt liktenīgas kļūdas un sagraut sevi,» sarunas nobeigumā saka astroloģe.