Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija neatrod pierādījumus par pašnāvībā dzīvi beigušās pusaudzes apvainošanu vietnē "Ask.fm

Lielbritānijas Koronera dienests britu pusaudzes Hannas Smitas nāvi atzinis par pašnāvību, norādot, ka meitene naidīgos komentāru savā profilā sociālo komunikāciju vietnē "Ask.fm" rakstījusi pati.

Smitas vecāki 14 gadus vecās meitenes novešanā līdz pašnāvībai vaino pazemojošos un naidīgos komentārus viņas profilā Latvijā tapušajā sociālo komunikāciju portālā "Ask.fm".

Kaut arī "Ask.fm" jau sākotnēji pavēstīja, ka teju visus naidīgos komentārus savā profilā Smita anonīmi rakstījusi pati, britu prese uzkurināja pamatīgu skandālu, kura iespaidā pat Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons aicināja interneta lietotājus boikotēt "Ask.fm".

Lesteras Koronera dienestā policijas izmeklētājs seržants Veins Simonss apliecināja, ka visi pierādījumi liecina, ka naidīgos komentārus meitene rakstījusi pati. "Manā rīcībā esošie pierādījumi apliecina, ka Hanna to darīja pati. Nav zināms, kāpēc viņa tā rīkojās," sacīja Simonss.

Iepriekš policija ziņoja, ka 98% naidīgo komentāru meitenes profilā ievietoti no tās pašas IP adreses kā Smitai, bet tikai četri komentāri ierakstīti no citām IP adresēm.

"Ask.fm" pārstāvji uz lietas izskatīšanu Lesteras koronera dienestā nav aicināti, jo nav pamata šo gadījumu uzskatīt par pazemošanu internetā.

Lesteras koronere Ketrina Meisona izteica līdzjūtību Smitas ģimenei un tuviniekiem, atzīstot meitenes nāvi par pašnāvību.

Vietne "Ask.fm" ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju "Ask.fm".

Neskatoties uz presē uzkurināto negatīvo publicitāti, "Ask.fm" reģistrēto lietotāju skaits marta sākumā pārsniedza 100 miljonus, no kuriem vairums ir pusaudži.

Pēdējā gada laikā portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem.

Portāls arī piesaistījis bērnu tiešsaistes drošības ekspertu, ar ko kopā izskata un veic izmaiņas portāla drošības politikā.

Portāls tāpat izstrādājis interneta drošības vietni, kurā jebkurš varēs iepazīties ar internetā pieejamiem drošības mehānismiem.

Vietne arī paplašinājusi moderatoru komandu, kas daudz ātrāk spēj atbildēt uz lietotāju sūdzībām, ko ir iespējams iesūtīt manuāli, kā arī tās tiek veidotas automātiski, ja sistēma tekstā pamana kādu aizdomīgu atslēgas vārdu.

Portālu "Ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.