Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas 2.slimnīcā atceltas plānveida operācijas; prioritāte akūtās traumas

© MN

Pieaugot kritienos uz slidenajām ielām gūto traumu skaitam, traumatoloģijā un ortopēdijā specializētajā Rīgas 2. slimnīcā veidojas garākas rindas uz pakalpojumiem, ko pati slimnīca raksturojusi kā ārkārtēju situāciju.

Kā aģentūru LETA informēja slimnīcas administrācija, pasliktinoties laikapstākļiem, pēdējās nedēļas laikā trīskāršojies to pacientu skaits, kas vēršas pēc palīdzības traumpunktā, jo gūtas traumas pēc kritiena uz slidenas ietves vai brauktuves.

Pacientu pieplūdums iespaidojot medicīnas iestādes darbu, kas ietekmē gaidīšanas laiku un operāciju veikšanas grafiku.

Ziemas periodā slimnīcas uzņemšanas nodaļā vēršas līdz 90 pacientiem, no tiem tieši ar uz ielām gūtām traumām esot līdz pat 49 cietušajiem dienā. Visbiežāk pacientiem esot tipiski plaukstu un roku lūzumi. Aptuveni trešdaļai pacientu jāveic tūlītēja stacionēšana, bet daļai operācija tiek veikta pēc kontroles vizītes.

Kritienos gūto traumu pieaugums atstāj iespaidu uz visu traumatoloģijā un ortopēdijā specializētās slimnīcas darbību - pieaug gaidīšanas laiks traumpunktā, pagarinās ambulatoro konsultāciju rindu garums, uzsver slimnīca.

Noslodzes dēļ stacionāra nodaļās pieaug gaidīšanas laiks uz operācijām līdz pat vairākām dienām un ilgāk. No 18. līdz 26.janvārim atceltas plānveida operācijas, izņemot endoprotezēšanas operācijas. Ņemot vērā apstākļus, šobrīd nepieciešamā medicīniskā aprūpe prioritāri tiek sniegta pacientiem ar akūtām traumām.

Lai samazinātu kritienu risku, iedzīvotāji tiek aicināti izvērtēt iespējas bez īpašas vajadzības neiet ārā un vilkt ziemai un laikapstākļiem piemērotus apavus.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldībā, dienesti veic uzturēšanas darbus, lai iedzīvotājiem nodrošinātu maksimāli drošu pārvietošanos pa pašvaldības ietvēm un ielām, tomēr ziemā esot jārēķinās, ka ietves un brauktuves var būt slidenas.

Par privātīpašumos esošo celiņu, stāvvietu, iebraucamo ceļu kopšanu atbild īpašuma saimnieki.

Rīgas 2. slimnīcā palīdzību sniedz ne tikai cilvēkiem, kas guvuši traumas Rīgā, bet ārstē arī tos, kuri traumas guvuši citu pašvaldību teritorijās. Sezonālo traumu skaits Rīgas 2. slimnīcā ir līdzīgs kā iepriekšējos gados un šajā ziemā kopumā neesot palielinājies, skaidroja pašvaldībā.

Ja uz slidenas ietves vai no jumta krītoša sniega dēļ gūta trauma, esot jāpiefiksē adrese, kur negadījums noticis. Ja nepieciešama steidzama palīdzība jāziņo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) pa tālruni 113 vai, ja iespējams, jādodas uz tuvāko traumpunktu pašam.

Ja palīdzību sniedz NMPD, tad pašvaldības policija saņem informāciju par negadījumu. Ja uzreiz trauma nav pamanāma, jāfiksē precīza negadījuma vietas adrese, lai tad, ja tomēr vēlāk pēc kritiena jūtama ietekme uz veselību, varētu ziņot pašvaldības policijai.

Iedzīvotājam, kurš guvis traumu, arī jāvēršas pašvaldības policijā ar iesniegumu, lai policija varētu viņu atzīt par negadījumā cietušo. Pašvaldības policija izskatīs iesniegumu un sniegs informāciju par īpašnieku, no kura cietušais varēs pieprasīt nodarītā kaitējuma kompensāciju.

Ja trauma gūta uz ielas vai ietves, ko kopj pašvaldība, tad kompensāciju var pieprasīt no pašvaldības.