Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Atklāj seriāla "UgunsGrēks" aizkulises

© Publicitātes foto

Populārais komiķis Jānis Jarāns šogad jūtas zirgā, jo šis esot viņa gads – indonēziešu valodā viņa uzvārds nozīmējot «zirgs», un aktieris gatavs ražīgam darbam. Sācis to viņš ar atgriešanos televīzijā – ar lomu pašmāju seriālā «UgunsGrēks».

«Šis ir Zilā zirga gads. Esmu jau stāstījis, ka kādreiz biju aizbraucis uz Bali salu un tur uzzināju, ko nozīmē Jarāns. Tas ir zirgs indonēziešu valodā. Zirgs Bali salā ir svēts dzīvnieks, jo darba zirgs. Tāpēc šogad esmu zirgā, un man tikai jāturas un jāskatās uz priekšu,» sarunu iesāk aktieris Jānis Jarāns.

Satiek vecos cīņubiedrus

Aktieris Jānis Jarāns atzīst, ka līdz šim seriālam «UgunsGrēks» nav sekojis, – vien paretam, ja vakarā nav darba, pārslēdzot kanālus, šad tad paskatījies. Sevišķi ieraugot kādu pazīstamu seju vai situāciju, kuras interpretāciju interesanti paskatīties. Taču vienai no viņa trim meitām gan esot tradīcija kopā ar bērniem regulāri skatīties «UgunsGrēku», – pēc tā noskatīšanās bērni labprātāk iet gulēt.

Aktieris neatceras, kurš tieši viņu uzaicinājis spēlēt seriālā, taču tas bijis patīkams pārsteigums. «Bija jauki satikt «UgunsGrēka» direktori Baibu Salenieci, kas ir kā mamma šim seriālam. Kad viņa sāka strādāt televīzijā, es biju raidījuma «Hallo, labrīt!» direktors un viņa bija administratore manam raidījumam,» atminas Jarāns, kurš pats saviem raidījumiem vienmēr esot bijis producents, aktieris un grāmatvedis. «Priecājos, ka tik prātīgai meitenei kā Baiba pirmajās nedēļās jau varēja visu uzticēt, nevajadzēja rādīt ar pirkstu un stāstīt, kas jādara. Tagad viņa pa karjeras kāpnēm uzkāpusi līdz «UgunsGrēkam». Un manā dzīvē atkal notiek kas jauns.»

Aktierim esot patīkami atgriezties šajā kolektīvā. «Daudzi ir jau pazīstami. Direktore Baiba. Operators, ar kuru esmu strādājis kopā gan pie «Miedziņa», gan citos Latvijas Televīzijas raidījumos. Administratore Ilze. Foršie latviešu aktieri. Un mīļās, labās grimētājas! Man gan pats patīkamākais, ka es atgriezos savā jaunībā pie saviem mūžīgi jaunajiem kolēģiem. Tas ir ļoti jauki un sirsnīgi,» gandarīts ir Jarāns. Īpašs prieks esot satikt Helēnas atveidotāju Zani Daudziņu, kura seriāla radošo komandu lutina ar pašceptām kūkām. «Man ļoti garšoja Zanītes no jaunpiena ceptais pīrāgs, visi ēdām slavēdami.»

Kā tas notiek

Seriāla uzņemšanā nevienu nesauc vārdā un uzvārdā, bet gan pēc tēlu vārdiem. «Neviens nesaka: Jarān, spēlēt, Jarān, grimēties, bet saka: Indul, gaidām,» nosmej aktieris un atklāj, kas vēl viņam sagādājis pārsteigumu. «Māja, kur uzņem seriālu, ir «Sarkanā kvadrāta» korpuss, vesela studija izbūvēta. Tagad tur ir divas viesnīcas. Ir īstas istabas un kafejnīca. Kad gribi tikt iekšā TV3 paviljonā, nav zvanu podziņas – pieliec pirkstu, un durvis atveras. Kad pirmoreiz atnācu uz ierakstu, man pienāca klāt viens no tehniskajiem darbiniekiem un lika pielikt pirkstu. Izrādās, tāpat kā filmās, «krimiķos», rāda, pieliec pirkstu, un uzreiz durvis attaisās vaļā – tieku iekšā visā filmēšanas mājā. Domāju, varētu savā mājā tā iekārtot.»

Aktierim patīk, ka uzņemšanas laukumā valda kārtība un viss norit raiti. «Turklāt filmē ļoti ātri. Paskatās, vai viss kārtībā, un ķeras pie nākamā ieraksta. Neesmu redzējis, kā pārējos filmē, un nevaru teikt, ka esmu tik talantīgs, bet man tikai vienu reizi lika pārfilmēt vienu dublu,» palielās Jarāns un atklāj seriāla uzņemšanas aizkulises: «Katra epizode ir tikai minūti gara. Lai ir spraigums. Agrāk, kad filmēja, tur aizgāja stunda, divas, trīs. Tas vilkās tik ilgi, ka tu vakarā nezināji, vai paspēsi uz koncertu. Šeit ir stunda, pusstunda, un tu jau esi brīvs. Jo nākamie stāv rindā uz nākamajām epizodēm. Dienā jāpaspēj uzfilmēt vienu, divas, trīs sērijas, es pat nezinu, cik. Filmēšana ir atkarīga no aktiera aizņemtības. Dienā filmē, piemēram, epizodes no trim sērijām. Administratore Ilzīte plāno atkarībā no tā, kā kurš aktieris ir brīvs. Vai naktī vai dienā, vai no rīta – viss tiek pakārtots.»

Nezina, vai iepatiksies

«Nezināju, ka man būs komisks tēls,» atklāj Jarāns un turpina: «Es tā padomāju, vai ņems – nuja, komiķis, Miedziņš, kas tur var būt? Viņš neko nopietnu nevar izdarīt! Noteikti viņi nav redzējuši, ko es daru teātrī. Seriālā esmu Jezupa onkulis Indulis, kurš desmit gadus nodzīvojis kā atraitnis. Scenārijā izlasīju: Indulis, 65 gadus vecs. Vai dieniņ, vai dieniņ! Kur tad mani tik vecu, izskatos vēl jaunāks par dažiem labiem jaunajiem! Bet uzvelku to džemperīti, cepurīti, un es tajā momentā sajūtos tāds. Vispār esmu policists, bet ar dāmām tāds kautrīgs. Kad esmu policista tēlā, esmu ļoti bargs, bet kārtīgs un normāls vecis. Es precīzi nezinu, kāds man būs tas tēls, bet patīk, ka tur ir dažādi kontrasti.» Īpašs pārbaudījums aktierim bijis, ka viņa atveidotais Indulis pirmajā parādīšanās sērijā rausta valodu. «Tā valodas raustīšana mani bišķi biedēja, ka nepārspīlēju.»

Cik ilgi varēsim vērot aktieri ekrānā, pats Jarāns nezina. «Nezinu, kā es iepatikšos skatītājiem vai uzņemšanas komandai. Viss atkarīgs no scenārija, kā man tas tēls izveidosies. Scenāriju raksta Gunta Kalniņa un Inta Bernova. Viena raksta notikumus, otra dialogus. Bet ar Jezupa lomas atveidotāju Kristapu Rasimu mums jau izveidojies ļoti labs kontakts ārpus filmēšanas laukuma,» teic aktieris un pauž: «Lai runā par seriālu, ko grib! Varbūt izskatās, ka tās ir muļķības vai stulbums, bet tā ir latviešu mentalitāte – apriet citus, pašam neko nedarīt. Galvenais, ka citi kaut ko dara.»

Darba pietiek

Kaut arī aktieris nav neviena teātra štatu sarakstā, viņš savā profesijā darbojas nepārtraukti. «Man patīk teātris, un es strādāju ar vairākiem producentiem. Skaitos pie lietuviešu teātra «Domino», kuram Latvijā ir filiāle. «Domino» teātrī es spēlēju «Kailajos briežos», «Trakajās šķērēs», «Alu cilvēkā». Lai gan šī izrāde Latvijā ir jau kādus piecus gadus, mēs ar to atkal brauksim pa visu Latviju. Kompānijā «Rokoko» spēlēju «Mana kaķa dienasgrāmatu», ar kuru arī braukāju pa Latviju. Kur producents mani nozīmē, tur arī spēlēju. Rīgā mans spēles laukums ir kino «Splendid Palace», Maskavas nams un Kongresu nams. Latvijā es spēlēju visur, kur aicina.» Lūgts pastāstīt par nākotnes iecerēm, aktieris ir noslēpumains un atklāj vien to, ka marta vidū būšot «viens labs darbiņš» ar kādreizējo skatuves partneri Daini Porgantu.

Tā kā viens no aktiera vaļaspriekiem ir ceļošana, viņš savus producentus jau trīs mēnešus iepriekš brīdina, ka nebūs darbā pāris nedēļas. «Uz pavasari atkal ir lētas biļetes, un es atradu Grieķijā mazu saliņu dziļi jūrā. Pēdējos gados ar sieviņu Dagniju braukājam tikai pa saliņām. Tur ir maz cilvēku un īpatnēji dabas veidojumi.».