Lauksaimnieki: liela daļa ziemāju būs jāpārsēj

Liela daļa ziemāju būs jāpārsēj, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS klāstīja, ka kopumā varētu būt jāpārsēj pat 40-60% ziemāju sējumu. Vienlaikus viņš piebilda, ka situāciju sējumos vēl var ietekmēt turpmākie laika apstākļi.

"Lauki ir tik ļoti raibi - zemniekiem jāizšķiras, kurus laukus atstāt un dabūt pusi ražas vai trešdaļu ražas, vai arī pārkultivēt un izmisīgi meklēt sēklu, ko iesēt vietā," sacīja Ruža un piebilda, ka situācija pa reģioniem var atšķirties. "Protams, tas ir stipri reģionāli - ir vietas, kur pat kaimiņu laukos atšķiras situācija - kur sniegs trāpījis vairāk vai kādam bijis aizvējš, vai arī paveicies ar sējas termiņu un iesēts pareizākā datumā," paskaidroja Ruža.

Pēc "Latraps" pārstāvja teiktā, visvairāk cietuši importētie, mazāk ziemcietīgo šķirņu kvieši un rapši.

Vienlaikus Ruža informēja, ka ir sēklas materiālu deficīts. "Ir deficīts sēklas materiāliem, bet, protams, tiek meklēts un gādāts," uzsvēra lauksaimnieks un piemetināja, ka pašlaik sēklas materiālus piedāvā Zviedrijas un Vācijas lauksaimnieki.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS norādīja, ka ziemā situācija uz laukiem likusies vēl sliktāka nekā patlaban. "Vidzemē apmēram 20-25% būs jāpārsēj," informēja Jansons un piebilda, ka ziemošana vel īsti nav beigusies, jo vietām naktīs vēl ir salnas, kas ziemāju sējumiem vēl rada bojājumus.

Jansons atzina, ka vietām būs jāpārsēj arī vairāk ziemāju. "Ir vietas, kur vairāk jāpārsēj, bet vidēji tie būs 20-25% lauku," precizēja LLKA valdes priekšsēdētājs un piemetināja, ka LLKA biedriem par sēklas materiālu nevajadzēs raizēties, jo sēklas materiāls ir sagādāts jau ziemā.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai BNS klāstīja, ka situācija reģionos ir atšķirīga. "Latgalē ziemas kvieši un rapši ir salīdzinoši labi pārziemojuši, bet ir problēmas ar rudziem," informēja Lazdiņš un piebilda, ka Vidzemē sliktāk pārziemojuši tritikāles un rudzu sējumi.

Pēc "Zemnieku saeimas" vadītāja teiktā, Zemgalē jau vairākas dienas notiek ziemas kviešu pārsēšana. "Kopumā varētu būt jāpārsēj 20% ziemas rapša un 30% ziemas kviešu sējumu," pavēstīja Lazdiņš.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz bargo ziemu un ilgstošo salu, lauksaimnieki iepriekš izteica cerības, ka ziemāju sējumi šogad būs labi pārziemojuši.

Latvijā 2010.gadā lauksaimniecības kultūru kopējā apsētā platība, pēc provizoriskiem datiem, samazinājusies par 16,2 tūkstošiem hektāru jeb 1,5%, salīdzinot ar 2009.gadu, un bija 1095,8 tūkstoši hektāru.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais