Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas iecienītākais siers kamambērs draud pazust no veikalu plauktiem

© Pixabay.com

Kad Napoleons pirmo reizi nogaršoja kamambēru, kā stāsta leģenda, viņš bija tik ļoti sajūsmināts, ka noskūpstīja viesmīli. Šis siers Francijas ziemeļrietumu reģionā Normandijā dažādos veidos ražots vismaz kopš 18. gadsimta. Krēmīgs, ass un lipīgs - tas tiek uzskatīts par Francijas iecienītāko siera veidu. Tomēr nu tam draud briesmas, raksta "cnn.com".

Šobrīd pastāv bažas, ka kamambēram draud nenovēršama nāve sēnīšu krīzes dēļ, un tas ir izraisījis paniku šī siera cienītāju vidū. Zinātnieki ir brīdinājuši, ka Francijas siera rūpnieciskās ražošanas problēmām var būt ilgtermiņa sekas tā nākotnei.

Trauksme tika sacelta janvārī, kad Parīzes Saclay universitātes zinātnieku pētījums atklāja, ka arvien mazāk paliek galvenās sēnītes, kas tika izmantota "Camembert" un citu sieru ražošanā - tas noticis rūpnieciskās ražošanas metožu dēļ, ko izmanto, lai sekotu līdzi pieprasījumam.

"Ir apdraudēti visi zilie sieri, taču situācija ir daudz sliktāka tieši kamambēram, kas jau ir uz izmiršanas robežas," savā ziņojumā norādīja Francijas Nacionālais zinātniskās pētniecības centrs.

Līdzās Luvrai, augstajai modei un Eifeļa tornim kamambērs ir nacionālais dārgums, kas iemīļots visā pasaulē.

“Kāds ir Francijas tipiskais tēls? Pudele sarkanvīna, bagete un kamambērs,” stāsta Anne Marija Kantina, siera tirgotāja veterāne un 2023. gada Francijas nacionālā kamambēra konkursa prezidente. "Tas ir mūsu nacionālais siers."

Problēmas pamatā ir "Penicillium camemberti", siera ražošanā izmantotā sēne, kas piešķir kamambēram balto miziņu un palīdz attīstīt gan siera bagātīgo sviestaino garšu, gan slaveno nemazgātu zeķu aromātu.

Sēne, kā saka zinātnieki, saskaras ar vairošanās problēmām galvenokārt rūpnieciskās ražošanas spiediena dēļ - tās ir sēnīšu kultivēšanas procesa sekas.

Kamambērs un līdzīgi sieri, piemēram, brī, reiz tika izturēti alās vai žāvēšanas telpās, kur dabiski sastopamās pelējuma sporas deva tiem zilu vai dažreiz dzeltenbrūnu garozu. Pagājušā gadsimta mijā tika ieviesta "Penicillium camemberti", kas aizstāja pelējumu un izveidoja sieru tādu, kādu mēs to zinām šodien.

Tomēr zinātnieki uzsver, ka nepastāv briesmas, ka kamambērs tuvākajā laikā pazudīs pavisam. "Mēs vienmēr žurnālistiem sakām, ka kamambēra ražošanai nav īstermiņa apdraudējumu," CNN sacīja pētniece Tatjana Žiro. "Mēs uztraucamies, ka siera sēne ir ļoti homogenizēta un ka tas samazina tās spēju pielāgoties,” viņa skaidroja.

Tiek uzskatīts, ka atšķirībā no alās mītošajiem sēnīšu līdziniekiem "Penicillium camemberti" ir ļoti zema ģenētiskā daudzveidība un samazināta spēja vairoties.

"Mūsu atklājumi rada jautājumus par ierobežota skaita celmu izmantošanu siera ražošanā, kas mēdz izraisīt deģenerāciju, ierobežojot turpmākas uzlabošanas iespējas," teikts pētījumā.

Saskaņā ar CNRS ziņojumu tas nozīmē, ka “ražotājiem tagad ir ļoti grūti iegūt pietiekamu daudzumu "camemberti" sporu, lai turpinātu siera ražošanu pietiekamā ātrumā un apjomā”, tomēr siera šķirnei izzušana nedraud.