Rimšēvičs: Latvija 2013.gada vasarā saņems uzaicinājumu pievienoties eiro zonai

Situācija ir tik reāla kā nekad, lai 2013.gada vasarā Latvija saņemtu uzaicinājumu pievienoties eiro zonai, otrdien žurnālistiem teica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Pašlaik situācija ir tik reāla kā nekad, lai Latvija 2013.gada vasarā saņemtu uzaicinājumu pievienoties eiro zonai," sacīja Rimšēvičs.

Viņš arī atzina, ka patlaban Latvijas valdība dara visu, lai 2014.gadā ieviestu eiro.

"Neskatoties uz to, ka situācija Eiropas Savienībā (ES) un eiro zonā pasliktinās, neskatoties uz to, ka Latviju var sagaidīt otrais krīzes vilnis un Eiropā tas jau ir sācies – tas nedrīkst mūs novirzīt no vēlmes uzlabot kredītreitingu un ieviest eiro. No mērķa, kas nodrošinās daudz lielāku stabilitāti, prognozējamību un mazākas parāda izmaksas," paskaidroja Rimšēvičs.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas valstij nākamajos gados būs jāatmaksā krīzes laikā uzkrātais 2,3 miljardu latu parāds, kas būs jāpārfinansē 2014. un 2015.gadā. "Ir ļoti svarīgi, par kādiem procentiem to varēsim izdarīt: par 2–2,5% vai 5–5,5%. Starpība desmit gados ir miljards latu jeb ik gadu prom procentos aizmaksāts pēc apmēra veselības vai izglītības budžets," klāstīja Rimšēvičs.

Latvijas Bankas prezidents arī norādīja, ka budžets konsolidējams neatkarīgi no eiro ieviešanas plāna, taču ar ieviestu eiro būs iespēja lētāk atdot parādu.

Jau vēstīts, ka valdības apņemšanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka Latvija 2012.gadā nodrošinās budžeta deficītu, kas ir mazāks par 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tiecoties uz 2,5% no IKP, lai nodrošinātu drošu Māstrihtas kritēriju izpildi eiro ieviešanai 2014.gadā.

Svarīgākais