Tiesa pieņem izskatīšanai vēl trīs pašvaldību pieteikumus par "Latvenergo" jaunajiem tarifiem

Administratīvā apgabaltiesa pirmdien pieņēmusi izskatīšanai un ierosinājusi administratīvās lietas pēc vēl triju pašvaldību pieteikumiem, kuros lūgts atcelt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu, ar kuru par ekonomiski pamatotiem atzīti Latvijas energokompānijas "Latvenergo" elektroenerģijas tarifi, pastāstīja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Viņa sacīja, ka tiesa pieņēmusi izskatīšanai Ķekavas novada pašvaldības, Baldones novada domes un Ķeguma novada domes pieteikumus. Turklāt 27.aprīlī tiesa izskatīs šo pašvaldību lūgumus par pagaidu aizsardzības līdzekļiem.

Tiesa pirmdien arī nolēma līdz 28.aprīlim atstāt bez virzības kādas privātpersonas pieteikumu par "Latvenergo" tarifiem. Šāds lēmums pieņemts, jo pieteikumā konstatēti trūkumi, kas jānovērš.

Kopumā apgabaltiesa saņēmusi 18 pieteikumu par aprīlī gaidāmajiem elektroenerģijas tarifiem. Līdz šim ierosinātas deviņas administratīvās lietas pēc vairāku pašvaldību un privātpersonu pieteikumiem.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Paredzēts, ka jaunie tarifi neskars 61% " Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī, elektrībai iedzīvotājiem sadārdzinoties par 39,2%, bet uzņēmumiem - vidēji par 36%. Pašreiz iedzīvotājiem elektrības tarifs ir 8,25 santīmi par kilovatstundu. Savukārt juridiskām personām tarifa izmaiņas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem - pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa un patēriņa.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais