Ieviesīs jaunus atbalsta veidus lauksaimniekiem

Zemkopības ministrija (ZM) plāno ieviest jaunus atbalsta veidus lauksaimniekiem, lai veicinātu to iesaistīšanos vietējo rīcības grupu darbībā, aģentūrai BNS pavēstīja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Viņa norādīja, ka ZM ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai pasākumam "Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā" un pasākumam "Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā"". Lazovska paskaidroja, ka jaunais noteikumu projekts groza pašlaik spēkā esošos noteikumus, papildinot tos ar jaunām "Leader" atbalsta aktivitātēm.

Izstrādātais normatīvā akta projekts paredz ieviest divus jaunus atbalsta veidus, un līdz ar to Lauku attīstības programmas (LAP) pasākumā "Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā" tiks atbalstītas investīcijas lauksaimniecības produktu ražošanai, lai veicinātu lauksaimniecības uzņēmumu saimnieciskās darbības attīstību un konkurētspēju.

"Tādējādi plānots atbalstīt lauksaimniecības produktu pārstrādi un pirmapstrādi mājas apstākļos, ieskaitot saražotās produkcijas iepakošanu," uzsvēra ZM pārstāve un minēja, ka šo atbalsta veidu paredz ieviest, lai veicinātu lauksaimniecības produktu pārstrādi mājas apstākļos, ražojot lauksaimniecības produktus ar pievienoto vērtību.

Plānots atbalstīt arī iekārtu, tehnikas, aprīkojuma, informācijas tehnoloģiju un programmu nodrošinājuma iegādi un uzstādīšanu. Lazovska informēja, ka plānots atbalstīt arī infrastruktūras izveidi, kā arī ilggadīgo augļkopības kultūraugu, izņemot zemeņu stādu, iegādi, stādījumu balstu sistēmu, žogu, žogu balstu iegādi, uzstādīšanu un stādījumu ierīkošanu.

ZM pārstāve apliecināja, ka atbalstu jaunajās aktivitātēs varēs saņemt juridiskas un fiziskas personas, kuras ražo lauksaimniecības produktus vai plāno izveidot saimniecību, lai sāktu lauksaimniecības produktu ražošanu, kā arī juridiskas personas, kuras nodarbojas ar lauksaimniecības produktu pārstrādi mājas apstākļos vai pēc projekta realizācijas paredzējušas sākt nodarboties ar lauksaimniecības produktu pārstrādi mājas apstākļos.

Lazovska uzsvēra, ka jaunās aktivitātes plānots ieviest, lai veicinātu lauksaimniecības nozares pārstāvju aktīvāku iesaistīšanos vietējo rīcības grupu darbībā un vietējās attīstības stratēģijas īstenošanā.

Noteikumu projektu šonedēļ izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, un jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc to izskatīšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Svarīgākais