Burrata ir itāļu govs piena siers, kas izgatavots no mocarellas un krējuma. Ārējais apvalks ir ciets siers, savukārt iekšpusē ir stracciatella un sarecēts krēms, piešķirot tam neparastu, mīkstu tekstūru. Tas ir raksturīgs Apūlijai.

Svaigs, viegli saldens, sviestainas garšas siers, kas ir līdzīgs mocarella un lieliski saskan kopā ar citām reģiona delikatesēm, piemēram, vīģēm, vītinātu gaļu vai tomātiem. Kaut arī ārpusē tas ir stiegrains un patīkami staipīgs, iekšpusē gaida pārsteigums - īpaši krēmīga un maiga Mozzarellas un saldā krējuma masa.

Foto: Depositphotos

Tāpat kā lielākajā daļā sieru, tas satur daudz tauku un kaloriju, tāpēc to vajadzētu lietot mērenībā kā daļu no sabalansēta uztura. Tas ir arī labs olbaltumvielu un kalcija avots. Tomēr tas ir mazāk veselīgs risinājums nekā daži citi siera veidi, piemēram, drupans fetas siers vai kazas siers, kurā parasti ir mazāk tauku un kaloriju.

Cik veselīga ir burrata?

Burrata ir bagāta ar kalciju, fosforu, nātriju un citiem vitāli svarīgiem mikroelementiem. Neskatoties uz augsto kaloriju saturu, šim sieram ir zems holesterīna līmenis. Piena produkts satur lielu daudzumu mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju.

Par šā siera neapšaubāmajām priekšrocībām liecina fakts, ka tā pagatavošanas laikā uzturvielas un minerālvielas netiek pakļautas termiskai apstrādei.

Patērējot burratu, organisms tiek piesātināts ar viegli sagremojamu piena proteīnu, kas nepieciešams šūnu veidošanai un atjaunošanai.

Tie cilvēki, kuri regulāri ēd šo sieru, var uzlabot savu veselību, jo burrata veicina kaulu un skrimšļa audu augšanu un atjaunošanos. Šā produkta iekļaušana ikdienas uzturā ir efektīva rahīta un osteoporozes profilakse. Siers aktivizē vielmaiņas procesus organismā. Siers papildina enerģijas rezervi, kas īpaši svarīgi novārgušiem pacientiem un cilvēkiem ar zemu hemoglobīna līmeni asinīs (anēmija).

Burrata palielina šūnu membrānu izturību, stiprina imūnsistēmu, uzlabo skābju-bāzes un ūdens-elektrolītu līdzsvaru, aptur šķidruma zudumu. Burrata labvēlīgi ietekmē sirds darbību: palīdz stiprināt miokardu un normalizē sirds ritmu. Aktivizē "sliktā" holesterīna izšķīšanu, stiprina nagus, zobus un matus. Paātrina epitēlija audu reģeneratīvās īpašības.

Kā pasniegt burratu?

Foto: Pexels.com

Labākais veids, kā pilnībā izgaršot burrata garšas, ir baudīt to istabas temperatūrā. Apmēram 30 minūtes pirms pasniegšanas izņemiet to no ledusskapja un ļaujiet tai sasilt. Burratu vislabāk ēst pēc iespējas ātrāk pēc pagatavošanas, jo tas tiek klasificēts kā svaigais siers.

Ēdiet burratu tajā pašā dienā, kad to atgriezāt, un pēc iespējas ātrāk pēc iegādes. Pēc vairākām dienām tās garša kļūs skāba.

Pērkot veikalā burratu, vienmēr paskatieties un ievērojiet lietošanas termiņu. Pēc termiņa beigās siers paliek rūgts un skābs. Veikalos burrata nopērkama īpašos aizvalcētos plastmasas trauciņos un siers atrodas sūkalās. Pirms lietošanas sūkalas nolej. Pēc garšas un tekstūras siers ir olas lielumā, un ideāli to pasniedz svaigā veidā, uzkodās vai pie žāvētas gaļas.

Ja jūs nekad iepriekš neesat ēdis burratu, sāciet, pasniedzot to ar neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas un pārslveida jūras sāls maisījumu, kas tikai izcels svaigās, pikantās siera garšas nianses.

Tūlīt pēc picas izņemšanas no cepeškrāsns uzberiet burrata gabaliņus un nekavējoties pasniedziet. Tas ir īpaši labi saderīgs ar svaigiem tomātiem un rukolu, taču jūs to varat arī apvienot ar prosciutto picu.

Foto: Pexels.com

Sieru var pasniegt arī ar trifelēm. Trifeļu spēcīgo aromātu un koksnes garšu līdzsvaro burrata maigums.

Kāds vīns sader ar burrata sieru?

Burrata ir sāļš siers, tāpēc sarkanvīns ar saldenām notīm no Itālijas tam būtu lielisks pāris. Piemēram, Ca'Botta Valpolicella Ripasso, kam ir svaiga, nedaudz saldena garša, vai Vernaccia di Serrapetrona sausā un saldā versijā. Arī Corvina šķirnes vīni, tiem ir patīkams balzamiko un nedaudz ogu aromāts: Bardolino, Bardolino Superiore, Corvina della Provincia di Verona.

Foto: pixabay.com

Salātos, picā un svaigā veidā

Mocarellas māsa burrata lieliski saderas caprese salātos. Caprese ir itāļu salāti, kas izgatavoti no šķēlēs sagrieztas svaigas mocarellas, tomātiem un saldā bazilika, ko sajauc ar sāli un olīveļļu. Restorānu praksē to parasti kārto uz šķīvja un tiem ir Itālijas karoga krāsas - zaļa, balta un sarkana. Vienkārši nomainiet mocarellas sieru ar burratu savā iecienītākajā caprese receptē.

Salāti ar burrata sieru

Foto: Depositphotos

SASTĀVDAĻAS: Burrata siers 1 gb (izmēģiniet “Smiletenes Burrata” sieru) 2 vidēja lieluma tomāti 3 saujas rukolas vai citi zaļumi

Salātus vari bagātināt arī ar citām sastāvdaļām, piemēram, svaigiem gurķiem, lēcām, sīpoliem u.c.

MĒRCEI: eļļa 2 ēd.k. šķipsna sāls 1/2 laima sula

Var iztikt arī bez mērces, vai, piemēram, sastāvdaļas apslacīt tikai ar eļļu, šķipsnu sāls un balzamiko mērci. Lieliski garšos arī ar bazilika pesto, sezama sēklu eļļu vai citu mērci pēc savas izvēles.

GATAVOŠANA:

1. Lēzenā šķīvī kārto zaļumus.

2. Pa virsu zaļumiem uzgriež tomātu šķēles.

3. Apslaka salātus ar mērci (mērci gatavo, sajaucot norādītās sastāvdaļas).

4. Salātu vidū uzliek burrata sieru.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv