ASTROLOĢIJA: Ziemassvētku pilnmēness laiks

© Scanpix

Ziemassvētki ik gadu vairumam cilvēku ir saviļņojumu pilns laiks, kad gribas būt kopā ar savējiem, gribas saņemt un dāvāt sirds siltumu un varbūt arī vairāk nekā ikdienā sagādāt citiem iepriecinošus pārsteigumus. Šogad Ziemassvētku laiks solās būt ļoti emocionāls.

Pilnmēness emocijas

Daudzi ir pamanījuši, ka pilnmēness laiks atstāj iespaidu – ja ne pats cilvēks, tad kāds tuvējā apkaimē noteikti kļūst emocionāls un jūtīgs, biežāk satraucas, apvainojas vai sarīko traci. Dažkārt emocijas izpaužas caur skumju vai prieka asarām, bieži vien arī ar pacilātu garastāvokli un sajūtām, kad gribas apkampt un samīļot visu pasauli. Ziemassvētku laiks šogad iekrīt tieši pilnmēness periodā, un pilnā fāze iestājas 25. decembrī pulksten 13.11. Ietekme parasti ir jūtama arī kādas dienas pirms un pēc tās, tāpēc jāgādā par pozitīvismu un negācijas jācenšas nolikt malā. Cilvēki var būt emocionāli un saasināti uztvert dažādas situācijas. Nevajag rīkot izskaidrošanās vai risināt problemātiskus jautājumus. Turklāt būs ne tikai pilnmēness, bet tas vēl piedevām atradīsies Vēža zodiaka zīmē, kura ir jūtīga un arīdzan spēlē uz emocijām.

Ievērojam piesardzību!

Kā liecina astrologu vērojumi, pilnmēness laikā jāizturas apdomīgi un atbildīgi dažādās dzīves jomās. Pirmām kārtām – nedrīkst pārcensties ar dzīves baudām vai – vēl konkrētāk – ar alkohola lietošanu. Tas atbrīvo emocijas, un cilvēkam grūtāk sevi kontrolēt, turklāt arī reibums var iestāties ātrāk un spēcīgāk.

Otrām kārtām – jābūt arī uzmanīgiem pie auto stūres un uz ceļa nedrīkst ļaut vaļu emocijām. Pirms pāris gadiem sertificētais astrologs un numerologs Kristaps Baņķis un socioloģijas un astroloģijas studente Ilvija Gaidukoviča izanalizēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas datus, lai noskaidrotu, vai situācijai uz Latvijas ceļiem ir kāda būtiska saistība ar Mēness ciklu. Žurnālā Praktiskā Astroloģija arī tika publicēti šā nopietnā pētījuma rezultāti, un autori nonāca pie slēdziena, ka visvairāk ceļu satiksmes negadījumu notiek tieši jaunmēness un pilnmēness fāžu maiņu laikā. Proti, fāžu maiņas dienās 2012. gadā tika reģistrēts vidēji par 25% negadījumu vairāk.

Kristaps Baņķis to skaidroja ar Mēness fāžu maiņas brīžu stresa pilno ietekmi uz cilvēka organismu un psihi: mainoties Mēness fāzēm, cilvēki kļūst neapdomīgāki, jūtīgāki un saasinās viņu emocionālā pasaules uztvere, kas savukārt mazina koncentrēšanās, attāluma novērtēšanas un uzmanības noturēšanas spējas un traucē ar visu uzmanību pievērsties auto vadīšanai. Tāpēc, ja svētku dienās plānots braukt pie saviem mīļajiem vai apciemot draugus, vajadzētu būt uzmanīgiem un tiešām koncentrēties uz ceļu, nedauzīties ar auto, ievērot satiksmes noteikumus un nerīkot sacensības ar citiem autobraucējiem.

Mēness folklorā

Mēnesim kā visnotaļ svarīgam debesu spīdeklim sava vieta ierādīta arī tautas dainās un ticējumos. Senatnē cilvēki daudzus darbus ikdienā darīja atbilstoši Mēness cikliem, un latviešu folklorā Mēness bija cilvēku sargātājs un palīdzēja ikdienas gaitās. Viņš arī attēlots gan kā karavīrs, gan līgavainis, gan vedējs ar zvaigžņu mēteli, zvaigžņu svārkiem vai zvaigžņu segu mugurā. Mēnesim ir divi kumeļi – rīta un vakara zvaigzne.

Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka pilnmēness laiks esot labs zīlēšanai un nākotnes pareģošanai, kā arī dažādu rituālu veikšanai.



Svarīgākais