Augļus un ogas uzturā lieto mazāk

© skanpix

Puse Latvijas iedzīvotāju svaigu augļu un ogu iegādei tērē vidēji divus latus nedēļā uz vienu ģimenes locekli, liecina Latvijas Augļkopju asociācijas pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem, kas veikts pērnā gada beigās.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 50% respondentu tērē līdz diviem latiem nedēļā uz vienu ģimenes locekli svaigu augļu un ogu iegādei, viena piektā daļa iedzīvotāju (21%) - līdz pieciem latiem, bet 5% Latvijas iedzīvotāju par augļiem un ogām izdod līdz desmit latiem nedēļā vienam ģimenes loceklim.

Savukārt 10% iedzīvotāju norādīja, ka pēdējā gada laikā augļus un ogas lieto vairāk, 15% patēriņu nedaudz samazinājuši, bet vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju (58%) svaigu augļu un ogu ēšanas paradumus gada laikā nav mainījuši.

Aptaujas dalībnieki norādījuši, ka paradumu maiņu ietekmē finansiālie apstākļi (50%) un augļu un ogu pieejamība (44,5%), kā arī augļu un ogu cenu izmaiņas (33%).

Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte sacījusi, ka patēriņa kritums šajā gadā ir skaidrojams arī ar salīdzinoši zemajiem ražas rādītājiem.

“Šie pētījuma rezultāti liecina, ka asociācijai stāv priekšā nozīmīgs profesionāļu un Latvijas iedzīvotāju informēšanas darbs par svaigu augļu un ogu audzēšanu, saglabāšanu un lietošanu ikdienas uzturā visu gadu,” atzina Rudzāte.