Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Marija Naumova: Karš sākas cilvēka sirdī un prātā 

© Privāts arhīvs

«Pirms vienpadsmit mēnešiem pēc mana vīra iniciatīvas liktenis lēma aizsākties projektam «Angels for Ukraine»/«Eņģeļi Ukrainai», lai glābtu cilvēkus, kuru mājās ieradies karš,» saka dziedātāja Marija Naumova.  

«Toreiz neviens pat iedomāties nevarēja, ka šis process ieilgs uz tik ilgu laiku, ka pasaule piedzīvos tik daudz sarežģītu pārmaiņu. Mēs ar vīru vēlamies no sirds pateikties visiem, kuri atsaucās! Visiem, kuri piedalījās un joprojām piedalās šajā atbalsta un palīdzības procesā. Paldies draugiem, paziņām, kolēģiem, biznesa partneriem. Paldies visiem, kuri vienkārši noticēja un pievienojās,» viņa raksta savā «Facebook» profilā. Marija «atskaitās», ka 2022. gada kara mēnešu laikā tika sniegta bēgļu transportēšanas palīdzība vairāk nekā 21 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 8000 varēja izbraukt no Ukrainas uz Poliju un citām Eiropas valstīm. No jau okupētajām teritorijām uz Ukrainas citiem rajoniem tika evakuēti aptuveni 11 000 cilvēku. Un gandrīz 2000 bēgļu tika evakuēti no kara zonām uz citām Ukrainas mierīgajām vietām. Viņu vidū bija vairāk nekā 200 bērnu, no kuriem 178 šajā karā zaudēja vecākus un kļuva par bāreņiem.

«Karš uzņem apgriezienus. Kā un kad tas beigsies, zina tikai Dievs. Es visu laiku domāju, ko es, ko mēs visi varam darīt, lai šīs šausmas ātrāk beigtos un nekad neatkārtotos. Man šķiet, ka līdz ar šīm lielajām sāpēm ir acīmredzams, ka mēs, cilvēki, tā arī neesam sapratuši pašu svarīgāko - karš sākas mūsu sirdīs, mūsu prātos. Mēs sadalām šo pasauli: es - ne es, mans - nav mans. Cenšamies visu sadalīt, visu norobežot un pēc iespējas vairāk piesavināt. Pat uz Mēness liekam karodziņus, cenšoties iezīmēt «savu» teritoriju. Mēs nepārtraukti ar kādu cīnāmies - ar cita dzimuma, citas kultūras, citas rases, citu reliģiju pārstāvjiem. Mēs mīlam visu «savu» un esam vāji toleranti pret citiem uzskatiem un viedokļiem,» domā Marija Naumova.

Šo visu viņa saka arī pati sev, lai vēlreiz un vēlreiz atgādinātu, ka mīlestība ir Dievs, bet Dievs ir mīlestība, un šis ceļš ir bezgalīgs. «Lai miers mūsu sirdīs! Lai iestājas miers Ukrainā! Lai miers uz šīs zemes!» viņa no sirds vēlas.