Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Māja

Kā izvēlēties labāko Jāņu sieru svētku galdam?

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

3.lapa

Garšvielas un piedevas.

Klasiskākā Jāņu siera garšviela, protams, ir ķimenes. Tās ir populārs garšaugs, kas jau izsenis aug mūsu platuma grādos, satur daudz ēterisko eļļu, palīdz zarnu trakta darbībai. Tā, ka Jāņu nakts ir gara un tradicionāli tiek pavadīta ēdot, dzerot alu un līksmojot, ķimenes Jāņu sierā ir dabiska piedeva, kas palīdz pret smaguma sajūtu. Tāpat ķimeņu sēkliņām piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Jāņu siers ar ķimeņu sēklām mūsu senčiem bijis ne vien gards un simbolisks vasaras saulgriežu cienasts, bet arī dabisks fitoterapijas līdzeklis līgotāju vēderu labsajūtas nodrošināšanai.

Mūsdienās saimnieces, lai parādītu savu radošo pieeju, Jāņu sieram arvien biežāk izvēlas pievienot dažādas citas garšvielas - savdabīgu garšu iegūst Jāņu siers, kam pievienoti svaigi zaļumi, sasmalcinātas bazilika lapiņas, sierāboliņš, saulē kaltēti tomāti, paprika, ķiploki un citas piedevas, ko katra līgotājs var izvēlēties, atbilstoši savai gaumei. Starp citu - gatavojot Jāņu sieru, droši var eksperimentēt arī ar saldām piedevām - sieru var papildināt ar medu, vaniļu, žāvētiem augļiem un riekstiem, dzērvenēm, sēkliņām.

Ja Jāņu sieru izvēlaties iegādāties veikalā, izpētiet sastāvu! Līgo un Jāņu sierus šobrīd veikalos piedāvā daudzi ražotāji, atliek vien izvēlēties sev tīkamāko un sastāva ziņā atbilstošāko. Jāņu siera sastāvā parasti ir piens, pienskābes baktēriju ieraugs, vājpiena biezpiens, sviests, olas, skābais krējums, ķimenes vai citas garšvielas, sāls, kalcija hlorīds (kas tiek apzīmēts arī ar E509 - no tā nevajag nobīties, jo tas ir dabīgs sāls, kas sastopams iežos un jūras ūdenī). Lai siers iegūtu skaisti dzelteno nokrāsu, ražotāji tam bieži pievieno krāsvielas. Populārākās siera krāsvielas ir beta karotīns (E160a) un annato (E160b). Beta karotīns ir dabīga krāsviela, ko plaši izmanto konditorejā un pārtikas rūpniecībā, savukārt annato gan ir krāsviela, kas var izraisīt alerģisku reakciju, tādēļ tā jālieto uzmanīgi. Šī iemesla dēļ produktiem, kam pievienots annato, netiek piešķirta Latvijas pārtikas kvalitātes zīme „Zaļā karotīte”.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā