Audzētāji: dzērveņu raža šogad gaidāma lielāka nekā pērn, savukārt melleņu raža nav laba

© F64

Dzērveņu raža šogad gaidāma labāka nekā pērn, savukārt melleņu raža šogad nebija laba, pastāstīja aptaujātie ogu audzētāji.

Ogu audzētāja "Lienama Alūksne" valdes priekšsēdētāja Gundega Sauškina norādīja, ka šogad dzērveņu raža padevusies laba – aptuveni par 20-30% labāka nekā pērn. Savukārt melleņu raža šogad bijusi apmēram pagājušā gada līmenī – neliela.

Tomēr kvalitātes ziņā šis gads gan mellenēm, gan dzērvenēm bijis veiksmīgāks, un ogas padevušās lielākas nekā pērn, apliecināja Sauškina un piebilda, ka cenas ogām šogad nav sarukušas. "Cenas ir aptuveni tādas pašas kā pērn gan dzērvenēm, gan mellenēm," teica "Lienama Alūksne" vadītāja.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte aģentūrai BNS sacīja, ka dzērveņu raža šogad ir labāka nekā pērn. "Dzērvenēm raža ir aptuveni desmit tonnu no hektāra. Tā kā Latvija attīstās, tāda arī ir dzērveņu raža – šogad ir labāk nekā pērn," klāstīja Rudzāte.

Viņa arī piebilda, ka kopumā raža nav pietiekama. "Tomēr kopumā raža nav pietiekama un diez vai varēs apmierināt eksporta pieprasījumu," atzina LAA valdes priekšsēdētāja.

Tāpat Rudzāte apliecināja, ka dzērveņu cenas šogad ir pagājušā gada līmenī. "Cenas ir noteikti ne zemākas – aptuveni tādas pašas," paskaidroja LAA vadītāja. Paredzēts, ka dzērveņu novākšana beigsies ap 20.oktobri.

Savukārt mellenēm raža, pēc viņas domām, šogad bijusi slikta. "Mellenēm raža ir slikta, kā jau visā Eiropā, poļiem arī nebija," uzsvēra Rudzāte un piemetināja, ka līdz ar to nebija melleņu pārprodukcijas kā citus gadus.

Melleņu cena, pēc viņas paustā, šogad bija nedaudz augstāka. "Cena ir nedaudz augusi – no pieciem eiro kilogramā līdz 7–9 eiro, kad Latvijā sākās melleņu sezona," informēja LAA valdes priekšsēdētāja.

Arī viņa apliecināja, ka ogu kvalitāte šogad ir labāka nekā pērn. "Ogas šogad ir lielākas un tīrākas, jo nebija tik karsts kā pērn," atzina Rudzāte.

Jau vēstīts, ka šoziem apsala daļa lielāko melleņu krūmu, kam gaidāmas ogas. Savukārt dzērvenes pārziemoja labi.