Akciju tirgi Austrumeiropā un Centrālāzijā 2009. gadā piedzīvojuši straujāko augšupeju

Austrumeiropas un Centrālāzijas fondu tirgos akciju vērtība piedzīvojusi straujāko pieaugumu pēdējā gada laikā pēc ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" piedzīvotā bankrota 2008.gada nogalē, liecina aģentūras "Bloomberg" apkoptie dati.

Krievijas biržas indekss MICEX 2009. gadā pieaudzis par 106%, bet Kazahstānas KASE indekss palielinājies trīskārtīgi, pateicoties naftas un metālu cenu kāpumam pasaules tirgū.

Ukrainas fondu biržas indekss PFTS, pieaudzis gandrīz četrkārtīgi, reģistrējot straujāko pieaugumu starp "Bloomberg" aplūkotajiem 93 pasaules biržu indeksiem, pateicoties Kijevas izstrādātajiem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem.

Savukārt attīstīto un attīstības valstu fondu biržās kotēto akciju indekss MSCI AC, kas pērn saruka par 60% salīdzinājumā ar 2007.gada oktobrī sasniegto augstāko punktu, pēdējo 12 mēnešu laikā jau pieaudzis par 74%.

"Investoru panika veicināja strauju kritumu vairākos šajos tirgos," norāda "AMP Capital Investors" analītiķi. "Šie tirgi, kas kritušies visvairāk, ir bijuši spējīgi pēc globālās finanšu krīzes pieaugt visstraujāk."

Bet Rumānijas akciju tirgus pieaudzis par 181% pēc tam, kad jaunā valdība ieguva Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumu.

Desmit straujāko pieaugumu piedzīvojošo indeksu sarakstā atrodas arī Šrilankas, Argentīnas un Turcijas akciju tirgi.

Toties ASV akciju indekss "Standard & Poor’s 500" pēdējo 12 mēnešu laikā palielinājies par 68%.

Svarīgākais