FKTK: pilnā apmērā savus noguldījumus saņems 99,8% "Latvijas Krājbankas" klientu

Savus noguldījumus pilnā apmērā saņems 99,8% no "Latvijas Krājbankas" klientiem, aģentūrai BNS pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

Pēc pēdējās FKTK rīcībā esošās informācijas, 99,8% no "Latvijas Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

Jau vēstīts, ka "Latvijas Krājbankas" ieceltais pilnvarnieks Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis iepriekš pauda apņēmību panākt, ka savus līdzekļus pēc iespējas lielākā apmērā atgūst pēc iespējas vairāk bankas klientu.

Saskaņā ar sniegto informāciju, lai izmaksātu noguldījumus "Latvijas Krājbankas" klientiem, kopumā nepieciešami aptuveni 350 miljoni latu. Līdzekļu izmaksai no Noguldījumu garantiju fonda paredzēts izmantot 150 miljonus latu, bet 200 miljonus latu paredzēts aizņemties no Valsts kases.

Tāpat ziņots, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Visticamāk, 28.novembrī FKTK tiesā iesniegs "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.