Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Krīzes ap četrdesmit. Kā risināt?

© depositphotos.com

«Es aizeju...» viņš/viņa paziņoja pēc apmēram divdesmit laulībā nodzīvotiem gadiem. Otram cilvēkam tā bija kā auksta ūdens šalts. Pusmūža krīze ap četrdesmit? Jā. Astroloģijā tas saistās ar planētu cikliem un periodiem, kas mudina meklēt ko jaunu – izjūtas, apstākļus, pazīšanās. Taču ne vienmēr viss ir slikti. Dažkārt šīs krīzes sapurina un virza uz jauniem pozitīviem sasniegumiem.

Vai tiešām viss jau bijis?

Vairāk tā dēvētās pusmūža krīzes skar kungus, un, lūk, ilustrācijai dažas situācijas no dzīves, ko savulaik aprakstīja žurnāls Praktiskā Astroloģija.

Rūdolfs dzīvoja laimīgā laulībā ar sievu jau teju divdesmit gadu. Savs mājoklis, sieva jauka un izskatīga, bērni izaudzināti, viss kārtībā. Tikai jaukā sieva nemaz tik labi nejutās, draudzenēm sūrojoties, ka tagad, kad dzīvi taču varētu baudīt pilnībā, vīrs izlēmis, ka pienācis laiks baudīt vecumdienas, lai gan abiem vien tikko pāri 40. Ar seksu neesot piedienīgi tādā vecumā nodarboties, turpmāk būšot dzīvot kā draugiem, vakarus vadot atzveltnes krēslos pie televizora. Tā sakot, viss galvenais dzīvē jau paveikts.

Valdis jau pasen šķīries ar pirmo sievu, tagad dzīvo viens ar uzticamo suni nelielā namiņā. Nu sadomājis saimnieci meklēt, tikai, sasodīts, nevar saprast, kādu - tā kā gribas varen smuku, bet tās smukās ir cimperlīgas, savukārt viņam vajag kādu, kas dobes aprušina un pusdienas gatavo. It kā gribas tādu, ap divdesmit, kas sprauna, bet tās spraunās grib skriet apkārt, nevis vadīt omulīgus vakarus mājās. Tā arī vairākus gadus nespēj izlemt, nu jau tās jaunās arī nemaz tā pēc viņa nekāro, un vīrietis krīt depresijā - jāņem būšot tā, kurai patīkot.

Aivars pēc padsmit gadu kopdzīves pēkšņi sajuta, ka dzīvē tik daudz ko nav izmēģinājis, tostarp arī kaislīgus romānus ar jaunām, koķetām sievietēm, un nu kaislīgi metas dēkās. Sievas pārmetošie skatieni izsauc vien īgnumu - ko tad viņa saprot! Un vispār - balinātās šķipsnas un spilgtā žakete taču viņu padara tik jauneklīgu un neatvairāmu!

Kas šiem pastāstiņiem kopējs? Pareizi - brīdis, kad cilvēkam rodas vēlme kaut ko dzīvē mainīt. Vienam četrdesmit gadu vecumā vēl ģimenes nav, citam bērni lieli un sieva apnikusi. Kāds joprojām dzīvo pie mammas, bet cits uzbūvējis milzīgu māju. Un, ja vien cilvēks nav harmonijā ar sevi un apkārtni, ap četrdesmit parādās dīvainas domas un vēlme pēc kaut kā jauna, citāda; sajūta, ka dzīve drīz būs galā, bet nekas vērtīgs nav izdarīts.

Dāmas, bizness, kosmoss un ezotērika

Nevajag domāt, ka četrdesmitgadnieku vēlme pēc pārmaiņām ir tikai kungiem. Savā astroloģes praksē esmu sastapusies ar gadījumiem, kad dāmas ap četrdesmit arī ir nobriedušas pārmaiņām. Sliktākajā variantā tā arī ir šķiršanās vai aiziešana no ģimenes, taču retāk. Biežāk esmu sastapusies ar gadījumiem, kad sievietes sāk domāt par savu biznesu un to arī sekmīgi izveido. Ir pieredze, ir izvērtētas iespējas un spēki un ir enerģija jauniem sasniegumiem.

Tajā pašā laikā ir tāda sieviešu kategorija, kas intensīvi meklē garīgās izaugsmes ceļus. Nē, tas nav slikti, taču nereti pārspīlēti. Tiek skriets no vienas meditācijas uz otru, mandalas, gongi, šamaņu skolas, kārtis, aromi un vēl, un vēl... Katrs hobijs pats par sevi jau nav slikts, bet pārmērīgs kokteilis ne par ko labu neliecina. Tāds garīgums, tāds garīgums... bet nez’ kāpēc pats cilvēks un viņa dzīve no tā labāka nekļūst.

Četrdesmitgadnieku laiks ir gana sarežģīts gan daudziem kungiem, gan dāmām. Krīze ir sava veida dzīves pārbaudījums, kas liek mācīties un augt.

Ja kaut ko iemācāmies - nākamo krīzi pārdzīvot ir vieglāk un nemanāmāk.

Dumpīgais Urāns

Astroloģija palīdz izskaidrot un saprast tās daudzās domas un uzvedību, kas izpaužas pusmūža krīzes laikā. Dzīve ir cikliska, vecuma krīzes notiek ik pa laikam un visiem, tikai citi to mana vairāk, citi - mazāk, vienam krīze ilgst pāris mēnešus, otram - vairākus gadus.

Pusmūža krīzi astrologi nereti dēvē tieši par Urāna krīzi. Pilns Urāna cikls ilgst 84 gadus (vienā horoskopa zīmē Urāns uzturas jeb, pareizāk, virzās tai cauri septiņus gadus). Urāna ciklu atbilstoši cilvēka dzīvei astrologi mēdz dalīt posmos dažādi: trīs ciklos pa 28 gadiem, septiņos ciklos pa 12 gadiem, 12 ciklos pa septiņiem gadiem (vispopulārākais dalījums).

Pārsvarā tieši posmā no 35 līdz 42 gadiem cilvēki arī pārdzīvo slaveno pusmūža krīzi, kad apjauš, ka par daudz ko vajadzēja padomāt agrāk. Patiesībā tā nav ārējo apstākļu inspirēta vecuma krīze, bet gan dziļa iekšējā, dvēseles krīze. Arī slavenais psihologs Karls Gustavs Jungs teicis, ka šajā vecumā cilvēkam atkal ir iespēja sadzirdēt savas Dvēseles, sava Es balsi. Nu garīgumam jāstājas racionalitātes vietā, sirdsgudrībai - loģiskā prāta vietā.

Ja raugāmies pēc planētu aspektiem - apmēram 42 gadu vecumā (precīzi var noteikt astrologs) Urāns nonāk opozīcijā (tieši pretī) vietai, kur atradās cilvēka dzimšanas brīdī. Šajā brīdī tiek kārtīgi sapurināta visa līdz šim esošā sistēma.

Urāns simbolizē brīvību, un šis ir brīdis, kad laiks kļūt brīvam. Iekšēji brīvam. Uzdot sev jautājumus, atrisināt problēmas (nebaidieties, sasāpējušas lietas pieteiksies pašas!), saprast, kas ir īsti vērtīgs un kas - tikai grabuļi. Turklāt atšķirībā no Jupitera un Saturna, kas apzīmē pakāpeniskas pārmaiņas, Urāns iniciē krasus, pat negaidītus dzīves pavērsienus.

Cilvēkam, kas visu mūžu dzīvojis virspusēji, neatbilstoši savai būtībai, šis ir smags periods. Daudzas spēcīgas, radošas personības negaidīti pārsteigusi nāve tieši pusmūža krīzes gados, piemēram, Aleksandru Puškinu (38 gadi), Arturu Rembo (37 gadi), Vladimiru Visocki (42 gadi), Šarlu Bodlēru (46 gadi) u.c.

Savukārt nolikts eksāmens paver ceļu veiksmei, atjaunotnei un citām labām lietām.