Latvija attīstīs sadarbību ar Honkongu tūrisma jomā

Latvija saskata labas iespējas sadarbības paplašināšanai ar Honkongu tūrisma jomā, pirmdien tiekoties ar Ķīnas Ārlietu ministrijas komisāru Lu Sjiņhua (Lu Xinhua) un Honkongas īpašā administratīvā reģiona vadītāju Donaldu Canu (Donald Tsang) atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai BNS pavēstīja, ka Dombrovskis un Latvijas uzņēmēju delegācija Honkongā tikās ar Ķīnas amatpersonām, lai pārrunātu iespējas veicināt ekonomisko sadarbību starp Honkongas reģiona un Latvijas uzņēmumiem, ņemot vērā Honkongas kā viena no pasaules finanšu centriem iespējas.

Abas puses augstu novērtēja izveidoto sadarbību izglītības jomā – Honkongas Zinātnes un tehnoloģiju universitāte kopā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu īsteno studentu apmaiņas programmu. Dombrovskis norādīja, ka Latvija saskata arī labas iespējas attīstīt sadarbību starp Honkongu un Latviju tūrisma jomā. Honkonga ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem Āzijā, savukārt Rīga tūristiem no Āzijas ir jauns un interesants ceļojumu mērķis Ziemeļeiropā, turklāt 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Premjers Ķīnas pārstāvjus informēja, ka ekonomiskās sadarbības jomā Latvija ir ieinteresēta paplašināt preču ar augstu pievienoto vērtību eksportu uz Honkongu, kā arī piesaistīt investīcijas rūpnieciskās ražošanas un pakalpojumu sektoros. Puses vienojās, ka plašas iespējas uzlabot sadarbību ir arī tranzīta un loģistikas jomā, finanšu sektorā un pārtikas ražošanas un pārstrādes jomā.

Pēc Pankes teiktā, Latvijas delegācija apmeklēja arī Honkongas universitāti, kur Dombrovskis parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību starp Latvijas Universitāti un Honkongas universitāti, kas kļūs par pamatu, lai īstenotu studentu un akadēmiskā personāla apmaiņu, kā arī veiktu kopīgus pētījumus. Latvijas Ministru prezidents Honkongas universitātē arī uzstājās ar lekciju par Latvijas pieredzi, risinot finanšu krīzes radītās problēmas un to sekas, kā arī prezentēja grāmatu "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi" ("How Latvia Came Through Financial Crisis").

Tāpat pirmdien Dombrovskis kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju tikās ar Honkongas un Makao uzņēmējiem, lai viņus iepazīstinātu ar Latvijas piedāvātajām iespējām investīcijām, eksportam un importam, kā arī meklētu jaunus biznesa kontaktus un sadarbības iespējas ar Latvijas uzņēmumiem.

Darba vizītē Honkongā premjeru pavada tūrisma kompāniju "TAS Baltics", "Baltic Travel Group", "Your Run" un Rīgas Tūrisma attīstības biroja pārstāvji, kokapstrādes uzņēmumu "Dendrolight Latvia" un "Dores fabrika", Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes, kā arī uzņēmumu "ABEDD Baltic" un "RRB Project" pārstāvji.

Premjera darba vizīte Honkongā beidzas pirmdien.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais