Stājas spēkā šā gada budžeta grozījumi, kas paredz samazināt deficītu līdz 3,7% no IKP

Sestdien stājas spēkā šā gada budžeta grozījumi, kas paredz samazināt budžeta deficītu šogad līdz 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts prezidents Valdis Zatlers grozījumus likumā par 2011.gada valsts budžetu izsludināja 29.aprīlī.

Līdz ar grozījumiem valsts budžetā ieņēmumi apstiprināti 4,261 miljarda latu apmērā, kas ir par 107 miljoniem latu vairāk, nekā plānots iepriekš, bet izdevumi - 4,755 miljardu latu apmērā, kas ir par 27 miljoniem latu vairāk nekā sākotnēji apstiprinātajā budžeta likumā.

Valsts budžeta deficīts pēc Latvijas naudas plūsmas metodikas līdz ar grozījumiem tiek samazināts līdz 493,6 miljoniem latu, kas ir 3,7% no iekšzemes kopprodukta IKP. Sagaidāms, ka kopējais valsts kopbudžeta deficīta līmenis pēc EKS 95 metodikas 2011.gadā būs aptuveni 4,2% no precizētā IKP.

Šā gada budžeta grozījumos kopējais konsolidācijas pasākumu apmērs plānots 27,9 miljonu latu apmērā. Tostarp ieņēmumi palielināti par 21,2 miljoniem latu, kas galvenokārt panākts ar izmaiņām nodokļos, savukārt izdevumu samazinājums veido 6,7 miljonus latu.

Grozījumos precizētas valsts budžeta ieņēmumu prognozes, izvērtējot nodokļu un nenodokļu ieņēmumu plāna izpildes tendences un izmaiņas ekonomiskajā situācijā. Nodokļu ieņēmumi pamatbudžetā tiek prognozēti par 29,8 miljoniem latu lielāki. Savukārt nenodokļu ieņēmumi tiek plānoti par 30,3 miljoniem latu lielāki. Speciālajā budžetā sociālās apdrošināšanas iemaksu prognoze ir palielināta par 18,7 miljoniem latu.

Budžeta grozījumi paredz 16,7 miljonu latu papildu finansējumu, lai pilnībā izmaksātu valsts atbalstu biodegvielas ražotājiem par 2010.gadā saražoto biodegvielu. Izdevumi palielināti arī uz iepriekšējā gada maksas pakalpojumu un ārvalstu finanšu palīdzības atlikumu rēķina, lai nodrošinātu neatliekamus izdevumus un projektu īstenošanu. Atbilstoši sagaidāmajām prognozēm precizēti ieņēmumi no ārvalstu finanšu palīdzības un maksas pakalpojumiem, un citiem pašu ieņēmumiem un tiem atbilstoši izdevumi.

Tāpat veikta līdzekļu pārdale starp ministrijām, programmām, kā arī starp izdevumu kodiem atbilstoši ekonomiskajām kategorijām.

Sociālā budžeta izdevumi samazināti par 11,6 miljoniem latu, pamatā ņemot vērā atsevišķu pabalstu saņēmēju skaita vai pabalsta apmēra prognozēto samazinājumu, lielākās izmaiņas paredzot bezdarbnieku pabalstam plānotajos līdzekļos.

Jau vēstīts, ka 14.aprīlī Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus šā gada valsts budžetā. Saeimas vairākums noraidīja visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus.

Svarīgākais