Kampars lūgs KNAB izvērtēt jaunus faktus "Latvenergo" bijušo amatpersonu darbībā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars nosūtījis vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurā lūdzis izvērtēt, vai Latvijas energokompānijas „Latvenergo” meitasuzņēmuma „Sadales tīkls” bijušais valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks, kļūdams par elektromateriālu un iekārtu ražošanas uzņēmuma „Jauda” attīstības direktoru, ir rīkojies atbilstoši interešu konflikta novēršanas likumam.

„Likums skaidri nosaka ierobežojumus, kas pēc amata zaudēšanas ir jāievēro valsts amatpersonām, tostarp ir aizliegums divus gadus pēc amata atstāšanas ieņemt atbildīgus amatus uzņēmumos, par kuriem amatpersona pieņēmusi lēmumus. Esmu lūdzis KNAB analīzi par masu medijos izskanējušo informāciju, ka bijusī valsts energouzņēmuma amatpersona Ivars Liuziniks nonācis atbildīgā amatā privātā komercuzņēmumā, ar kuru „Latvenergo” slēdzis miljoniem vērtus līgumus. Šāda prakse ir nepieņemama, un pēc KNAB izvērtējuma lemšu par tālāko rīcību,” paziņojumā presei norāda Kampars.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga aģentūrai BNS sacīja, ka KNAB pagaidām Kampara iesniegumu nav saņēmis.

Portāls "pietiek.com" vēstīja, ka KNAB pērn jūnija vidū aizturētais un tiesas uz laiku apcietinātais bijušais "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks iekārtojies darbā energofirmā "Jauda". Šī firma ir viens no vērā ņemamiem "Latvenergo" izsludināto iepirkumu uzvarētājiem. Pērn maijā "Jauda " no Liuzinika vadītā "Sadales tīkla" saņēmusi pasūtījumu par 3,29 miljoniem latu un bijusi partnere arī citos "Latvenergo" un "Sadales tīkla" iepirkumos kopumā par vēl vairāk nekā četriem miljoniem latu, klāstīja "pietiek.com".

Liuziniks no valdes priekšsēža amata "Sadales tīklā" bija spiests atvadīties pērn vasarā. Tas notika pēc tam, kad KNAB aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, naudas atmazgāšanu un kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros aizturēja nu jau bijušo "Latvenergo" valdes priekšsēdi Kārli Miķelsonu un viņa vietnieku Aigaru Meļko. Liuziniku, tāpat kā Miķelsonu un Meļko, KNAB aizturēja, taču Liuzinikam atšķirībā no abiem pārējiem tiesa piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Portāls vēsta, ka Liuziniks tagad ir energofirmas "Jauda" attīstības direktors.

Tas arī raksta, ka KNAB pērn vasarā īstenotā "Latvenergo" atbildīgo amatpersonu aizturēšana nebija pirmā reize, kad Liuziniks nonāca tiesībsargājošo iestāžu izmeklētāju uzmanībā. Liuziniks bija viens no apsūdzētajiem tā dēvētājā "Latvenergo" triju miljonu lietā. Pēc gadiem ilgas tiesvedības Augstākās tiesas Senāts 2006.gada februārī viņu atzina par vainīgu "Latvenergo" triju miljonu lietā. Liuziniks triju miljonu afēras laikā bija "Latvenergo" valdes loceklis un atbildēja par uzņēmuma finansēm.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Jauda" 2009.gadā kopumā strādāja ar 14,384 miljonu latu apgrozījumu un guva 787,1 tūkstoša latu peļņu. Pērno gadu uzņēmums plānoja pabeigt ar 10,19 miljonu latu apgrozījumu.

"Jauda" ražo metāla konstrukcijas un izstrādājumus, kompaktās transformatoru apakšstacijas, zemsprieguma un vidējā sprieguma iekārtas. Energofirma "Jauda" darbu sāka 1961.gadā un ir viens no lielākajiem elektromateriālu un iekārtu ražotājiem Baltijā.

Svarīgākais