Satiksmes ministrija pārskaita "airBaltic" 5,2 miljonus latu

Satiksmes ministrija trešdien pārskaitījusi Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" finanšu līdzekļus 5,2 miljonu latu apmērā, informē Satiksmes ministrijas (SM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Balgalve.

Viņa norādīja, ka "airBaltic Corporation" bija iesniedzis pieprasījumu valstij izmaksāt daļu no piešķirtā aizdevuma – 5,2 miljonus latu. Pēc Balgalves teiktā, šī summa nepieciešama, lai segtu degvielas un rezerves daļu iegādes, lidmašīnu līzinga, darbinieku atalgojuma, kā arī tehnikas uzturēšanas izdevumus.

"Satiksmes ministrija ir izvērtējusi šo līdzekļu pieprasījuma pamatojumu un to akceptējusi. Šodien, 2.novembrī, līdzekļi ir ieskaitīti," apliecināja SM pārstāve.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" pagājušajā nedēļā iesniedza pirmos finanšu līdzekļu pieprasījumus, ko vērtēja SM īpaši izveidotā komisija, kurā darbojas ministrijas un piesaistītā konsultanta "Prudentia" pārstāvji.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka pārsvarā finanšu līdzekļus "airBaltic" ir pieprasījis lidmašīnu līzinga maksājumu segšanai, lidostas pakalpojumu maksas segšanai, kā arī citu ar aviokompānijas darbību saistīto maksājumu segšanai. "airBaltic" pieprasījis līdzekļus tikai kārtējo maksājumu segšanai, nevis parādu nomaksai, apliecināja Matīss.

Ziņots arī, ka "airBaltic" akcionāri ilgu laiku nevarēja vienoties par aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu. Tomēr 3.oktobrī tika parakstīta vienošanās starp valsti, "airBaltic" privāto akcionāru "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) un lielākajiem kreditoriem par "airBaltic" turpmāko finansējumu un pārvaldību, tādējādi nodrošinot valstij faktisko kontroli pār uzņēmumu. Saskaņā ar vienošanos "airBaltic" pamatkapitālā proporcionāli kopumā tiks ieguldīti gandrīz 100 miljoni latu. Paredzēts, ka sākotnēji kompānijā tiks ieguldīti 30 miljoni latu, tostarp valsts ieguldīs 16 miljonus latu, bet BAS – atlikušos 14 miljonus latu. Savukārt pēc tam vienā vai divos posmos "airBaltic" pamatkapitāls tiks palielināts par aptuveni 70 miljoniem latu.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".