ASV ekonomika atkal aug

Laikposmā starp jūliju un septembri ASV ekonomika ir augusi ar ātrumu 3,5 procenti gadā — tas ir pirmais pieaugums vairāk nekā gada laikā.

Izaugsmi atjaunot ir palīdzējis lielais valdības tēriņu palielināšanas plāns, tai skaitā izstrādātā shēma automašīnu tirdzniecības apjomu palielināšanai.

Oficiālie dati liecina, ka ekonomikas saraušanās posms ir beidzies — trīs mēnešu laikā ASV ekonomika ir palielinājusies par 0,9 procentiem. Tanī pašā laikā Lielbritānijas ekonomika negaidītā kārtā joprojām ir recesijā. Japānā, Ķīnā, Vācijā un Francijā ekonomikas sarukuma posms nesen ir beidzies.

Tomēr arī ASV izskan arī viedokļi, kas brīdina, ka krīze vēl nav galā. Arī ASV prezidents Baraks Obama, lai arī paudis prieku par vēstīm, tomēr norādījis, ka vēl ir tāls ceļš ejams, lai krīze paliktu aiz muguras.

Prezidents arī sacīja, ka ir vēl daudzi citi rādītāji, kam jāliecina par ekonomisku progresu — vai rodas jaunas darba vietas, vai ģimenes spēj samaksāt rēķinus un vai uzņēmējiem sokas labi.

Kā norāda BBC, dolāra vājums amerikāņiem nepalīdz iegādāties preces no pārējām pasaules valstīm, tādējādi ASV rādītāju uzlabojumam būs mazāks efekts uz pārējo pasauli nekā varētu gaidīt. Turklāt bezdarbs ASV pašlaik ir 9,8 procenti, un tas nozīmē, ka daudziem cilvēkiem dzīve joprojām ir visai skarba.

Ekonomika

Par peļņu nesošo valsts uzņēmumu kotēšanu biržā; ko nozīmē “Latvenergo” “zaļā meita”; cik veiksmīga ir “Latvenergo” komercdarbība kaimiņzemēs; kā uzkrāt vēja un saules enerģiju; kādēļ mums nepieciešams savs elektropārvades kabelis ar Zviedriju, par šiem un citiem jautājumiem intervijā “Neatkarīgajai” valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Aigars Laizāns.

Svarīgākais