Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Policija atzīst, ka pašnāvībā dzīvi beigusī pusaudze naidīgos komentārus "ask.fm" rakstīja pati

Lielbritānijas policija atzinusi, ka pagājušā gada vasarā pašnāvībā dzīvi beigusī britu pusaudze Hanna Smita vairumu naidīgo komentāru savā profilā sociālo komunikāciju vietnē "ask.fm", visticamāk, rakstījusi pati, vēsta britu mediji.

Smitas vecāki 14 gadus vecās meitenes novešanā līdz pašnāvībai vaino pazemojošos un naidīgos komentārus viņas profilā Latvijā tapušajā sociālo komunikāciju portālā "ask.fm".

Kaut arī "ask.fm" jau sākotnēji pavēstīja, ka teju visus naidīgos komentārus savā profilā Smita anonīmi rakstījusi pati, britu prese uzkurināja pamatīgu skandālu, kura iespaidā pat Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons aicināja interneta lietotājus boikotēt "tādas zemiskas tīmekļa vietnes", kā "ask.fm", kurās ļaudis tiek pazemoti.

Meitenes tēvs Deivids Smits noraidīja iespēju, ka pusaudze naidīgos komentārus rakstījusi pati, apsūdzot "ask.fm" vadību mēģinājumā izvairīties no atbildības.

Tomēr šonedēļ koronera dienestā Lesterā policija ziņoja par izmeklēšanas gaitu, apstiprinot, ka 98% naidīgo komentāru meitenes profilā ievietoti no tās pašas IP adreses kā Smitai, bet tikai četri komentāri ierakstīti no citām IP adresēm.

Smitas lietas pilna izskatīšana paredzēta maijā.

Lesteras koronere Ketrina Meisona pavēstīja, ka "ask.fm" pārstāvji nepiedalīsies lietas izskatīšanā, jo nav nekādu pierādījumu, kas apliecinātu naidīgo vēstuļu sūtīšanu no ārējiem avotiem, līdz ar to nav pamata šo gadījumu uzskatīt par pazemošanu internetā.

Vietne "ask.fm" ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju "ask.fm".

Neskatoties uz presē uzkurināto negatīvo publicitāti, "ask.fm" lietotāju skaits turpina pieaugt un līdz gada beigām sasniedza 88 miljonus, no kuriem vairums ir pusaudži.

Pēdējos mēnešos portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem.

Portāls arī piesaistījis bērnu tiešsaistes drošības ekspertu, ar ko kopā izskata un veic izmaiņas portāla drošības politikā. Tāpat tiekot izstrādāta arī informācijas vietne, kur jebkurš varēs iepazīties ar "ask.fm" lietotāju drošības mehānismiem.

Vietne arī paplašinājusi moderatoru komandu, kas daudz ātrāk spēj atbildēt uz lietotāju sūdzībām, ko ir iespējams iesūtīt manuāli, kā arī tās tiek veidotas automātiski, ja sistēma tekstā pamana kādu aizdomīgu atslēgas vārdu.

Portālu "ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.