Aptauja: 52 procenti Latvijas iedzīvotāju dārzeņu iegādei tērē vidēji četrus latus nedēļā

© skanpix

Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju dārzeņu iegādei ik nedēļu atvēl naudas summu, kas nepārsniedz četrus latus, liecina veikalu tīkla "Maxima" veiktās aptaujas rezultāti.

Ceturtā daļa jeb 25% aptaujas dalībnieku dārzeņus iegādājas četru līdz sešu latu robežās, savukārt vairāk par sešiem latiem dārzeņu iegādei ik nedēļu atvēl 22% respondentu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka, salīdzinot ar rudenī veiktās aptaujas datiem, šopavasar par 11% samazinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri dārzeņus uzturā lieto katru dienu - katru dienu dārzeņus uzturā lieto vien 61% aptaujas dalībnieku. Pētījuma veicēji paskaidroja, ka pavasarī iedzīvotāji pārsvarā iegādājas siltumnīcās audzētos dārzeņus, kas ir dārgāki un atšķiras no rudenī pieejamās ražas gan cenas, gan sortimenta ziņā. Savukārt šogad par 10% palielinājies to aptaujas dalībnieku skaits, kuri dārzeņus uzturā lieto vien divas līdz trīs reizes nedēļā.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka 55% iedzīvotāju dārzeņus visbiežāk iegādājas lielveikalos, 20% respondentu labprātāk dārzeņus pērk tirgū, bet 11% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka dārzeņus audzē paši.

Salīdzinājumā ar rudenī veiktās aptaujas rezultātiem šopavasar par 11% pieaudzis to aptaujas dalībnieku īpatsvars, kuri labprātāk iegādājas Latvijā audzētus dārzeņus, - tā norādījuši 77% aptaujāto. Turpretī piektdaļa jeb 20% respondentu uzskata, ka dārzeņu izcelsmei nav īpašas nozīmes.

Iegūtie dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāju visvairāk iecienītie dārzeņi ar 11% respondentu balsu ir gurķi. Savukārt otro vietu ar 10% dala kartupeļi un tomāti. Trešajā vietā ar 9% aptaujāto atbalstu ir burkāni, savukārt ceturto un piekto vietu, gūstot 5% balsu, dala kāposti un sīpoli.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par dārzeņu pagatavošanas paradumiem, divas trešdaļas jeb 66% respondentu norādījuši, ka visbiežāk no dārzeņiem gatavo salātus vai lieto tos svaigā veidā, bet 27% aptaujāto uzturā labprātāk lieto vārītus, sautētus vai ceptus dārzeņus.

Svarīgākais