Banku analītiķi: ekonomiskie zaudējumi no Zatlera lēmuma nav šobrīd definējami

Ekonomiskie zaudējumi vai ieguvumu no Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmuma rosināt atlaist 10.Saeimu nav šobrīd definējami, aģentūrai BNS atzina banku analītiķi.

"DnB NORD Bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš aģentūrai BNS sacīja, ka viss, kas veicina sabiedrības politiskās pieredzes un inteliģences uzkrāšanos, ilgākā laika posmā nāk par labu ekonomiskajai attīstībai un Valsts prezidenta sestdien, 28.maijā, iesāktais process to noteikti veicinās.

"Tuvākajā nākotnē ietekme uz ekonomiku būs neliela un pat ir grūti pateikt, vai kopumā pozitīva vai negatīva. Domāju, ka referenduma rezultāts būs Saeimas atlaišana un tas palielinās nenoteiktību par ekonomisko politiku nākotnē. Tam savukārt varētu būt neliela negatīva ietekme uz investīcijām. Neliela tāpēc, ka nav lielu šaubu par to, ka galvenie politikas virzieni būs tie paši - stingra fiskālā politika, virzība uz eiro ieviešanu, darbs pie biznesa vides uzlabošanas. Taču iespēja ķerties pie kārtējās politiskās elites "tīrīšanas" noteikti radīs daudz pozitīvu emociju patērētājiem, un tam savukārt būtu pozitīva ietekme uz ekonomisko aktivitāti tuvākajos mēnešos," teica Strautiņš.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai BNS sacīja, ka Valsts prezidenta lēmums rosināt Saeimas atlaišanu rada diezgan lielu neskaidrību par politiskajiem procesiem, kam attiecīgi ir arī ietekme uz ekonomiskajiem procesiem.

"Izskatās, ka nevienam nav pat īsti skaidrs no kura gala ķerties klāt un kā tikt skaidrībā ar situāciju. Protams, tiek runāts par Saeimas atlaišanu, bet līdz tam vēl garš ceļš ejams un nav skaidrs, vai cilvēki referendumā nobalsos par Saeimas atlaišanu," sacīja Gašpuitis un piebilda, ka nav arī skaidrs, kas būs ar nākamo Valsts prezidentu.

Viņš atzīmēja, ka atkal aktualizēsies jautājums par valdības stabilitāti, tāpat ir būtiski, kā Zatlera lēmums ietekmēs līdz šim aktuālos jautājumus - nākamā gada budžetu un ēnu ekonomikas apkarošanu. "Precīzas prognozes izteikt nevaram. Process ir tikai sācies un tas ilgs vairākus mēnešus. Protams, ka tas radīs politisko saspīlējumu un tas, protams, izpaudīsies arī ekonomikā, bet iespējamie zaudējumi vai ieguvumu nav šobrīd definējami," teica Gašpuitis.

Viņš atzīmēja, ka laikā, kad valsts nolēmusi iziet starptautiskajos tirgos, šāda situācija investoru skatījumā viennozīmīgi ir vērtējama kā risks un var atsaukties uz procentu likmēm. "Piemēram, viens no alternatīvajiem scenārijiem, ir tas, ka mēs varētu mainīt vienošanos un izmantot resursus no starptautiskajiem aizdevējiem, bet tā ir tikai iespēja. Skaidrs, ka šobrīd neviens neņemtos prognozēt, kā tad īsti situācija attīstīsies," sacīja Gašpuitis.

Viņš uzsvēra, ka potenciālā ietekme no Zatlera lēmuma ir gaidāma, bet nevajadzētu uzskatīt, ka tas varētu apgriezt ar kājām gaisā visus iesāktos procesus. "Varbūt īstermiņā var radīt negatīvus blakus efektus, bet var arī izrādīties, ka tas viss būs bijis ar pluss zīmi," teica Gašpuitis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Zatlers 28.maija vakarā paziņoja, ka rosina atlaist 10.Saeimu.

Ekonomika

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.