Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports

U23 izlasei cīņa par pusfinālu, Kanāda un Eiropa sadalīs pirmo vietu grupā

© SCANPIX

Kanādas pilsētā Toronto turpināsies Pasaules kausa izcīņa. Plkst. 22:00 pēc Latvijas laika svarīgu cīņu par iekļūšanu pusfinālā aizvadīs Zviedrijas un Ziemeļamerikas U23 izlases, savukārt plkst. 3:00 Kanāda un Eiropa sadalīs pirmo vietu A grupā.

Ziemeļamerikas U23 izlase jau pārbaudes spēlēs piesaistīja daudzu hokeja mīļotāju uzmanību, ar ātru un agresīvu uzbrukuma hokeju divos mačos eiropiešu vārtos saberot 11 ripas (4:0, 7:4). Arī Pasaules kausā talantīgie ziemeļamerikāņi demonstrē ļoti skatāmu un arī ļoti kvalitatīvu spēli, pirmajās divās kārtās izdarot visvairāk metienu (89) un ļaujot pretiniekiem pa saviem vārtiem izdarīt vismazāk metienu (50). Tomēr sešu minūšu vājuma periods pret Krieviju nozīmē lielas izredzes neizkļūt no grupas - pārliecinošai uzvarai pār somiem (4:1) sekoja neveiksme pret krieviem (3:4).

Viss gan joprojām ir pašu ziemeļamerikāņu rokās - pat, ja šovakar nāksies zaudēt, tik un tā tiks saglabātas teorētiskas cerības uz otro vietu grupā, bet uzvara pamatlaikā vai bullīšos garantēs iekļūšanu pusfinālā. Atgādinām, ka gadījumā, ja beigās vienāds punktu skaits būs divām komandām, tad vērā tiks ņemta savstarpējā spēle - līdz ar to ziemeļamerikāņiem nederēs variants, kad vienāds punktu skaits būs tikai viņiem un krieviem.

Savukārt gadījumā, ja vienāds punktu skaits būs trīs komandām (piemēram, zviedriem, krieviem, ziemeļamerikāņiem pa četriem vai krieviem, ziemeļamerikāņiem un somiem pa diviem punktiem), tad skatīsies nevis savstarpējās, bet gan visas grupas spēles un svarīgākie būs šie kritēriji: 1) uzvaras pamatlaikā un pagarinājumā, neskaitot uzvaras bullīšos, 2) uzvaras pamatlaikā, 3) vārtu starpība, 4) gūto vārtu skaits. Jāpiebilst, ka, tiklīdz pēc kāda no kritērijiem pāri paliek tikai divas komandas, tā nekavējoties spēkā stājas savstarpējā spēle.

Tā gan ir tikai teorija, jo šovakar ziemeļamerikāņus gaida grūts uzdevums. Pirmkārt, B grupas labākajam uzbrukuma pretī stāsies, iespējams, visa turnīra labākā aizsardzība. Zviedri pirmajos divos mačos ielaiduši tikai vienus vārtus, tiesa gan, arī paši pārāk daudz nav guvuši - tikai četrus, vispirms ar 2:1 uzvarot krievus un tad ar 2:0 pārspējot somus. Kamēr Ziemeļamerikas U23 izlasē diviem hokejistiem ir pa trim punktiem - Raienam Ņūdžentam-Hopkinsam (1+2) un Koltonam Paraiko (0+3) -, zviedriem vienīgais ar vismaz diviem punktiem ir Henriks Sedīns (0+2).

Un, otrkārt, ziemeļamerikāņu aizsardzībā var tikt iecirsti vairāki robi. Turnīrs priekšlaicīgi ir noslēdzies Āronam Ekbladam, kurš pirmajā spēlē guva savainojumu pēc Leo Komarova spēka paņēmiena. Ļoti iespējams, īkšķa savainojuma dēļ šovakar nevarēs spēlēt pamatvārtsargs Mets Marejs, kurš pret krieviem, ielaidis četrus vārtus, gan tika nomainīts. Ja Marejs nebūs gatavs spēlēt, tad viņu aizstās Džons Gibsons. Un treniņu agri pameta vēl viens aizsargs Raiens Marejs. Treneri gan sacīja, ka tā bija tikai piesardzība un ka pret zviedriem viņš spēlēs. Taču, ja tomēr nevarēs, tad ziemeļamerikāņiem nāksies iztikt tikai ar pieciem aizsargiem, jo jaunu pieteikt reglaments ļauj tikai tad, kad veseli ir mazāk nekā 18 laukuma spēlētāji.

Kamēr B apakšgrupā vakantas vēl ir abas ceļazīmes uz pusfinālu, A apakšgrupā abas spēcīgākās izlases jau ir skaidras. Atlicis tikai noskaidrot pirmo vietu grupā, un to šonakt aci pret aci darīs Kanāda un Eiropa. Kanādieši ar desmit vārtiem ir rezultatīvākie pirmajās divās kārtās un pagaidām apliecina galveno favorītu statusu, savukārt eiropiešu, nevis amerikāņu izkļūšanu var saukt par līdz šim lielāko pārsteigumu. Ļoti platu soli pretī otrajai vietai eiropieši spēra jau pirmajā kārtā, ASV apspēlējot ar 3:0. Rezultatīvāko spēlētāju astotniekā ir pieci kanādieši, savukārt Eiropas izlasē ar vārtiem un divām piespēlēm izceļas norvēģis Matss Cukarello-Osens. Kopā ar kanādiešiem Metu Dušeinu (2+1) un Patrisu Beržeronu (2+0) starp trim spēlētājiem, kuri guvuši vismaz divus vārtus, ir arī vācietis Leons Draizaitls (2+0), kurš nesen olimpiskajā kvalifikācijā Rīgā tika pie pieciem (2+3) punktiem.