Premjers tiekas ar starptautisko aizdevēju tehnisko misiju

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ceturtdien tiksies ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) tehniskās misijas pārstāvjiem, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Misija ieradusies, lai veiktu sagatavošanās darbus pirms pēdējās pārskata misijas vizītes, kas notiks no 26.oktobra līdz 7.novembrim. Panke atgādināja, ka Latvija plāno noslēgt starptautisko aizdevumu programmu 22. decembrī.

Veicot sagatavošanās darbus, tehniskās misijas pārstāvji tiekas ar valdības un nozaru ministriju pārstāvjiem. Konkrēti lēmumi šīs vizītes ietvaros netiks pieņemti, bet par Latvijai nozīmīgiem jautājumiem tiks lemts pārskata misijas laikā oktobra beigās un novembra sākumā. SVF un EK tehniskā misija darbu Latvijā turpinās līdz 11. oktobrim.

Svarīgākais uzdevums starptautisko aizdevēju pārskata misijas laikā būs vienoties par 2012. gada valsts budžetu un tā ietvaros veicamās fiskālās konsolidācijas apmēriem, tostarp, pārliecinot EK un SVF pārstāvjus par Latvijas ekonomikas izaugsmes ilgtspēju, ēnu ekonomikas apkarošanas efektivitāti un nepieciešamību budžeta veidošanā ņemt vērā tās pozitīvo efektu.

Iepriekšējā starptautisko aizdevēju ceturtā pārskata misija notika no 5. līdz 15.aprīlim, un tās laikā, ņemot vērā Latvijas stratēģisko mērķi – ekonomikas stabilitātes nodrošināšana un izaugsmes atjaunošana, kā arī plānu pievienoties eiro zonai 2014.gadā –, tika izvirzīts uzdevums Latvijai sasniegt 2012.gada budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts "Parex bankai".

Ekonomika

Seniori šonedēļ sāk saņemt indeksētās pensijas, un šogad vecuma pensiju indeksācijā ir piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks sagaidīs.

Svarīgākais