Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Sports

Amerikas derbijs: vai Kanāda atstās ASV aiz pusfināla borta?

© SCANPIX

2.lapa

Mačs pret Eiropas izlasi neveiksmīgs bija arī pagājušās sezonas NHL rezultatīvākajam spēlētājam Patrikam Keinam, kurš savas vārtu gūšanas iespējas neizmantoja, nepaveicās arī piecās vairākumā nospēlētajās minūtēs, spēli pabeidzot ar lietderības koeficientu mīnus divi. Pēdējā treniņā Keins tika iespēlēts vienā maiņā ar Dereku Stepanu un Džastinu Abdelkaderu, kurš kreisajā malā nomainījis Džeimsu van Rīmsdaiku, arī pret Eiropas izlasi -2 nopelnījušu uzbrucēju.

Kanādas izlase, lai arī ir galvenā turnīra favorīte un pirmajā mačā ar 6:0 sagrāva čehus, arī par pusfinālu vēl nevar būt droša. Kanādieši savā sastāvā nekādas izmaiņas neieviesīs, kas nozīmē, ka Klods Žirū un Džeiks Mazins atkal paliks rezervē, bet vārtos stāsies Kerijs Praiss. Kanādas treneris Maiks Bebkoks gan uzsvēra, ka pret Čehiju viņa izlase nepārliecinoši nospēlējusi pirmajās minūtēs un šonakt tām tiks pievērsta īpaša uzmanība: "Spēles pirmajās sešās minūtēs Čehija radīja piecus bīstamus momentus. Četri no tiem bija nevienādos sastāvos, bet viens brīdī, kad mūsu hokejisti veica nomaiņu. Tas nedrīkst atkārtoties."

Savukārt vakara agrajā mačā, kas sāksies 22:00, satiksies Eiropas ziemeļvalstis Zviedrija un Somija. Atšķirībā no Kanādas un ASV spēles, kurā var izšķirties abas pusfināla dalībnieces, A grupā ne Zviedrija var jau šovakar nokārtot vietu pusfinālā, ne Somija jau šovakar zaudēt visas izredzes uz to. Proti, šodienas zaudējuma gadījumā somiem būs jāuzvar Krievija, jācer, ka Zviedrija uzvarēs savā pēdējā spēlē, un reizē arī jāsavāc labāka vārtu attiecība nekā krieviem un jaunajiem ziemeļamerikāņiem, kas, protams, ir visai grūti realizējams scenārijs.

Tas viss gan teorijā, kamēr praksē šīvakara mačs izšķirs ļoti daudz, turklāt nevar aizmirst par prestiža jautājumu, sacenšoties kaimiņvalstīm. „Zviedrija pret Somiju - tā ir svarīga lieta,” sacīja Henriks Sedīns. „Tā tas bijis jau ilgu laiku, kopš vien atceros sevi. Jau pārbaudes spēlēs pret somiem netrūka emociju un asumu, līdz ar to neko citu negaidu arī šoreiz .”

Lai gan Somijas treneris Lauri Marjamaki nevēlējās neko priekšlaicīgi apstiprināt, tiek norādīts, ka Pekas Rinnes vietā vārtos varētu doties Tūka Rasks. Somija pret Zviedriju spēlēja jau pārbaudes spēlēs, un toreiz Rasks ielaida piecus vārtus vienā spēlē un kopš tā mača laukumā nav devies. Arī Zviedrijai ir vārtsargu dilemma - pirms mača pret krieviem apslima izlase zvaigzne Henriks Lundkvists, kuru spīdoši aizstāja Jakubs Markstrēms, ielaižot tikai vienus vārtus.

Mača svarīgumu nemēģināja noliegt arī somu vārtsargs Rasks: „Nezinu, vai tas ir labi, ka jāspēlē tieši pret Zviedriju, taču pret viņiem mums vienmēr ir nokaitētas spriedzes pilni mači. Mēs saprotam, ka šī ir būt vai nebūt spēle, mums jāiegūst punkti, jātiek pie uzvaras.”