Ogotāji pašlaik dienā nopelna līdz pat 100 latiem

© Arnis Smirnovs

Melleņu sezonai turpinoties pilnā sparā, ogotājiem bizness iet no rokas, un dienā var nopelnīt līdz pat 100 latiem, vēsta Gulbenes novada laikraksts "Dzirkstele".

Laikraksts aptaujājis ogu iepircējus, kuri informējuši, ka peļņa svārstās kā nu kuram ogotājam – sākot no pāris latiem dienā līdz pat rekordlielām summām – 100 un 120 latiem dienā. Cena mellenēm arī pieaugusi – šajās dienās tās jau iepērk par 1,90 latiem, bet pašā sākumā par tām maksāja trīs reizes mazāk.

Ogotāja Ērika Brīvmane no Rankas pagasta pastāstījusi, ka četrarpus stundās salasījusi divus spaiņus melleņu. Par vienu ogu spaini varētu būt izdevies nopelnīt apmēram 18 latus.

"Meži ir pilni ar ogotājiem. Es gan katru dienu neeju lasīt mellenes, jo ir pārāk grūti, laiks ir karsts. Ir jau ogas izlasītas, bet vietām, kur tās nav lasītas, ogu ir pietiekami. Tie, kam ir mašīnas, brauc dziļāk mežā, un tiem sokas labāk. Visi mani kaimiņi, paziņas, radi lasa ogas. Arī bērni iet ogot, jo viņi tā var nopelnīt skolas naudu. Ogas lasīt jābrauc agrāk no rīta, tad ir vēsāk, karstumā pa dienas vidu mežā ir grūti. Esmu piekususi. Citi ceļas ar pirmo gaismiņu un dodas mežā. Cena ogām tikai ceļas, un mums, ogotājiem, tas ir izdevīgi. Pērn tik liela cena mellenēm nebija. Tā ir papildu peļņa un daudziem arī vienīgā," klāstījusi Brīvmane.

Laikraksts norāda, ka ogošana labi sokas arī mežstrādniekiem, jo viņi pārzina mežu un zina labas melleņu vietas. Kādā no pilsētas ogu iepirkuma vietām mežstrādnieki atzinuši, ka karstumā nevis zāģē kokus, bet lasa ogas, turklāt tā varot vairāk nopelnīt.

Savukārt laikraksts "Zemgales Ziņas" norāda, ka šogad melleņu ir mazāk nekā pagājušajā gadā. Latvijas Augļkopības asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte melleņu mazo ražu laikrakstam skaidrojusi ar mežu izciršanu, bet pat esošajos neesot pietiekami daudz ogu lasītāju.

"Melleņu cena – divi lati litrā ir normāla Latvijas konkurences apstākļos," pastāstījusi Rudzāte un piebildusi, ka cenas varētu būt zemākas, ja ogu pārdevējiem būtu nepieciešama licence. Savukārt kultūrmelleņu raža tikai tagad sāk ienākties, un eksperte prognozē, ka šogad tā būs mazliet lielāka nekā pērn.

Arī laikraksts "Ziemeļlatvija" novērojis, ka šogad ogu raža nav pārāk liela un mellenes ir diezgan sīkas. Tomēr šovasar, kā nevienu citu gadu, Latvijas mežu ogas esot iecienījuši arī kaimiņi – igauņi.

"Zinātāji stāsta, ka mežmalās atstāto mašīnu ar Igaunijas valsts numurzīmēm esot daudz vairāk nekā letiņu braucamie," vēsta laikraksts.