Veikalu tīkli: mazāka kontrole pār ražotājiem nozīmētu cenu kāpumumu

Jauna tirdzniecības likuma izstrāde un izmaiņas jau esošajos likumos, lai samazinātu lielveikalu ķēžu varu pār ražotājiem, veicinās cenu kāpumu, aģentūrai BNS uzsvēra aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Komentējot iespējamās izmaiņas likumos, nosakot vairāk ierobežojumu, kas būtu vērsti uz mazumtirgotāju varas samazināšanu pār ražotājiem, mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS norādīja, ka, pēc "Maxima Latvija" vērtējuma, tas Latvijas sabiedrībai un tautsaimniecībai nestu tikai zaudējumus, jo samazinātu konkurenci, celtu cenas un lobētu dažu ražotāju intereses uz visu pircēju rēķina.

"Skaidrs, ka runa ir par vēlmi radīt ekskluzīvus politiskā lobija panāktus sevišķi labvēlīgus jeb siltumnīcas noteikumus dažiem izredzētajiem ražotājiem," klāstīja Andiņš.

"Sliktākais, ka par šajā siltumnīcā izlolotajām bezkonkurences cenām no savas kabatas būs jāmaksā katram Latvijas iedzīvotājam," uzsvēra "Maxima Latvija" pāstāvis un piebilda, ka "šie vērienīgie plāni nonāk tik klajā pretstatā ar Eiropas Savienībā vispārpieņemto brīvo tirdzniecību un godīgo konkurenci, ka jāatzīst - šī siltumnīca jau no pamatiem tiek balstīta uz negodīgiem un dzīvotnespējīgiem principiem".

Andiņš sacīja, ka "Maxima" tīklā jau tā dominē Latvijas produkti, piemēram, svaigo produktu grupā to īpatsvars ir aptuveni 80%. "Tirgotāju bizness balstās uz pircējam vajadzīgu preču piedāvāšanu par pircējam pieņemamām cenām," paskaidroja preses sekretārs.

Savukārt mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere aģentūrai BNS norādīja, ka mazumtirdzniecība, jo īpaši lielākie nozares uzņēmumi, jau tagad ir ļoti regulēta nozare un vēl stingrāki noteikumi draud nonākt pretrunā ar tirgus ekonomikas principiem un veicināt cenu kāpumu.

"Tomēr mēs esam likumpaklausīgs uzņēmums - ievērojam visas likuma prasības un darīsim to arī turpmāk," atzina Valnere.

"Rimi Latvia" un "Maxima Latvija" ir Latvijas lielākie mazumtirgotāji. Patlaban "Rimi Latvia" Latvijā apsaimnieko 107 veikalus, savukārt "Maxima Latvija" - 130 veikalu.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais