Svaigus augļus un ogas katru dienu lieto 38,5 procenti Latvijas iedzīvotāju

© publicitātes foto

38,5 procenti Latvijas iedzīvotāju svaigus augļus un ogas uzturā lieto katru dienu, liecina Latvijas Augļkopju asociācijas dati liecina.

Uztura speciālisti gan iesaka katru dienu uzņemt divas līdz četras porcijas augļu. Viena porcija ir apmēram viens vidēja lieluma auglis vai sauja ogu.

Svaigu augļu un ogu lietošana katru dienu un visu gadu ir viens no nozīmīgiem veselības priekšnoteikumiem. Speciālisti norādīja, ka uztura paradumi veidojas un garšas sajūtas nostiprinās jau bērnībā. Tādēļ ir tik nozīmīgi bērnus radināt pie veselīga uztura pamatprincipiem un mudināt izmēģināt pēc iespējas dažādas garšas.

Jāparūpējas, lai katrā ēdienreizē arī bērni saņem vidēji vienu augļu vai ogu porciju. Ieteicams tos izvēlēties pēc iespējas dažādās krāsās, tā palielinot iespēju, ka bērni uzņems visas organismam nepieciešamās vielas. Visu gadu katrā konkrētajā sezonā ir pieejami kādi īpaši garšīgi augļi un ogas, tādēļ ieteikts tos izmantot, lai pagatavotu gardus desertus vai uzkodas.

Ja starp ēdienreizēm bērns vēlas kādu uzkodu vai našķi - vēkams piedāvāt svaigus augļus vai ogas. Jānodrošina, ka tie ir viegli pieejami un nomazgāti, mazākiem bērniem - sagriezti un bez mizām, serdēm vai kauliņiem.