Vācijas darba tirgus atvēršana maijā sekmēs valsts pārvaldes un IT jomas speciālistu izbraukšanu

Līdz ar Vācijas darba tirgus atvēršanu maijā Latviju varētu atstāt galvenokārt valsts pārvaldē strādājošie speciālisti, kā arī informācijas tehnoloģiju (IT) jomā un medicīnā strādājošie, aģentūrai BNS prognozēja aptaujātie ekonomisti.

Ekonomists Roberts Remess aģentūrai BNS sacīja, ka no kvalificētiem speciālistiem vieni no ieinteresētākajiem Vācijas darba tirgū varētu būt valsts pārvaldē strādājošie stingro atalgojuma ierobežojumu dēļ. "Šajā situācijā daudzi valsts pārvaldē strādājošo, kuriem vēl joprojām ir noteikti stingri algu ierobežojumi, varētu apsvērt iespēju strādāt citur. Ja tuvākajā laikā, piemēram, līdz šā gada beigām, situācija nemainīsies, domāju, ka viņi meklēs darba iespējas Vācijā, īpaši tie speciālisti, kam ir vācu valodas zināšanas," viņš teica.

Vienlaikus ekonomists uzsvēra - lai gan Vācijas darba tirgus atvēršana ir vēl viena jauna iespēja likumiskā un līgumiskā ceļā strādājošajiem atrast darbu ārpus Latvijas, tomēr masveida ietekmei uz Latvijas darba tirgu nevajadzētu būt.

Savukārt ekonomists Uldis Osis aģentūrai BNS pastāstīja, ka, iespējams, līdz ar Vācijas darba tirgus pilnīgu atvēršanu no Latvijas varētu aizplūst medicīnas darbinieki un IT jomā strādājošie. Vienlaikus viņš piebilda, ka IT jomu darbinieku aizplūšana ļoti neietekmēs, jo internets piedāvā iespēju programmētājiem veikt darbu arī attālināti.

Osis arī norādīja – tā kā Vācijas ekonomika pēdējā pusgada laikā ir aktivizējusies, tad ir pieprasījums pēc darbaspēka. “Domāju, ka tā ir iespēja Latvijas un Austrumeiropas speciālistiem pārorientēties no Īrijas, kur ekonomiskie apstākļi pasliktinājušies, uz Vāciju,” viņš piemetināja.

Jau vēstīts, ka Vācijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pērn salīdzinājumā ar 2009.gadu pieauga par 3,6%, kas bija spēcīgākais kāpums kopš valsts atkalapvienošanās 1990.gada oktobrī.

Savukārt nodarbināto skaits Vācijā pagājušajā gadā ir sasniedzis visu laiku rekordu - 40,5 miljonus, bet bezdarba līmenis pagājušajā gadā pazeminājās līdz 7,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem pretstatā 8,2% gadu iepriekš. Pašlaik brīvo darbavietu skaits Vācijā sasniedzis augstāko līmeni kopš 2007.gada.

Vācija savu darba tirgu astoņām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm no Austrumeiropas, to vidū Latvijai, atvērs šāgada 1.maijā. Vācija līdz ar Austriju būs pēdējās ES dalībvalstis, kas pilnībā atvērs darba tirgu. Vienošanās par darbaspēka brīvas plūsmas veicināšanu ES tika parakstīta jau 2003.gadā, taču bloka valstīm bija tiesības saglabāt ierobežojumus viesstrādniekiem līdz pat 2011.gada maijam.

Ekonomika

Alkoholisko dzērienu ražotājs "Amber Beverage Group" piedzīvojis šifrējošā izspiedējvīrusa uzbrukumu, kas rezultējies uzņēmuma datu noplūdē, aģentūrai LETA apstiprināja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji