Aptauja: 48 % iedzīvotāju komunālajiem un sadzīves pakalpojumiem tērē vairāk nekā 100 latu

Aptuveni 48% Latvijas iedzīvotāju komunālajiem un sadzīves pakalpojumiem tērē vairāk nekā 100 latu mēnesī, liecina veikalu tīkla "Maxima Latvija" veiktā aptauja.

Sadzīves pakalpojumu rēķinu samaksai, tostarp rēķinu par elektrību, apkuri, ūdeni, gāzi, mobilajiem sakariem, interneta un televīzijas pakalpojumiem, namu apsaimniekošanu, 48% iedzīvotāju tērē vairāk nekā 100 latu mēnesī, 21% tam atvēl 76-100 latu, savukārt 16% norēķiniem atvēl mazāk nekā 50 latu mēnesī.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 80% iedzīvotāju rēķinus maksā regulāri, ievērojot noteiktos termiņus, tomēr 20% jeb vidēji piektā daļa iedzīvotāju ar sadzīves pakalpojumu rēķinu samaksāšanu kavējas mēnesi vai pat vēl ilgāk.

Tās dati arī liecina, ka lielākā daļa aptaujāto jeb 77% iedzīvotāju, maksājot rēķinus, vienmēr pievērš uzmanību pakalpojuma komisijas maksai. Ceturtā daļa iedzīvotāju izpēta norēķinu iespējas un izvēlas lētāko, tomēr turpat pusei cilvēku svarīgākais ir, lai norēķināšanās būtu ērta, un zemāka komisijas maksa ir tikai otrs svarīgākais kritērijs, norādīja aptaujas veicēju pārstāvji.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš klāstīja, ka aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju izdevumus plāno tā, lai vispirms samaksātu ikmēneša rēķinus, un tikai pēc tam domā par līdzekļu izlietojumu citām vajadzībām. "Svarīgi, ka 74% cilvēku izdevumus ieplāno savlaicīgi, lai arī apkures sezonā rēķinus varētu samaksāt noteiktajā termiņā, turklāt lielākā daļa izvērtē, kur norēķinus veikt pēc iespējas izdevīgāk," viņš uzsvēra.

Aptauja par Latvijas iedzīvotāju paradumiem, maksājot dažādu pakalpojumu sniedzēju rēķinus, veikta no 13. līdz 16.februārim veikalu tīkla "Maxima" mājaslapā www.maxima.lv, un tajā piedalījās 1857 unikālie lietotāji.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais