"Eurostat": Latvijā alkohola un tabakas cenas pērn bijušas augstākās Baltijā

Latvijā pērn alkohola un tabakas cenas bija augstākās Baltijas valstu vidū, liecina Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja "Eurostat" otrdien publiskotie salīdzinošie dati par cenu līmeņiem bloka zemēs 2010.gadā.

Saskaņā ar tiem 2010.gadā mūsu valstī alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas veidoja 83% no ES vidējā līmeņa, savukārt Igaunijā un Lietuvā šīs preces maksāja lētāk – attiecīgi 80% un 78% no vidējā līmeņa blokā.

Visdārgāk alkohols un tabaka 2010.gadā bija nopērkams Īrijā un Lielbritānijā, kur šo preču cenas pārsniedza ES vidējo līmeni attiecīgi par 70% un 42%.

Savukārt vislētāk spirtotos dzērienus un tabakas izstrādājumus varēja iegādāties Bulgārijā un Rumānijā – šajās valstīs šo preču cena veidoja 64% no vidējā līmeņa blokā.

Lētāk nekā Latvijā alkohols un tabaka pagājušajā gadā maksāja arī Slovākijā (82%), Slovēnijā un Spānijā (80% abās valstīs), kā arī Polijā (74%) un Ungārijā (68%). Savukārt Portugālē alkohola un tabaka cenas atbilda Latvijas līmenim, veidojot 83% no vidējā šo preču cenu līmeņa blokā.

Savukārt, apģērbu un patēriņa elektronikas cenas mūsu valstī atbilst vidējam šo preču cenu līmenim blokā.

Apģērbi Latvijā maksā tikpat, cik vidēji ES, bet patēriņa elektronikas cenas ir tikai mazliet zemākas nekā vidēji blokā.

Arī Igaunijā apģērbu cenas atbilst ES vidējam līmenim, bet Lietuvā tās veido 98% no vidējā līmeņa blokā.

Lētāk nekā Latvijā apģērbi ir nopērkami Slovēnijā un Čehijā (98% no ES vidējā līmeņa), Polijā (96%), Īrijā (95%), Spānijā (90%), Rumānijā un Kiprā (94% abās valstīs), Lielbritānijā (89%), Maltā (88%), Ungārijā (85%), Čehijā (82%) un Bulgārijā (75%).

Savukārt visdārgāk par apģērbu jāmaksā Zviedrijā un Dānijā ‒ šajās valstīs šo preču cena attiecīgi par 26% un 25% pārsniedz vidējo līmeni blokā.

Patēriņa elektronikas preces Latvijā maksā 96% no vidējā līmeņa blokā, bet Lietuvā un Igaunijā ‒ attiecīgi 101% un 97% no vidējā ES līmeņa.

Vislētāk patēriņa elektronika nopērkama Bulgārijā (89% no ES vidējā līmeņa), bet visdārgāk ‒ Zviedrijā (115% no vidējā līmeņa blokā).

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais