Barrozu: EK rosinās noteikumus, kas ļaus Briselei kontrolēt ES valstu budžetus

Lai nepieļautu sistēmiskas krīzes izcelšanos Eiropas Savienībā (ES), Eiropas Komisija (EK) nākamtrešdien, 23.novembrī, ierosinās radikāli jaunus noteikumus, kuri ļaus Briselei kontrolēt bloka valstu budžetus, trešdien paziņoja EK prezidents Žozē Manuels Barrozu.

"Mūs pašlaik apdraud patiešām sistēmiska krīze, kas prasa vēl spēcīgāku visu [bloka valstu] apņēmību un ļoti nozīmīgus papildu pasākumus," viņš sacīja Eiroparlamenta sēdē Strasbūrā.

Pēc Barrozu paustā, EK ierosinās piešķirt tai pilnvaras pirms pieņemšanas nacionālajos parlamentos izskatīt budžeta ziņā nedisciplinētu ES valstu budžetu projektus un pat ierosināt tajos izmaiņas. EK vēlas, lai tai būtu tiesības pārskatīt to bloka zemju budžeta projektus, kuras ir saņēmušas ārēju palīdzību vai arī pārkāpj blokā noteikto maksimāli pieļaujamo 3% budžeta deficīta līmeni.

Aģentūra AFP vēsta, ka šādu pilnvaru piešķiršana var izraisīt domstarpības starp EK un ES valstu nacionālajiem parlamentiem.

Barrozu arī atzina, ka krīzes pārvarēšanai eiro zonā ir nepieciešama dziļāka integrācija, kas prasīs izmaiņas ES līgumā.

Savukārt ES prezidents Hermans van Rompejs norādīja, ka viņš apsverot vairākas reformas, kas padziļinātu eiro zonas integrāciju. Šādu reformu skaitā viņš minēja kopēju eiro zonas obligāciju izveidi, stingrākas sankcijas budžeta noteikumu pārkāpējiem un saskaņotu nodokļu un sociālo politiku.

ES vadītājs informēja, ka savus priekšlikumus prezentēšot 9.decembrī plānotajā ES samitā.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka viņas valdība cenšas panākt vēl radikālās izmaiņas ES līgumā, ierosinot tiešas ES augstākā ranga amatpersonu vēlēšanas. Savukārt eiro zonā neietilpstošās Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons brīdinājis, ka viņš gaidāmajā samitā pieprasīšot, lai daļa pašreizējo Briseles pilnvaru tiktu atdotas Londonai.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais