Valdība nolemj atlikt bankas "Citadele" pārdošanu

Valdība nolēmusi atlikt bankas "Citadele" pārdošanu, otrdien pēc valdības slēgtās sēdes žurnālistiem paziņoja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Valdība šādu lēmumu pieņēmusi, jo pašreizējā tirgus situācija nav piemērota bankas pārdošanai un tam jāgaida labāki laiki. Pēc Pūces teiktā, valdībai lēmumu atlikt bankas pārdošanas procesu ieteicis piesaistītais konsultants "Nomura", jo pašreizējā situācijā, lai gan investoriem ir interese par banku, pārdošanas gadījumā cena par "Citadeli" nebūtu atbilstoša tam, ko sagaida valdība.

"Ņemot vērā notikumus, kas pašlaik norisinās eiro zonā, un kopumā Eiropas finanšu situāciju, jādomā, ka finanšu investoru interese par ilgtermiņa ieguldījumiem būtiski samazināsies, tostarp banku sektorā Baltijā, kurā darbojas arī banka "Citadele"," paskaidroja EM valsts sekretārs.

EM valsts sekretārs piebilda, ka tuvāko deviņu mēnešu laikā Privatizācijas aģentūra (PA) kopā ar "Nomura" izvērtēs situāciju finanšu tirgos un nāks klajā valdībā ar tālākiem priekšlikumiem bankas pārdošanā. 2014.gada nogale saskaņā ar pašreiz apstiprināto grafiku "Citadeles" pārdošanai ir galējais termiņš. Pūce atzina, ka termiņš var mainīties un banku var pārdot gan ātrāk, gan vēlāk.

PA pārstāvis Vladimirs Ivanovs žurnālistiem sacīja, ka banka ir spējīga pildīt restrukturizācijas plānu, veikt valsts atbalsta atmaksu, ātrāk atgriezties pie peļņas un līdz ar to var atļauties gaidīt brīdi, kad par šo banku varētu sagaidīt atbilstošāku cenu.

Viņš arī norādīja, ka mērķis nav sagaidīt bankas pārdošanas gala termiņu – 2014.gada beigās – un mēģināt atsākt pārdošanu mēnesi pirms gada termiņa beigšanās. "Mēs tomēr vērtēsim situāciju dinamiski – vai nu būs piedāvājumi no investoriem un mēs varēsim arī atsākt procesu agrāk, vai jebkurā gadījumā mēs to atsāksim paši, veiksim formāli organizētu procesu, nesagaidot 2014.gada beigas, lai nebūtu nekādu pārsteigumu, jo nekad nav labi pārdot tad, kad esam spiesti to darīt," pastāstīja Ivanovs.

"Nomura" pārstāvis Pjotrs Čudžiks (Piotr Chudzik) atzina, ka lēmums atlikt pārdošanas darījumu pieņemts, pamatojoties uz situāciju Eiropas banku sektorā un kopējiem Eiropas makroekonomiskajiem rādītājiem, un tas darīts gan bankas, gan Latvijas valdības interesēs. "Līdz ar to mēs nogaidīsim un redzēsim, kā situācija attīstīsies Eiropā. Tad attiecīgi tiks lemts tālāk," viņš norādīja.

Pēc Čudžika teiktā, interese par bankas iegādi ir, taču ekonomiskie apstākļi piespieduši pieņemt lēmumu nogaidīt ar pārdošanu. Viņš arī minēja, ka Centrālajā un Austrumeiropā ir vairāki līdzīgi banku pārdošanas procesi, kas pašlaik ir vai nu pārtraukti, vai uz laiku apstādināti.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pēc valdības sēdes žurnālistiem pavēstīja, ka šajā brīdī ir svarīgi nodrošināt sekmīgu bankas darbu un bankas vērtības pieaugumu. "Skaidrs, ka valsts aktīvus ir vērts tirgot tajā brīdī, kad varētu būt atbilstošs tirgus pieprasījums un izdevīga tirgus situācija. Pašreizējā situācija acīmredzot tāda nav," atzina premjers.

Runājot par to, vai varētu apturēt arī "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" komercdaļas pārdošanu, Dombrovskis atgādināja, ka valdība devusi trīs nedēļas laika potenciālajiem investoriem uzlabot savus piedāvājumus. "Pēc tam pie šā jautājuma izskatīšanas atgriezīsimies," viņš sacīja.

PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka "Nomura" uzskata par lietderīgu pašlaik neturpināt pārdošanas procesu, jo valsts nespētu iegūt maksimāli iespējamo līdzekļu daudzumu no šā darījuma, un rekomendē atsākt darbu pie bankas pārdošanas, kad finanšu sektorā būs atjaunojusies stabilitāte un investori būs gatavi veikt ilgtermiņa ieguldījumus.

"Eiropas finanšu situācijas kontekstā investori pašlaik nav gatavi veikt ilgtermiņa ieguldījumus banku sektorā. Lai arī bankas "Citadele" pārdošanas process tika sākts veiksmīgi, negatīvais fons izrādījās pārāk spēcīgs. Vairāki investori apliecināja, ka būtu gatavi atgriezties pie bankas iegādes darījuma, kad būs stabilizējusies situācija," norāda "Nomura".

Valdība otrdien nolēma izvērtēt bankas pārdošanas iespējas nākamā gada oktobrī, kad PA un "Nomura" sagatavos izvērtējumu par aktuālo tirgus situāciju un pārdošanas procesa atsākšanu. Attiecīgi tiks veiktas izmaiņas bankas pārdošanas stratēģijā, ko iepriekš bija apstiprinājusi valdība. Ja valdība oktobrī lems pozitīvi par bankas pārdošanas procesa atsākšanu, jau interesi izrādījušie, kā arī citi potenciālie investori tiks uzaicināti iesniegt piedāvājums bankas iegādei. Lēmums par pārdošanas atlikšanu neietekmēs bankas "Citadele" darbību, tā turpina strādāt pie restrukturizācijas plāna ieviešanas. Restrukturizācijas plāns paredz, ka valstij ar laiku ir jāatjauno banka privātajā sektorā, bet tajā nav paredzēta piespiedu pārdošana, jo valstij ir jāatgūst maksimāls apmērs ieguldīto līdzekļu, paskaidroja Kārkliņš.

Viņš atgādināja, ka bankas pārdošanas process tika sākts šā gada jūlijā. Pārdošanas konsultants uzrunāja vairāk nekā 100 pretendentu, un oktobrī tika saņemti investoru sākotnējie piedāvājumi.

Jau vēstīts, ka PA 11.novembrī apstiprināja bankas "Citadele" potenciālo investoru sarakstu, kuri turpinās dalību bankas pārdošanas procesā un varēs sagatavot un iesniegt saistošos piedāvājumus iegādāties banku.

Bankas "Citadele" pārdošanas procesa pirmajā posmā potenciālajiem investoriem, kuri bija izrādījuši interesi par bankas iegādi un parakstījuši konfidencialitātes līgumu, bija jāiesniedz sākotnējais jeb nesaistošais piedāvājums. Saskaņā ar valdības apstiprināto bankas pārdošanas stratēģiju "Nomura" izvērtēja investoru sākotnējo piedāvājumu atbilstību pārdošanas stratēģijai un sagatavoja potenciālo pretendentu sarakstu, kas pēc PA valdes apstiprinājuma var turpināt dalību pārdošanas procesā, tas ir, veikt padziļinātu bankas izpēti un sagatavot saistošos piedāvājumus.

"Nomura" jūlija otrajā pusē sāka bankas "Citadele" pārdošanas procesu. Banka "Citadele" tiks pārdota izsolē. Iepriekš tika plānots, ka bankas pārdošanas process kopumā aizņems sešus līdz 12 mēnešus.

Ziņots arī, ka banka "Citadele" nodibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību tā sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – " Citadele", bet "Parex banka" sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Bankas "Citadele" 75% akciju pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Septembra beigās banka "Citadele" pēc aktīvu apmēra bija septītā lielākā no 31 Latvijas bankas, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais