Vai esat jau izmēģinājuši Mēness dienu diētu? Varbūt pievērsuši uzmanību, vai produkti atbilst jūsu zodiaka zīmei? Bet, iespējams, vienkārši raugāties pēc garšīga, sātīga, veselīga un harmoniska uztura režīma?
Varat pamēģināt ēst saskaņā ar nedēļas planetārajiem ritmiem. Atbilstoši nedēļas dienām mainās arī mūsu organisma iekšējais bioloģiskais ritms, fizioloģisko funkciju aktivitāte, savstarpējā saistība ar planētu vibrācijām – jo arī katrai nedēļas dienai ir savs aizgādnis, debesu spīdeklis.
Turklāt pat tad, ja esat tīri praktiskas dabas un skeptiski raugāties uz astrokulināriju, jāatzīst, ka tomēr šeit nekas nav izdomāts ne no šā, ne no tā – nedēļas griezumā redzams, ka viss ir sabalansēts un harmonisks. Ja vienu dienu var līksmot ar kūkām un augļiem, nākamajā labāk vairāk cieņas izrādīt biezpienam, tējai un bietēm. Ja vienu dienu ieteicams pievērsties piena produktiem, tad citudien virtuves valdnieki ir dārzeņi un graudaugi. Viss ir vienkārši, loģiski un dabiski, un galvenais – sātīgi un ar neierobežotām iespējām izpausties gan gatavojot, gan baudot. Gastronomiskā lidojuma ierosmei arī dažas receptes katrai dienai.
Pirmdiena – maigi un saudzīgi!
Pirmdiena atrodas Mēness aizgādībā, savukārt Mēness ir tas, kurš atbild tieši par gremošanas sistēmu. Tāpēc pirmdienās nebūtu ieteicams pārslogot māgu ar pārāk trekniem, smagiem, saldiem, asiem ēdieniem; vēlams izvairīties no alkohola, cukura, cieti saturošu produktu patēriņa; sālītiem un marinētiem produktiem, miltu izstrādājumiem, kūpinājumiem. Vārdu sakot, pirmdiena jau tā ir smaga, nevajag to padarīt vēl smagāku, turklāt aiz muguras ir brīvdienu gastronomiskās līksmības.
Droši var lietot uzturā jebkādus piena produktus, olas, ēst daudz augļu (izņemot citrusaugļus), ogas – tās, kuras nav pārlieku skābas. No dārzeņiem priekšroka dodama kartupeļiem, kāpostiem, rāceņiem, gurķiem, ķirbjiem, lapu salātiem. Pirmdiena ir arī īstā diena, kad uzvārīt kādu gardu putru un pagatavot kaut ko no jūras veltēm.
Mamaliga (kukurūzas putra)
4 glāzes ūdens
450 g rupja maluma kukurūzas miltu
Sāls
Siers rīvēšanai (vislabāk kāds no cietajiem sieriem)
Uzvāra ūdeni ar sāli, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno kukurūzas miltus. Vāra apmēram 15 min, turpinot maisīt, līdz putra sāk atlēkt no katla malām. Pēc izvārīšanas var izņemt no katla, atstāt atdzist, tad sagriezt šķēlēs un apcept sviestā zeltainu, pārkaisot ar sieru. Pasniedz ar sēnēm, jūras veltēm, dārzeņiem, mērci, ceptu olu vai gaļu.
Rīsu kotletes ar burkāniem un jūras kāpostiem
300 g rīsu
250–300 g burkānu
2 ēd.k. sviesta vai eļļas
100–150 g vārītu jūras kāpostu
2 olas
2 ēd.k. rīvmaizes
Eļļa cepšanai
Nedaudz sāls, cukura
Smalki sagriež burkānus (ripiņās, salmiņos, kubiņos – pēc izvēles), apcep taukvielā, kamēr mīksti, tad samaisa ar vārītiem jūras kāpostiem, sablenderē vai samaļ. Izvāra rīsus, atdzesē, līdz silti, nevis karsti, sajauc ar burkānu-jūras kāpostu masu, nedaudz sakultām olām, cukuru, sāli (ja vajag), labi samaisa un, neļaujot pavisam atdzist, cep no abām pusēm, līdz brūna garoziņa. Tad uz dažām minūtēm ievieto labi uzkarsētā cepeškrāsnī. Pasniedz ar piena mērci vai krējumu.
Otrdiena – laiks asajam pipariņam!
Šajā dienā valda Marss. Marss saistīts ar spēku, enerģiju, aktīvu darbību, tāpēc šodien gan drīkst mieloties ar asiem ēdieniem un apmeklēt, piemēram, kādu no Kaukāza tautu restorāniem, kārtīgi paēdot īstu plovu vai jēra čahohbili. Kauss alus arī par skādi šodien nenāks.
Otrdienā var nežēlot sīpolus, ķiplokus, mārrutkus un sinepes; var našķoties ar marinētiem, sālītiem dārzeņiem. No dārzeņiem ieteicami tomāti, saldā un asā paprika, burkāni, redīsi, kā arī visi pākšaugi. No augļiem – greipfrūti, citroni un arbūzi. Nevajadzētu aizrauties ar saldumiem un miltu izstrādājumiem.
Asā tomātu biezzupa
Apm. 7–8 gatavi tomāti vai tomāti gabaliņos savā sulā
Saldā paprika
Sīpols
Ķiploks
Spināti
Čili pipars
Sviests vai eļļa cepšanai
Sāls, cukurs, svaigi malti melnie pipari
Tomātus un papriku noblanšē, noņem miziņu, paprikai izņem sēklotni. Uz pannas sviestā apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie zeltaini, pievieno sagrieztus (vai jau gatavos) tomātus, papriku, sasmalcinātu čili pipara gabaliņu, sāli, svaigi maltus melnos piparus un nedaudz cukura, ļauj pasutināties minūtes desmit. Pārlej katliņā, pievieno sasmalcinātus svaigus vai saldētus spinātus, ja vēlas, pievieno gaļas vai dārzeņu buljonu, vēl nedaudz pavāra. Visu sablenderē. Pasniedz ar grauzdiņiem, saldo krējumu vai kausēto sieru.
Jēra gaļas podiņš
500 g jēra gaļas
3 sīpoli
2 burkāni
1 rācenis
1 kālis
1 ēd.k. miltu
Dažas ķiploka daiviņas, sāls
Jēra gaļu sagriež nelielos gabaliņos, pārkaisa ar sāli, pipariem; apcep. Kārto māla podiņos, pāri liekot sagrieztus dārzeņus. Pievieno nedaudz sāls, ūdens vai, labāk, buljonu, uzliek vāciņu un cep cepeškrāsnī, kamēr gatavs. Beigās nolej daļu šķidruma, ko sajauc ar apceptiem miltiem, ielej atpakaļ, pievieno sasmalcinātu ķiploku un ļauj visam ievilkties.
Trešdiena – sātīgi, bet viegli
Trešdiena ir Merkura pārziņā. Šai planētai tīk vieglums, ātrums, vienkāršība, daudzveidība, tāpēc šodien ēdam dažādus ēdienus, bet ne pārlieku sarežģītus un tādus, kas dod sāta sajūtu, tomēr «nespiež pie zemes». Laba ēdmaņa trešdienai ir putras ar visdažādākajām piedevām, salāti. Arī garšvielas šodien tādas gaisīgas – anīss, vaniļa, rozmarīns, safrāns, kanēlis.
Vēlams izvairīties no piena un gaļas produktiem vai vismaz krietni ierobežot dzīvnieku valsts olbaltumvielu patēriņu. Tās šodien labāk aizvietot ar pākšaugiem, soju un augu eļļu, bet, ja nu ļoti gribas, tad izvēlēties putnu gaļu. Laba diena produktiem, kas aktivizē zarnu darbību, tādi ir, piemēram, kaltēti augļi, klijas, sulas, ogas, bietes. No dārzeņiem ieteicams arī ķirbis, ziedkāposts, dažādi zaļumi, burkāni, selerija. No augļiem – aprikozes, vīģes. Saldajā droši var uzgrauzt riekstus, bet vakarpusē iedzert piparmētru tēju ar medu – nedēļas vidus, drusciņ jānomierina nervi.
«Sildošie» augļu salāti
200 g plūmju
2 bumbieri
100 g vīnogu
2 ēd.k. cukura
1 olas dzeltenums
1/8 l baltvīna
Citrona sula
Bumbierus nomizo, sagriež, plūmēm izņem kauliņus, sagriež. Pievieno vīnogas, cukuru. Olas dzeltenumu, baltvīnu, citrona sulu labi sajauc un pārlej salātiem. Pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem pēc savas gaumes.
Gaisīgās frikadeles
600 g vistas krūtiņas
2 olas
½ glāze saldā krējuma
2 ēd.k. sviesta
Sāls, garšvielas, zaļumi
Vistas krūtiņu divas trīs reizes samaļ, pievieno atlaidinātu sviestu, visu kārtīgi sakuļ, pamazām pievienojot olu baltumus. Masu izberž caur sietu, pievieno saldo krējumu, sāli, garšvielas, kuļ, līdz izveidojas viendabīga masa. Ar karoti ņem un liek pa vienai vārošā buljonā vai ūdenī. Pasniedz ar zaļumiem.
Ceturtdiena – ar vērienu, bet prātīgi
Ceturtdienas valdnieks ir Jupiters, ko astroloģijā uzskata par lielo labvēli un arī baudītāju. Tāpēc šodien var ēst teju visu, tikai – bez pārmērībām! Jo Jupiters organismā atbild arī par aknām, un nav vajadzības pārslogot šo organisma labdari, pārēdoties saldumus vai pār mēru lietojot alkoholiskos dzērienus. Labāk šajā dienā par aknām parūpēties – padzert atbilstošas zāļu tējas, citronu sulu, izstaigāties un kārtīgi izsmieties.
Šajā dienā ieteicams samazināt sakņaugu, īpaši kartupeļu, patēriņu, vēlams atturēties no pārlieku eksotisku ēdienu baudīšanas. Toties no sirds var baudīt galviņkāpostus, Briseles kāpostus, ingveru, dilles, pētersīļus.
Kolosāli, ja vismaz šad tad ceturtdienās ir iespēja pagatavot ēdienus uz atklātas uguns – tas Jupiteram tīk. Un pavisam ideāli, ja uz uguns var apgrauzdēt arī ēdamos kastaņus – labākais našķis šai dienai, turklāt lieliski sasilda aukstā laikā!
Salāti ar šķiņķi
50 g šķiņķa (kūpināta, vītināta vai vārīta)
70 g tomātu
70 g gurķu
70 g ābolu
70 g selerijas sakņu
1 ēd.k. svaigi spiestas apelsīna sulas
50 g majonēzes
15 g lapu salātu
Šķiņķi sagriež plānās šķēlītēs un sarullē tūtiņās. Sagriež kubiņos svaigu gurķi, ābolu, vārītu selerijas sakni, pārlej ar apelsīna sulu, samaisa, liek bļodā, veidojot vidū uzkalniņu, apkārt kārto šķiņķa «tūtiņas», tomāta ceturtdaļas, salātlapas. Pārlej ar majonēzi vai salātu mērci pēc patikas.
Sēnes ar pupiņām (var gatavot uz «dzīvās» uguns)
500 g sēņu (gailenes vai baravikas)
500 g cūkgaļas vai jēra gaļas
2 sīpoli
4 tomāti
500 g zaļo pākšu pupiņu
1 ēd.k. tomātu pastas
1 ēd.k. miltu
2 ēd.k. sviesta
1 ola
½ glāzes krējuma
½ rīvēta siera
Gaļu sagriež gabaliņos un apcep ar sīpoliem un tomātiem līdz pusgatavībai, pievieno gabaliņos sagrieztas zaļās pākšu pupiņas, sāli, piparus, pārlej ar karstu ūdeni un sautē.
Sagriež šķēlītēs sēnes, apcep sviestā, līdz mīkstas, pievieno tomātu pastu, olu un nedaudz krējuma, apbārsta ar miltiem, samaisa, nedaudz pasautē. Pēc tam visu pievieno gaļai un pupiņām, liek ugunsizturīgos porciju traukos, podiņos vai lielā traukā, pārkaisa ar sieru un cep virs uguns.
Piektdienas devīze «Karlsonam prieks!»
Urrā, beidzot svētki arī tiem, kam tīk trekni un saldi ēdieni! Šodien valda Venera, un viņa atļauj našķoties. Tieši piektdienā to var darīt bez raizēm, jo organisms vislabāk tiek galā ar cukuru. Šodien ir graudaugu un saldo augļu uzvaras gājiens, arī dārzeņus var lietot, kādus sirds kāro, īpaši zirnīšus, spinātus un tomātus.
Vēlams izvairīties no gaļas (izņēmums ir liesa teļa gaļa) un zivīm, olām, sēnēm, asiem ēdieniem un garšvielām, arī – skābiem augļiem. Labāk pievērsties banāniem, ķiršiem, mellenēm, persikiem, saldo šķirņu āboliem un bumbieriem, plūmēm, avenēm, avokado, zemenēm un, ja sirds kāro un pārliecība ļauj, arī kādai vīna glāzei. Ieteicams mieloties ar medu, riekstiem, augļu sulām, var droši vārīt putras, cept kūkas un vispār, tā sakot, ļauties kulināram jampadracim ar dažādu veidu desertiem.
Krāsainie dārzeņi cepeškrāsnī
1 neliels cukīni vai kabacis
3 burkāni
Viena brokoļa galviņa
3 saldās paprikas
Vairāki sarkanie redīsi
Sīpoli, ķiploki
Sāls, pipari
Provansas garšviela
Augu eļļa
Sagriež gabaliņos saldo papriku, cukīni vai kabaci, ķiplokus, burkānus, redīsus un sīpolus ripiņās, sadala ziedkopās brokoli. Liek cepamformā, pārslaka ar olīveļļu, apkaisa ar sāli, svaigi maltiem melnajiem pipariem, Provansas garšvielu, samaisa, liek cepeškrāsnī apm. 180 °C un, pa laikam apmaisot, cep, līdz dārzeņi mīksti. Dārzeņu sastāvu var variēt pēc vēlēšanās.
Plūmju rulete
1 kg plūmju
100 g pūdercukura
Plūmēm izņem kauliņus, pārkaisa ar cukuru, pievieno nedaudz ūdens un vāra, līdz tās izšķīdušas viendabīgā masā. Mazliet atdzesē, vēl silto masu lej uz folijas, kas iesmērēta ar eļļu, atdzesē. Kad masa sāk stingt, ir kļuvusi stīgra, bet elastīga un viegli atdalās no folijas, to pārkaisa ar pūdercukuru un sasmalcinātiem riekstiem un satin ciešā ruletē. Šis saldais ēdiens labs ar to, ka glabājas ļoti ilgu laiku, nezaudējot neko no savām labajām īpašībām.
Sestdiena – miers un atpūta
Sestdienu pārvalda Saturns, kas astroloģijā simbolizē galvenokārt dažādu veidu ierobežojumus. Un pēc piektdienas dzīrēm nav jau arī slikti nedaudz ievērot mērenību. Dažam labam, kas pārlieku ļāvies dejām ar Dionīsu, tas pat izdosies pats no sevis...
Sestdien ieteicams lietot produktus, kas bagāti ar kalciju un fosforu: spinātus, riekstus, kāpostus, sieru, gurķus, olas, žāvētus augļus, sieru, biezpienu, sēnes, sīpolus. Starp ēdienreizēm jādzer daudz ūdens, laba būs arī zaļā vai žeņšeņa tēja. No gaļas ieteicama jēra gaļa, no dārzeņiem – bietes un baklažāni, no augļiem – melone, cidonijas.
Jāizvairās no pārlieku asiem ēdieniem, kā arī kūpinājumiem un konservētiem produktiem, no alkohola, šokolādes.
Pikantie baklažānu rullīši ar biezpienu
Vidēja lieluma baklažāns 200 g biezpiena 3 ēdamkarotes skābā krējuma 50 g valriekstu 2 ķiploka daiviņas Dilles, sāls, svaigi malti melnie pipari
Eļļa cepšanai
Baklažānu gareniski sagriež plānās šķēlēs, pārkaisa no abām pusēm ar sāli. Pēc 15–20 minūtēm noslauka ar papīra dvieli. Šķēles no abām pusēm apcep eļļā, novieto uz salvetes, lai notek taukvielas. Uz atdzisušajām šķēlēm liek pildījumu – biezpienu, kas sajaukts ar sasmalcinātiem valriekstiem, dillēm, ķiplokiem, sāli, pipariem un krējumu. Pildījumu ietin baklažāna šķēlītēs, sastiprina ar irbulīti.
Sautēts jērs ar griķiem
450 g jēra gaļas
1 ½ glāzes griķu putraimu
1 sīpols
2 ēd.k. tomātu mērces
2 ēd.k. eļļas, tauku vai sviesta
Sāls, garšvielas
Jēra gaļu sagriež nelielos gabalos, apcep taukvielās, pievieno buljonu vai ūdeni, tomātu mērci, apceptu sīpolu, sautē. Griķu putraimus uz sausas pannas apgrauzdē, verdošā sālsūdenī vāra, līdz tie pusmīksti, tad pievieno gaļai un sautē, līdz viss gatavs.
Svētdiena – baudām karaliskas maltītes
Saules diena! Saules enerģija ir visas dzīvības pamatā, tā aktivizē arī cilvēka ķermeņa funkcijas un veicina gandrīz visu produktu pilnvērtīgu izmantošanu organismā.
Šodien patiešām var ēst, ko sirds kāro, un gatavot īpaši izsmalcinātas maltītes, nelauzot galvu par sastāvdaļām. Ja nu tomēr tā neesat ar mieru un vēlaties konkrētākas norādes arī svētdienai, lūk – īpašu cieņu var izrādīt medījumiem, pavisam karaliski, ja tie gatavoti uz atklātas uguns. Pie medījuma gaļas vietā būs rīsi. Uz kārā zoba var likt dažādas sēklas un sēkliņas, valriekstus, klāt piedzerot zaļo tēju. Šodien droši var baudīt siltzemju augļus – ananasus, apelsīnus, mango un citus.
Uz ugunskura gatavota vira ar medījumu
200 g medījuma gaļas
½ gl. putraimu
2–3 kartupeļi
1 burkāns
1 ķiploka galviņa
1 ēd.k. dzērveņu
1 sīpols
Lauru lapas, sāls, garšvielas
Liek katlu uz uguns, uzvāra ūdeni, liek medījuma gaļu, jebkādus putraimus un vāra, līdz tie un gaļa ir mīksti. Tad pievieno sīki sagrieztus kartupeļus, kā arī ķiplokus, sīpolu un dzērvenes. Vēl pēc stundas vārīšanas pievieno sāli, piparus, lauru lapas, vāra uz mazas uguns vēl 15 minūtes. Tagad var pielikt arī mitru malku, dūmi piešķirs virai patīkamu, specifisku aromātu.
Saldais plovs
2–3 burkāni
400 g balto gargraudu rīsu
100 g saldkrējuma sviesta
200 g aprikožu (var žāvētas)
700 ml ūdens
Bārbeles (var kaltētas)
Cukurs, sāls, svaigi malti melnie pipari
Rozīnes
Lielā katlā uzkarsē sviestu, dažas minūtes tajā apcep rupji sarīvētus burkānus. Pievieno salmiņos sagrieztas aprikozes, rozīnes, bārbeles, cukuru, samaisa. Ieber rīsus un uzmanīgi maisa, līdz rīsa graudiņi pārklājas ar sviestu. Pielej ūdeni, uzvāra, uzliek vāku, vēl vāra apmēram pusstundu uz mazas uguns. Noņem katlu no uguns, starp vāku un plovu ieliek tīru, plānu dvielīti un atstāj vēl uz 15 minūtēm. Pasniedz lielā traukā, veidojot uzkalniņu, grezno ar pistācijām, Indijas riekstiem, vīģu un aprikožu gabaliņiem.
Iedvesma smelta arī no: supercook.ru, astroland.ru, koolinar, gastronom.ru, irlaiks, lv, gardedis.lv, receptes.lv