Uzņēmēji: uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā nepieciešams stratēģiskās attīstības plāns

Latvijas uzņēmējdarbības vides attīstībai nepieciešams skaidrs, centralizēts Latvijas stratēģiskās attīstības plāns, pirmdien tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru uzsvēra Latvijas uzņēmēji.

Gāzes kompānijas "Itera Latvija" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis pēc tikšanās ar Zatleru žurnālistiem norādīja, ka ar prezidentu pārrunāta vispārēja Latvijas stratēģiskās attīstības plāna nepieciešamība, jo bez tā pašlaik "notiek tikai skriešana uz visām pusēm". Tiesa, pašlaik gan pietrūkst kāda, kas šo plānu varētu izstrādāt, turklāt nav arī tāda mehānisma, kas šo plānu var realizēt, viņš minēja.

Savickis pastāstīja, ka viens no diskusijā apspriestajiem jautājumiem bija valsts birokrātiskais aparāts. "Ir radusies administratīvā buržuāzija – atsevišķs slānis, kas faktiski konkurē ar uzņēmējiem, jo katrs ierēdnis savu vietu uzskata par nelielu biznesu," viņš sacīja un piebilda, ka tas veicina negodīgu konkurenci. Turklāt katrs ministrs darbojas kā uzņēmējs sava ministrijā, un neizpaliek arī politiskais aspekts – konkrētas ministrijas darbojas konkrētu partiju interesēs, viņš uzsvēra.

Arī telekomunikāciju uzņēmuma "Baltkom" valdes loceklis Pēteris Šmidre pauda viedokli, ka administratīvais aparāts Latvijā ir viens no lielākajiem šķēršļiem, kas padara uzņēmumus mazāk konkurētspējīgus.

Pēc Šmidres teiktā, nepieciešams noteikts administratīvais lēmums, kas to spētu mainīt. "Ir nepieciešams absolūti neatkarīgs audits," viņš paskaidroja un minēja, ka svarīgākais būtu tas, lai auditu neietekmētu politiskās saites. Ir izveidojies birokrātijas buržuāzijas slānis, kas darbojas gan administrācijā, gan ārpus tās – uzņēmējdarbībā, viņš atzina.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis vēlreiz uzsvēra skaidras centralizētas stratēģiskās plānošanas vadības nozīmi valdībā, kas ļautu uzņēmējiem saprast valdības prioritātes tuvāko triju gadu laikā, kā arī to, kur valdība plāno virzīt attīstības reformas. "Pašreiz dažādu stratēģisko plānošanas dokumentu sadrumstalotība mulsina," viņš klāstīja.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā aģentūru BNS informēja, ka sarunas laikā izskanējuši vairāki ierosinājumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai – jāizvirza mērāmi darba izpildes kritēriji un motivācijas principi valdībai un ierēdniecībai, ierēdniecība ir jāsamazina, palielinot atalgojumu un nosakot personīgo atbildību par paveikto, jānodrošina prognozējama nodokļu politika, kā arī jāveicina valsts pārstāvju uzticība uzņēmējiem, kas ir iekļauti baltajā sarakstā. Tāpat jānovērš birokrātiskais slogs no kompetenču centru izveides un to darbības un jāveic citi pasākumi.

Uzņēmēju izvirzītos jautājumus Valsts prezidents turpmākajās tikšanās reizēs pārrunās gan ar Ministru prezidentu, gan atbildīgajiem ministriem, akcentējot nepārtrauktas un aktīvas rīcības nepieciešamību uzņēmējdarbības vides konkurētspējas saglabāšanai un uzlabošanai, piebilda Preses dienestā.

Ar Zatleru tikās vairāk nekā 30 dažādu jomu uzņēmēji un profesionālo asociāciju pārstāvji.

Svarīgākais