Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Ar kādām traumām mediķiem jāsaskaras Jaungada dienā

© F64

2.lapa

Diezgan bieži negadījumi ar pirotehnikas izstrādājumiem noved pie nopietniem apdegumiem. „Pirotehnikas izraisītie apdegumi ir ļoti dažādi,” stāsta Austrumu slimnīcas Apdegumu centra ārsts Sergejs Smirnovs. „Petardei sprāgstot rokās vai sejā, ādā parasti tiek ietriekts izstrādājumā esošais pulveris un tiek gūti ne tikai termiski, bet arī ķīmiski apdegumi, kas parasti ir dziļi un grūti sadziedējami. Gadās, ka, neuzmanīgi rīkojoties ar pirotehniku, aizdegas drēbes un tiek gūti plaši apdegumi. Ja raķete trāpa logā un izraisa ugunsgrēku, sekas bieži vien ir vēl bēdīgākas.”

Netrūkst arī pacientu, kuri pamanījušies gūt apdegumus, dedzinot brīnumsvecītes. Visbiežāk bērni pieķeras vēl karstajam brīnumsvecītes galam, kas tikko izdedzis. Dakteris Smirnovs atminas arī gadījumu, kad sieviete bija guvusi nopietnu sejas apdegumu, jo degošu brīnumsvecīti bija ievietojusi šampanieša glāzē.

Atgādinām, ka nopietnas traumas gadījumā nekavējoties jāsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, zvanot pa tālruni 113. Ja negadījumā ar pirotehniku ir norauts pirksts, tas jāietin sausā, tīrā audumā un jāieliek maisiņā. Maisiņš rūpīgi jāaizsien un jāliek vēsā ūdenī, kurā iepeldināti ledus gabaliņi (nevis ledū!). Lai apturētu asiņošanu, jāaizspiež brūce, uzliekot spiedošo pārsēju. Ja gūts apdegums, cietusī vieta nekavējoties jādzesē zem vēsa, tekoša ūdens vismaz 10 minūtes, kas palīdzēs mazināt audu bojājumus. Ja apdeguma ir lielāks par plaukstas izmēru vai cietusi seja, nekavējoties jāmeklē mediķu palīdzība.

Ieteikumi, lai salūts nes tikai pozitīvas emocijas

* Iegādājies pirotehnikas izstrādājumus tikai licencētās tirdzniecības vietās. Neriskē, iegādājoties nezināmas izcelsmes izstrādājumus no privātpersonām vai apšaubāmās bodītēs, jo tie var izrādīties nekvalitatīvi un ļoti bīstami.

* Rūpīgi izlasi un precīzi ievēro lietošanas pamācību! Ja rakstīts, ka jāatkāpjas 20 metru attālumā, tad tā arī jādara.

* Pirotehnikas izstrādājums jānovieto uz stabilas virsmas, lai tas neapgāztos un raķetes neielidotu cilvēkos vai ēku logos. Raķeti ar „kājiņu” var ievietot stabili vertikāli nostiprinātā (piemēram, zemē ieraktā) pudelē vai caurulē.

* Ja pirotehnikas izstrādājums nav nostrādājis, tam vismaz 15 minūtes nedrīkst tuvoties. Nenostrādājušu izstrādājumu atkārtoti aizdedzināt ir ļoti bīstami, jo tas var pēkšņi sprāgt. Vislabāk to neitralizēt, uzmanīgi iemetot ūdenī.

* Ķeries pie pirotehnikas izstrādājumiem tikai skaidrā prātā.

* Neļauj pirotehnikai nonākt bērnu rokās. Ne velti tos aizliegts pārdot personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

* Uguņošanas laikā rūpīgi jāpieskata mazi bērni, jo pietiek ar mirkli, lai mazulis pieskrietu pirotehnikas izstrādājumam.

* Izvērtē, varbūt labāk baudīt uguņošanu, ko sarīkojuši profesionāļi, nevis rīkot to paša spēkiem.