Ātro kredītu parādnieku rinda dubultojas

Kaut gan bankas nobremzējušas kreditēšanu un šobrīd arī lieks piecītis, ko aizdot līdz algas dienai, reti atradīsies arī kaimiņa vai drauga kabatā, ātri – ar īsziņas vai interneta starpniecību – aizņemties gribētāju skaits pieaudzis pavisam nedaudz vai pat nemaz, apgalvo kreditētāji.

Parādniekiem neaizdod

Darba dienā tiek saņemts ap 150–200 pieteikumiem, un aizņemties gribētāju vairāk ir pirmdienās un piektdienās, brīvdienās pieteikumu skaits sarūk līdz 50–75, stāsta SIA SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs Alberts Pole. Svētku dienās, kad nestrādā citi kredītdevēji, šis skaitlis sasniedzot pat 300–400. Atteikts gan tiek 30–40 procentos gadījumu, visbiežāk tāpēc, ka cilvēkam ir kavētas saistības pie kāda cita aizdevēja. Ātro kredītu devējiem gan nav pieejams Latvijas Bankas kredītu reģistrs, kas savukārt nozīmē, ka nav ziņu par tiem, kas jau paguvuši aizņemties banku sektorā. Grūtāk pārbaudīt arī klienta norādīto mēneša ienākumu apmēru.

A. Pole zina teikt, ka patlaban samaksāt laikā nevar un aizdevuma termiņu pagarina ap 15% aizņēmēju. Piesardzīgāki kļuvuši gan aizņemties gribētāji, gan kreditētāji, skaidro SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs. Iepriekš kredīts ņemts ceļojumam uz ārzemēm vai kādam spontānam pirkumam, tagad biežāk ātri aizņemas, kad līdz algas dienai pietrūkst ikdienas tēriņiem, apģērba, sadzīves tehnikas iegādei, rēķinu apmaksai, arī neparedzētiem izdevumiem.

Izvēlas mazākas summas

Arī divu bērnu māmiņa Lita stāsta, ka pirmoreiz ātro kredītu ņēmusi pērn, sākoties mācību gadam. "Septembrī meitiņa sāka skolas gaitas pirmajā klasē. Bija jānopērk skolas piederumi un jāsamaksā 60 latu par klases remontu. Uz to brīdi šādu līdzekļu, ko uzreiz samaksāt, nebija, tāpēc paņēmu 100 latu kredītu," stāsta rīdziniece. Šī gada laikā sieviete aizņēmusies vēl pāris reižu, arī rēķinu apmaksai.

Piemēram, ātri aizņemoties 50 latus, pēc mēneša – atkarībā no aizdevēja - jāatdod 60–65 lati, bet, paņemot 100 latu lielu kredītu, – 120–130 latu. Par 100 latiem lielākas summas var saņemt, aizņemoties otro un turpmākās reizes.

Pirms pāris gadiem cilvēki aizņēmās lielākas summas, bet, piemēram, pagājušajā mēnesī iedzīvotājiem visbiežāk bija nepieciešams 50 un 75 latu kredīts, stāsta SIA Ferratum Latvia valdes loceklis Jevgenijs Leonovs. Nav maz arī tādu, kam tēriņiem pietrūcis 25 latu.

Ātri aizņemties gan izvēlamies trīs reizes kūtrāk nekā, piemēram, mūsu kaimiņi igauņi, zina teikt J. Leonovs. Viņš skaidro, ka tomēr esam piesardzīgāki, izplatot personas datus, un arī līgumus nereti labprātāk slēgtu klātienē.

Parādnieku rinda divreiz garāka

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par ātro kredītu sniedzējiem saņēmis deviņas sūdzības. Lielākoties cilvēki pauž neapmierinātību par pārāk augstiem līgumsodiem. PTAC pašlaik izvērtē 11 ātro kredītdevēju mājaslapas, tostarp pēta, vai tajās atrodama visa nepieciešamā informācija, lai piedāvātu distances kredītlīguma slēgšanu. Izvērtē arī aizdevuma līgumus. PTAC gan secina, ka nereti kredītņēmēji nesaprot, kādas saistības uzņemas – trūkstot pat elementāru zināšanu un izpratnes par tik svarīgām lietām kā procentu likme un to, cik liela summa būs jāatdod.

Kreditētāji teikuši, ka cilvēki aizņemoties kļuvuši piesardzīgāki, toties parādnieku rinda pēdējā gada laikā pastiepusies. Piemēram, Creditreform parādu piedziņai nodoto ātro kredītu lietu skaits šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, pieaudzis divas reizes un mērāms tūkstošos.