Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Trīs aptumsumi ir klāt! Biedējoši un skaisti

© depositphotos.com

No jūlija līdz augusta vidum debesīs būs vērojama interesanta dabas parādība – trīs aptumsumi sekos cits citam. Aptumsumu periods būs astroloģiski sarežģīts laiks – pastiprināsies pagātnes ietekme, pieaugs psiholoģiskā spriedze, un viss, ko darīsim vai teiksim, vēl ilgi atbalsosies nākotnē. «Kaislības sitīs augstu vilni,» saka astronoms un astrologs Juris Kauliņš, stāstot par riskiem un iespējām, ko mums paver Saules un Mēness aptumsumi.

Tas nav parasts laiks

Aptumsumu periods sākās 13. jūlijā ar daļēju Saules aptumsumu. Jauns Mēness šajā laikā atradās Vēža zīmē. Seko 27. un 28. jūlija nakts ar pilnu Mēness aptumsumu. Pilnmēness Ūdensvīra zīmē. 11. augustu iezīmēs daļējs Saules aptumsums. Jauns Mēness būs Lauvas zīmē.

Mūsdienās atliek vien pajautāt visu zinošajai «Google», un tā sīki «izgaismos» aptumsumu rašanos, bet «Youtube» ļaus vērot aptumsumu tuvplānā un paātrinājumā, neizkāpjot no dīvāna.

Tomēr arhaiskās bailes no vienlaikus skaistās un apokaliptiskās dabas parādības daudziem joprojām nav zudušas. Bet tajā pašā laikā astrologu attieksme pret aptumsumiem kļuvusi tolerantāka - neviens, būdams pie skaidras saprašanas, vairs nebiedē ar apokaliptiskām katastrofām, pasaules bojāeju, «nāves deju» un citām šausmām. Tomēr, grozies kā gribi, aptumsumu periods nav parasts laiks. Pats par sevi tas neko neizraisa, bet dzīves fonu padara jutīgu.

Dēmons aprij Sauli

«Šī ir reta dabas parādība, tomēr nevar sacīt, ka unikāla. Parasti viens otram seko divi aptumsumi. Ja gadā ir četri aptumsumi, tad tie ir pa pāriem. Ik pēc trim, četriem gadiem cits pēc cita īsā laika periodā ir trīs aptumsumi,» skaidro Juris Kauliņš un piebilst: «Nevajag dramatizēt.» «Kādreiz daļa vēdisko astrologu uzskatīja, ka, skatoties aptumsumā, mūža ilgums samazinās par desmit gadiem. Pilnīgs blefs! Es tik daudz esmu skatījies aptumsumos, ka divu mūžu nepietiktu,» smejas astronoms, kurš bieži speciāli devies uz dažādiem zemeslodes nostūriem pētīt aptumsumus. Astronomijā Saules aptumsums ir stāvoklis, kad kāds astronomisks objekts īslaicīgi aiziet priekšā Saulei vai ieiet cita debess ķermeņa ēnā. Mēness aptumsums ir tad, kad mūsu planētas pavadonis nonāk Zemes ēnā. Astroloģiskās aptumsuma interpretācijas laika gaitā ir mainījušās, bet skaidrs ir viens - aptumsums savā ziņā ir enerģijas koncentrācijas punkts, kas izgaismo pagātnes motīvus, pastiprina iekšējās neatrisinātās problēmas, bet tajā pašā laikā norāda uz pārmaiņām, attīstības virzieniem. Šis krīzes periods, nesot gan sāpīgus brīžus un liktenīgas mācību stundas, gan garīgu izaugsmi un jaunas iespējas, ilgs līdz pat augusta vidum - dažas dienas pēc pēdējā aptumsuma beigām. Īpaši aptumsumu laiks ietekmēs tos, kas paši dzimuši aptumsuma laikā.

Lai gan jau pirms mūsu ēras astronomi un astrologi prata paredzēt debesu spīdekļu aptumsumus, iemesli, kas tos izraisa, palika noslēpumā tīti. Tāpēc nav brīnums, ka gadsimtiem ilgi skaisto dabas parādību valdnieki izmantoja manipulatīvos nolūkos. Ierīce, ar ko paredzēt Saules un Mēness aptumsumu, eksistēja jau pirms diviem tūkstošiem gadu Senajā Grieķijā. Grieķi uzskatīja, ka aptumsumi ir īpašas debesu zīmes, kas nosaka karus, plūdus, ugunsgrēkus. Vēsturnieks Hērodots 585. gadā pirms mūsu ēras rakstīja, ka ķēniņi, ieraugot, kā Sauli aizsedz melns disks, nekavējoties pārtrauca karu. Ēģiptiešu priesteri ar aptumsuma palīdzību stiprināja savu varu un ietekmi. Pirms aptumsuma viņi veica rituālu un, kad iestājās aptumsums, paziņoja tautai, ka to izraisījuši viņi. Vienkāršāk sakot, muļķoja ļautiņus. Ķīnas valdnieki paniski baidījās no aptumsumiem, ko interpretēja kā «dēmons mēģina apēst Sauli». Kad galma astronomi prognozēja aptumsumu, tika pārtraukta karadarbība un atceltas diplomātiskās sarunas. Aptumsumu laikā senās civilizācijas pārstāja funkcionēt. Lai nu kā, bet sava jēga tam bija. Arī mūsdienās aptumsumus iesaka izmantot atpūtai, rāmai pagātnes apcerei, sapņošanai, meditācijai, lūgšanām, mantru skaitīšanai.

Aptumsums ir vērtīgs laiks garīgā ceļa gājējiem, jo lūgšanas iegūst lielāku spēku. Tātad aptumsums ir īstais brīdis, lai apsēstos lotosa pozā, aizvērtu acis, atbrīvotu ķermeni un apstādinātu trauksmaino un haotisko domu plūdumu galvā. Cik nu tas iespējams…

Pagātnes bumerangs

«Būtiskākais, kas jāzina par aptumsumiem: tie pastiprina karmiskās tēmas, respektīvi, pagātnes ietekme uz pašreiz notiekošo ir krasāka un ar lielākām sekām nākotnē. Tie, kas iepriekšējā dzīves ciklā ir darījuši labu, sekmējuši pozitīvu virzību, izjutīs savu pūliņu augļus kā panākumus un veiksmi,» skaidro Juris Kauliņš. Pēc viņa domām, «pagātnes karma» nav saistīta ar iepriekšējām dzīvēm, bet gan ar noteiktu pagātnes posmu cilvēka mūžā. «Man nav pieņemamas manipulācijas ar citām dzīvēm. Karma var nākt no senčiem - par to gan daudzkārt esmu pārliecinājies. Vecāku, vecvecāku likteņa līnijas iezīmējas arī bērnu un mazbērnu dzīvēs. Piemēram, ir ģimenes, kurās atkārtojas slimības, ir vāja vīriešu līnija, līdzīgos apstākļos iet bojā ģimenes locekļi. Noliegt iedzimtību ir muļķīgi.» Ko darīt, kā pasargāt sevi? Juris Kauliņš iesaka aptumsumu laikā izvairīties no procesiem, kas jau kādreiz radījuši problēmas, un neizaicināt likteni. «Es neesmu pret risku vispār - cilvēkam kādreiz vajag riskēt, bet ne aptumsumu laikā.» Juris Kauliņš savus šīs vasaras ceļojumus ieplānojis jūlija sākumā un augusta beigās - tā, lai tie nesakristu ar aptumsumu periodu. Viss ir vienkārši: sargies pats, un Dievs tevi sargās!

Neraugoties uz kolektīvās zemapziņas biedējošo kodu, aptumsumi vilina un pārsteidz. Gribas taču kaut reizi dzīvē savām acīm skatīt aptumšoto disku, kas bieži vien, kā par spīti, mēdz ietīties mākoņu segā. No 2018. gada vasaras trim aptumsumiem mums ir cerības (pamatotas) lūkoties Mēness aptumšotajā vaigā. Juris Kauliņš stāsta, ka 13. jūlija daļējais Saules aptumsums bija redzams Austrālijas dienvidos, Jaunzēlandē, Tasmānijā un Antarktīdā. Latvijā aptumsums nebija redzams. Tas pats attiecas uz 11. augusta daļējo Saules aptumsumu, ko labi varēs saskatīt Grenladē un Islandē, Krievijas ziemeļos un Ziemeļu Ledus okeānā. Tomēr, ja paveiksies, 11. augusta aptumsumu pieredzējis debesu vērotājs varēs pamanīt arī Latvijas ziemeļu daļā: Kurzemē un Vidzemē. Tas sāksies 12.03 un beigsies 12.32. Maksimālā fāze būs 12.17. Tiesa, aizsegta būs pavisam šaura Saules strēmele. «Pilsēta, no kuras Saules aptumsums būs redzams vislabāk, ir Rūjiena,» vidzemniekus iepriecina Juris Kauliņš. Rīdziniekiem aptumsums ies secen.

Joki būs…

Lielais Mēness aptumsums būs astroloģiski zīmīgs. «Šis Mēness aptumsums sasaistīsies ar citām planētu konstelācijām. Vienlaikus ar aptumsumu gaidāma Marsa opozīcija, plus Marss atradīsies retrogrādā kustībā. Turklāt Mēness būs apogejā - vistālāk no Zemes centra. Ko tas nozīmēs šajā situācijā? Pastiprināsies visdažādākie riski, pieaugs kļūdu iespējamība, cilvēki nonāks neparedzētās situācijās, kurās būs ātri jāpieņem lēmums un jāreaģē. Var pieaugt satiksmes negadījumu skaits, konflikti, sadursmes, terorisma draudi. Cilvēki asāk reaģēs konflikta situācijās, tieši, aizvainojošiem vārdiem izteiks savu viedokli, pieaugs egoisma līmenis.» Juris Kauliņš vērš uzmanību, ka karmiski sensitīvajā periodā īpaša uzmanība jāpievērš attiecībām, turklāt ne tikai ar partneri vai dzīvesbiedru, bet visām - ar tuviniekiem, bērniem, draugiem, kolēģiem. «Tiem, kuriem jau ir problēmas attiecībās vai attiecību problemātika iezīmējas dzimtā, šis laiks jāuztver nopietni. Ja sastrīdēsieties, sekas būs nopietnas un ilgstošas. Būs vērojama nesavaldība, agresija, pēkšņas dusmas. Izpaudīsies negatīvās rakstura īpašības, daudziem būs grūti sevi kontrolēt. Kaislības sitīs augstu vilni!» Astrologs norāda, ka prognoze attiecas ne tikai uz 27. un 28. jūliju, bet ilgāku laika posmu, kas pastiprināsies dažas dienas pirms Mēness aptumsuma un turpināsies līdz augusta sākumam. «Šī astroloģiskā prognoze jāuztver līdzīgi kā meteoroloģiskā prognoze, kas mums ļauj saprast, vai, ejot uz ielas, ņemt līdzi lietussargu vai nē.»

Pamatojoties uz teorētiskām zināšanām un daudzu gadu praktisko pieredzi, Juris Kauliņš triju aptumsumu periodā neprognozē dabas katastrofas. Drīzāk iespējas tehniskas problēmas, ko izraisīs cilvēciska neuzmanība vai kļūdas.

Pateikšu, ko domāju!

Šajā laikā mūsu galvās burtiskā nozīmē var iemājot tumšas domas. Aptumsums diemžēl izgaismo mūsu sliktākās īpašības - sīkumainību, patmīlību, skaudīgumu, ietiepību. Kādam gribēsies iesniegt sūdzību par kaimiņu namu pārvaldē, atraut Valsts ieņēmumu dienesta durvis un triekt dūri galdā vai vismaz pa telefonu izlamāt kādu valsts ierēdni. Aptumsumi saasinās emocijas un radīs vēlmi «beidzot pateikt, ko domāju» priekšniekam vai kolēģim, tomēr to nevajag darīt, jo, beidzoties aptumsumiem, apskaidrosies arī prāts, mainot skatījumu uz lietām. «Jūlija otrajā pusē un augusta sākumā neiesaku darbā risināt nopietnas problēmas vai mainīt karjeru. Attiecības ar kolēģiem var būt saspringtas. Pastiprināti izjutīsim gan simpātijas, gan antipātijas. Jāņem vērā, ka aptumsums ietekmē arī reputācijas un statusa jautājumus. Darba drošības noteikumi šajā laikā jāievēro burtiski, jo pieaugs negadījumu un traumu risks. Tiem, kuri dzimuši laikā no 23. jūlija līdz augusta vidum, var saasināties sirds un asinsvadu problēmas.»

Iespējams, ka šajā laikā būsim emocionāli labili un viegli ievainojami. Radīsies sajūta, ka stresa situācijas seko cita citai. Cilvēkiem, kuri cieš no psihiskiem traucējumiem, var gadīties slimības saasinājums. Mēness aptumsuma laikā ir traucēta hipotalāma* darbība, bet Saules aptumsuma laikā talāma** darbība. Tas nozīmē, ka iespējama destruktīva rīcība.

Ņemot vērā, ka aptumsumu virkne sakrīt ar priekšvēlēšanu periodu, var apgalvot, ka «joki būs». Ir jārēķinās ar provokācijām, nomelnojošām kampaņām, atriebību, negaidītiem pavērsieniem. Iespējams, kāds politiskais spēks nāks klajā ar pārsteidzošiem apgalvojumiem, kuriem būs sekas nākotnē. Aptumsumu laikā savārīto putru nāksies strēbt vēl ilgi.

_

* Hipotalāms nodrošina dažādus vielmaiņas procesus un autonomās nervu sistēmas darbību. Tas ražo vairākus neirohormonus jeb atbrīvojošos hormonus, kas vai nu aktivē, vai nomāc hipofīzes hormonu sekrēciju. Hipotalāms piedalās ķermeņa temperatūras, izsalkuma, diennakts ritmu, slāpju, noguruma u.c. procesu regulācijā.

** Talāms jeb redzes paugurs ir galvas smadzeņu daļa, kas atbild par informācijas pārdali no maņu orgāniem, izņemot ožu, uz galvas smadzeņu garozu.