Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Māja

Kā izvēlēties labāko Jāņu sieru svētku galdam?

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

2.lapa

Ēdiens ar Eiropas savienības apstiprinātu kvalitātes garantiju.

Jāņu siers ir viens no Eiropas Savienībā apstiprinātiem Latvijas kulinārā mantojuma produktiem. Saules dzeltenais siera ritulis ar ķimeņu sēkliņām pat ir reģistrēts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, kurā iekļuvuši vien trīs Latvijas produkti - sklandrauši, salinātā rudzu rupjmaize un jau pieminētais siers. Protams, katra saimniece. kas Jāņu sieru gatavo pēc savas dzimtas mantotās receptes, oficiālu dokumentu, kas apliecina siera autentiskumu uzrādīt nevarēs un tas nebūtu arī vajadzīgs, taču Latvijā ir arī pieci piena pārstrādes uzņēmumi, kas Jāņu sieru apņēmušies gatavot pēc senās receptūras un var apstiprināt, ka viņu Jāņu siers ir autentisks. Tie ir „Valmieras piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, „Rankas piens”, „Straupe” un „Dundaga”.

Ja sieru Jāņu svinībām vēlaties gatavot mājās, tam jāizvēlas piemērota recepte. Siera siešanai tradicionāli izmanto biezpienu, pienu, skābu krējumu, olas, sviestu un dažādas piedevas - populārākā un Jāņu naktij iecienītākā siera garšviela, protams, ir ķimenes, tomēr mūsdienīgas saimnieces sieru labprāt papildina arī ar citām piedevām. Svarīgākais, lai siers tiek gatavots ar labām domām un saulgriežu nakts burvības sajūtu, turklāt jāatceras - jo treknāku pienu izvēlēsimies siera gatavošanai, jo mīkstāks izdosies pats siers.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā