Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Viedokļi

Piebalg, pie tāfeles!

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Vienotības valdes priekšssēdētājs Andris Piebalgs ir publiski solījis līdz gada beigām «uzraut» paša vadītās partijas reitingus līdz divciparu skaitlim.

Pagaidām lūzums sabiedrības apziņā nav panākts un Vienotības reitings svārstās ap tiem pašiem 5%, kādi bija, kad viņš kļuva par partijas vadītāju. Jāatzīst gan, ka līdz šim Piebalgam nav bijušas iespējas parādīt savu, no iepriekšējās Vienotības vadības atšķirīgo, pozīciju. Tagad pazīstams partijas biedrs, Jaunā laika veterāns, bijušās partijas līderes Solvitas Āboltiņas tuvs līdzgaitnieks, Saeimas deputāts Ainars Latkovskis tādu iespēju viņam ir devis. Piebalgs nu var doties pie tāfeles un visu priekšā nodemostrēt savu prasmi sarežģītu uzdevumu risināšanā.

Kāds ir šis uzdevums un kādi ir dotie? Vienotība ilgu laiku Latvijā bija vadošais politiskais spēks, kurš noteiktā sabiedrības daļā iemiesoja augstākās (labākās) politiskās vērtības. Neskaldīsim matus par to, kādas bija šīs vērtības, cik tās bija labas un vai tās vispār Vienotībai bija? Runa ir par sabiedrības daļu, kurai tā šķita. Šī sabiedrības daļa kādu brīdi bija pietiekami liela un nodrošināja Vienotībai augstus reitingus. Tagad šis šķitums ir tiktāl izplēnējis, ka Vienotība no «pareizākās» partijas troņa ir gāzta. Lai situāciju mainītu un izpildītu savu solījumu, Piebalgam ir jāspēj sabiedrību no jauna pārliecināt, ka iepriekšējie grēki un grēciņi ir bijuši tikai nelāgs pārpratums. Ar vadības maiņu un odiozās Āboltiņas nobīdīšanu otrā plānā viss ir mainījies.

Kādā veidā šo sarežģīto uzdevumu Piebalgam var palīdzēt risināt A. Latkovskis? Pēdējais 2014. gadā ir izmantojis ar Latvijas politisko eliti cieši saistītā advokātu biroja Romualda Vonsoviča birojs pakalpojumus par nesamērīgi zemu cenu, bet tieši nedēļu pēc tam, kad Latkovskim tika izrakstīts niecīgais rēķins par advokāta pakalpojumu apmaksu, Romualda Vonsoviča birojs ieguva Latvijas Garantiju aģentūras līgumu par juridiskās palīdzības sniegšanu, kura vērtība bijusi 39 999 eiro. Šīs lietas apstākļi detalizēti izklāstīti laikrakstā Diena (19.09.2016.). Publikācijas autori Lato Lapsa un Kristīne Bormane ar tiem iepazīstinājuši tādus pazīstamus korupcijas pētniekus kā Sabiedrības par atklātību - Delna direktoru Jāni Volbertu un Valtu Kalniņu. Abi atzinuši, ka šajā lietā ir saskatāmas koruptīvas rīcības pazīmes.

Atgādināšu, ar ko sākās Vienotības lejupceļš no politiskās šķīstības baltās kleitas līdz bordeļa zaņķim. Tas sākās ar Zaķa nodokļu manipulācijām, pērkot automašīnu, un beidzās ar Saeimas krēsla izspiešanu partijas līderei no vizuāli neaizsargātākā Saeimas deputāta. Ja Āboltiņa vietu Saeimā iegūtu no kāda cita, tad tas, iespējams, neradītu tik smagu iespaidu uz partijas tēlu, kā šī episki dramatiskā aina - trausls puikiņš, astītē sasietiem linu krāsas matiem, un barga dāma ar koši sarkanu matu ērkuli. Puikiņam jāatdod tas, ko tik ļoti grib dabūt sev košais matu ērkulis. Pēc šādām ainām politiskā dramaturģija pat teorētiski neļāva citu notikumu attīstību, kāds izvērtās.

Atjaunot sagrauto reputāciju ir grūtāk, nekā visu sākt no gala, un Piebalgam būtu vieglāk izveidot jaunu partiju, nekā restartēt veco, apšmulēto. Taču, ja esi apņēmies to glābt, tad jāiet līdz galam. Likteņa ironija, ka Piebalga pirmais šāda veida pārbaudījums pēc būtības ir ļoti līdzīgs Zaķa automašīnas lietai. No likuma viedokļa nebūt ne viennozīmīgi vērtējams. Taču tieši tur arī slēpjas viss situācijas indikatīvais jūtīgums. Pārkāpums nav kliedzošs, sabiedriskā rezonanse nav liela, un to viegli paslaucīt zem tepiķa. Izlikties nemanām. It kā tāds nemaz nebūtu bijis jeb - kā to paguva sociālajos tīklos novērtēt Lolita Čigāne: «Lapsa gaudo» (fakti nav svarīgi, ziņnesis slikts).

Piebalgam ir divas iespējas. Pirmā nostāties Čigānes pozīcijās un ar visu savu stāju demonstrēt, ka mēs par savējiem stāvam un krītam. Visas pret mums vērstās insinuācijas ir nelabvēļu apmaksātas apmelošanas kampaņas. Respektīvi, iet Zaķa, Āboltiņas un citu vecās formācijas politiķu pēdās ar labi zināmu galapunktu. Otra iespēja ir sabiedrībai raidīt nepārprotamu signālu, ka laiki mainījušies: manis vadītajā partijā tā rīkoties vairs nevarēs un pašattīrīšanās process ir sācies. Piebalg, izvēle ir tavās rokās! Līdz gada beigām daudz laika nav vairs.