Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Krievijas Bobsleja federācija: Dukuru tēvs neprot uzvarēt un Vistlerā uzvedās pretīgi

© REUTERS/ SCANPIX

Krievijas Bobsleja federācija (FBR) pirms nepilnām divām dienām savā oficiālajā Facebook profilā Martinu Dukuru nosauca par falšu olimpisko čempionu. Ar to gan federācija nav beigusi paust savu viedokli, jo no tās profila diskusijas turpinās arī komentāru sadaļā.

"Atvainojamies par ne pārāk precīzu formulējumu, bet zaudēt ir jāprot, kaut vai tādēļ, lai pēc tam revanšētos," no federācijas profila rakstīts komentāros. "Iespējams, mums tas īsti neizdevās. Emocijas guva virsroku. Vēlreiz vēlamies apstiprināt, ka Aleksandrs Tretjakovs mums paliek vienīgais olimpiskais čempions vīriešu skeletona sacensībās Sočos, lai arī kādi lēmumi netiktu pieņemti komisijās un komitejās. Visi pārējie čempionu tituli, protams, nav viltus - tas ir neprecīzs iedalījums, tādi vienkārši nepastāv. Vismaz līdz tam brīdim, kamēr vēl varēs likumīgām metodēm cīnīties par Ļenu [Jeļenu Ņikitinu], Sašu [Aleksandru Tretjakovu], Aleksandru Jurjeviču [Zubkovu] un visiem mūsu puišiem.

Priekšā ir Sporta arbitrāžas tiesa Lozannā un citas instances. Tas aizņems ļoti daudz laika, bet brāļi Dukuri un viņu tēvs gaidīt negribēja. Viņi jau sāka demonstratīvi svinēt sacensību laikā tieši visu acu priekšā un sniegt intervijas par uzvarējušo taisnīgumu. Līdz tam viņi Sočos meklēja mērierīces, kuras tika "pielabotas", lai Tretjakovs uzvarētu, un draudēja ar boikotu, ja pasaules čempionātu nepārnesīs no Sočiem.

Ir jāprot ne tikai zaudēt, bet arī uzvarēt, bet Dukuri to darīt neprot. Vīrieši un sportisti tā neuzvedas. To, starp citu, pierādīja cits latvietis Oskars Melbārdis, kurš arī saņems zeltu, ja to atņems Aleksandram Zubkovam. Viņš uzvedās kā čempions un vīrietis atšķirībā no Dukuriem, un mums ir ļoti žēl, ja Latvija savu pirmo olimpisko zelta medaļu iegūs tieši tādā veidā."

Federācija turpināja iesaistīties diskusijās komentāru sadaļā un vairākkārt apmainījās atbildēm ar Olgu Lapšovu, kura jau ilgu laiku Siguldas trasē strādā par informatori. Lūk, daļa no šīs sarakstes.

Lapšova: "Ne jums lemt, kādā veidā tiks izcīnīta Latvijas pirmā olimpiskā medaļa! Martins Dukurs - mūsu planētas labākais skeletonists! Viņš to pierādīja! Viņa dzimtā zeme - Latvija! Labākais skeletonists uz Zemes - Martins Dukurs!"
FBR: "Jūs laikam vēl nezināt, kas notika Vistlerā un cik pretīgi uzvedās ģimenes galva."
Lapšova: "Kā Dukuri jūs apvainoja?"
FBR: "Ar Dukura vecākā agresiju."

(…)

Lapšova: "Un kādā sakarā te Dukuri? Viņi jums atņēma medaļas? Tas nav viņu varā! Viņi ir tādi paši sportisti, kā jūs. Bet, kas attiecas uz Siguldu, mēs jums vienmēr esam bijuši kā otrās mājas. Skeletonu un bobsleju jūs iemācījāties šeit."
FBR: "Sāksim ar to, ka Siguldas trasi uzbūvēja PSRS laikā. Visiem padomju sportistiem. Bet par pirmajiem olimpiskajiem čempioniem kļuva latvietis Ķipurs un krievs Kozlovs."
Lapšova: "Uzvārdi jāraksta ar lielo burtu [augstāk redzamais FBR ieraksts ir rediģēts, sākumā acīmredzot lielā burta nebija - A.S.], un šiem cienījamajiem cilvēkiem ir vārdi. Jānis Ķipurs un Vladimirs Kozlovs. Tas priecē, ka jūs zināt, kad Siguldā tika uzbūvēta trase."
FBR: "Lūdzu piedošanu. Jums ir taisnība. Jāņa Ķipura vārds ir jāraksta ar lielo burtu."

Jāpiebilst, ka federācija paziņoja par komentāru dzēšanu, ja tajos tiks izmantotas rupjības, un dzēsti acīmredzot tika arī vairāki Lapšovas ieraksti, jo viņai tika izteikts pēdējais brīdinājums. Savukārt sarunā ar ziņu aģentūru R-Sportkrievu sportistu diskvalifikācijas komentēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs: "Notikušo uzvaru nozagt ir ļoti grūti, jo īpaši tādu uzvaru, kas uz mūžiem paliks mūsu izlasei un mūsu sportistiem-varoņiem. Kas attiecas uz lēmumiem, kuri tiek pieņemti, tad tiem nepieciešama dziļa, mierīga un skaidra analīze." Peskovs uzsvēra, ka krievu sportistu aizsardzībai nepieciešams uzstājīgi un enerģiski pielietot visus iespējamos mērus, kādi paredzēti likumā noteiktajā kārtībā.