"Mindi" atbild uz 10 klientu biežāk uzdotajiem jautājumiem par OCTA

© Publicitātes ilustrācija

Visi autovadītāji zina, ko nozīmē OCTA un ka bez šī obligātā apdrošināšanas veida pie braucamrīka stūres sēsties nedrīkst. Taču joprojām daudziem OCTA polišu īpašniekiem rodas dažādas neskaidrības par to, kā pieteikt OCTA atlīdzību, kurš var saņemt šo atlīdzību, vai šī polise ir derīga ārpus Latvijas un par citiem jautājumiem. "Mindi" personīgā finanšu asistente ir apkopojusi 10 klientu biežāk uzdotos jautājumus par OCTA polisēm.

Atbildes uz tiem lasi šajā rakstā, bet, ja meklē lētas OCTA polises, tad vietnē mindi.lv vienmēr varēsi ātri un ērti salīdzināt vairāku apdrošinātāju piedāvātās OCTA polišu cenas un iegādāties sev izdevīgāko.

#1 Kādas ir sekas, ja brauc bez derīgas OCTA polises?

Tā kā šī ir obligātā apdrošināšana, ko regulē likums, tad autovadītāji nedrīkst piedalīties ceļu satiksmē, ja nav derīga OCTA. Braucot bez derīgas OCTA polises, sekas var būt dažādas. Pirmkārt, autovadītājs var saņemt naudas sodu un soda punktus. Otrkārt, ja autovadītājs būs atzīts par vainīgu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā, viņam būs jāatmaksā visi nodarītie zaudējumi cietušajam, kas var sasniegt vairāku tūkstošu eiro apmēru.

#2 Kā veidojas OCTA cena?

OCTA cena veidojas no daudziem faktoriem, piemēram:

  • OCTA termiņš - jo garāks apdrošināšanas termiņš, jo izdevīgāka OCTA cena;
  • Bonus Malus jeb riska klase - jo augstāka Bonus-malus klase, jo labāka cena;
  • auto parametri (marka, modelis, pilna masa, izlaiduma gads, auto nobraukums, krāsa);
  • citi faktori - auto reģistrācijas vieta, autobraucēja pieredze, administratīvie sodi un citi.

Katra no apdrošināšanas kompānijām OCTA cenu aprēķina savādāk, tāpēc cenas var atšķirties, bet vietnē mindi.lv vienmēr varēsi atrast sev izdevīgāko.

#3 Kur es varu pārbaudīt savas OCTA polises derīguma termiņu?

Polises termiņu jebkurā brīdī var pārbaudīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) mājaslapā vai LTAB mobilajā aplikācijā. Tāpat vari vērsties arī pie Mindi, kas palīdzēs pārbaudīt polises derīguma termiņu un piedāvās izdevīgākās OCTA polises cenas, ja tavas polises termiņš būs beidzies.

#4 Kādās valstīs ir derīga OCTA polise?

Iegādājoties OCTA apdrošināšanu Latvijā, tiek noformēta OCTA standartlīguma polise, un tā ir derīga Latvijā un visās pārējās Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs (EEZ), kā arī Šveicē, Serbijā un Andorā.

#5 Kas ir Zaļā karte?

Zaļā karte jeb Starptautiskais apdrošināšanas līgums darbojas līdzīgi kā OCTA - tas atlīdzina zaudējumus, kas radušies trešajām personām ceļu satiksmes negadījumā ārvalstīs. Zaļā karte ir obligāta transportlīdzekļiem, kuri piedalās ceļu satiksmē kādā no Zaļās kartes dalībvalstīm, piemēram, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Turcijā un citās valstīs. Ja šķērso šo valstu robežu, ņem līdzi Zaļo karti.

#6 Vai dodoties uz ārvalstīm jāņem līdzi izdrukāta OCTA polise?

Jā, dodoties uz ārzemēm, nepieciešams izdrukāt polisi un ņemt to līdzi braucienā, jo citu valstu ceļu policistiem Latvijas OCTA polišu reģistrs nav pieejams.

#7 Kāds ir OCTA polises atlīdzības limits?

Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, maksimālais apdrošinātāja atbildības limits ir:

1) personai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai — līdz 5 210 000 eiro neatkarīgi no cietušo personu skaita;

2) mantai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai — līdz 1 050 000 eiro neatkarīgi no trešo personu skaita.

#8 Kā pieteikt OCTA atlīdzību?

Pēc ceļu satiksmes negadījuma persona, kura pretendē uz apdrošināšanas atlīdzību, paziņo par negadījumu un iesniedz pieteikumu apdrošinātājam, kas apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību. Pieteikumam pievieno aizpildītu saskaņoto paziņojumu. Noskaidrot atbildīgo apdrošinātāju var LTAB mājaslapā. Jāatceras, ka negadījums ir jāpiesaka arī vainīgajai pusei 10 dienu laikā, nevis tikai personai, kura pretendē uz atlīdzību.

#9 Kādos gadījumos var saņemt OCTA atlīdzību?

Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, saskaņā ar OCTA likumu atlīdzību var saņemt, ja tiek radīti zaudējumi mantai, kā arī zaudējumi, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanu, pārejošu darbnespēju, darbspēju zaudējumiem un citos gadījumos.

#10 Kā rīkoties, ja ir noticis ceļu satiksmes negadījums?

Iesaistītās personas par negadījumu paziņo Ceļu policijai vai arī aizpilda saskaņoto paziņojumu, ja nav cietušo personu un negadījumā iesaistīti tikai 2 transportlīdzekļi. Negadījums ir arī jāpiesaka apdrošināšanas kompānijās.

Svarīgākais